Warszawski spisek

The Warsaw Conspiracy
2014-07-17
2014-07-17
2012-12-17

Kup Warszawski spisek w ulubionej księgarnii

Oceny książki Warszawski spisek

OPINIE i DYSKUSJE o książce Warszawski spisek

#WyzwanieLC2022 Listopad
Zdecydowałam się sięgnąć po tę książkę, bo doskonale wpisuje się w tematykę listopadowego wyzwania. Książka o Polsce, której akcja toczy się na terenie naszego kraju i co ciekawe autor nie jest Polakiem. Kupiłam ją kilka lat temu zaintrygowana połączeniem polskich akcentów w tytule z zagranicznym nazwiskiem autora. Dopiero w domu doczytałam, że to ostatnia część trylogii. Głównie dlatego wylądowała ona na półce, chciałam najpierw przeczytać wcześniejsze części. Niestety nie udało mi się na nie trafić. mam nadzieję, że uda mi się kiedyś uzupełnić lekturę, bo to piękna opowieść , której akcja toczy się w okresie zaborów. Historia rodziny polskich patriotów, których losy związane są z losem ojczyzny. Powieść przepełniona miłością do naszego kraju, aż dziw, że autor z pochodzenia jest Irlandczykiem a nie Polakiem.

#WyzwanieLC2022 Listopad

3xtak:) cudownie historyczna, wartka akcja, ciąg dalszy genialnej historii. Polecam zacząć od pierwszego tomu i dać ponieść się tej cudownej opowieści.

Słabo to wyszło. Amerykanin wziął się za zrobienie fabuły dziejącej się na tle polskich wydarzeń historycznych. Plus za to, że musiał poznać tę historię, ale równie dobrze te wątki rodzinne mogłyby się dziać gdziekolwiek. A do tego słabe dialogi (wręcz na poziomie pogadanek szkoleniowych i reklam) pisane w jeszcze bardziej męczący sposób.

71 użytkowników ma tytuł Warszawski spisek na półkach głównych
17 użytkowników ma tytuł Warszawski spisek na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Warszawski spisek

James Conroyd Martin
James Conroyd Martin
James Conroyd Martin jest pisarzem pochodzenia irlandzkiego i norweskiego, który pracuje nad polską trylogią od wielu lat. Zaczęło się od ‘’Nie ponaglaj rzeki’’, powieści z pamiętnika hrabiny o jej doświadczeniach z lat 90-tych XIX wieku. Saga rodzinna była kontynuowana przez Against a Crimson Sky i kończy się ‘’Warszawskim spiskiem’’. Polskie tłumaczenia dwóch pierwszych książek, Nie ponaglaj rzeki i Pod purpurowym niebem, stały się bestsellerami w Polsce. Najnowsza książka wydana w Polsce nosi tytuł ‘’The Boy Who Wanted Wings’’, opowieść o polskich husarach w bitwie pod Wiedniem. Ciężko pracuje nad powieścią osadzoną w Grecji z VI wieku. Martin wycofał się z nauczania w Chicago, a obecnie mieszka i pisze w Portland w stanie Oregon. Uzyskał stopnie naukowe na uniwersytetach St. Ambrose i DePaul.

Cytaty z książki Warszawski spisek

Dodaj cytat z książki Warszawski spisek