Popularne wyszukiwania

- Biblioteka Poetów
- 1990-01-01
- 1990-01-01
- 8320543827
- Witold Wirpsza, Adam Pomorski, Stanisław Barańczak, Andrzej Drawicz, Eugenia Siemaszkiewicz, Wiktor Woroszylski, Andrzej Mandalian
Wybór, wstęp i nota biograficzna Wiktor Woroszylski.
"Przedstawiając czytelnikom ten wybór wierszy,wypada zapytać - i spróbować odpowiedzieć kim jest jego autor, oprócz tego, że jest żywą legendą: legendą o artyście prześladowanymi triumfującym nad prześladowcami. Co oznacza jego obecność w sztuce współczesnej, co wyróżnia go spośród innych?
Z odpowiedzi, jakiej na pytanie o rzekomą uzurpację roli poety udzielił był 24-letni oskarżony trybunałowi w Leningradzie, sądzącemu go za pasożytniczy tryb życia (patrz: nota biograficzna na końcu książki),wynika, że powołanie swoje uważał za dane od Boga i to mu wystarczało."
(fragment wstępu)
(fragment wstępu)
Kup Poezje wybrane w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Poezje wybrane
- 0 A 1
- Literatura rosyjska 1
- L. rosyjska. 1
- Na sprzedaż 1
Tagi i tematy do książki Poezje wybrane
Liryka rosyjska 1880–2005 Anna Achmatowa, Andriej Bieły, Aleksander Błok, Josif Brodski, Iwan Bunin, Marina Cwietajewa, Jewgienij Jewtuszenko, Włodzimierz Majakowski, Osip Mandelsztam, Bułat Okudżawa, Borys Pasternak, Włodzimierz Wysocki

Josif Brodski
Rosyjski poeta i eseista, samouk. Przeżył blokadę Leningradu, należał do środowiska skupionego wokół Anny Achmatowej. W 1964 roku skazany za „pasożytnictwo”. W 1972 roku został zmuszony do emigracji i osiedlił się w Stanach Zjednoczonych.
W poezji przestrzegającej klasycznych zasad wersyfikacji i podziału na gatunki łączył niekiedy refleksję filozoficzną z satyrycznym ujęciem realiów społeczno-obyczajowych ZSRR. Tłumaczył poezję angielską i polską (m.in. Czesława Miłosza i Zbigniewa Herberta).
W 1987 roku otrzymał literacką Nagrodę Nobla.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Poezje wybrane
Obserwator życia i geniusz poezji przedstawia w swoich strofach bolączki codziennego funkcjonowania w raju komunistycznym. Są wątki historyczne no i polskie.