Złoto. Walet treflowy

Okładka książki Złoto. Walet treflowy autora Juozas Požėra, 830701526X
Okładka książki Złoto. Walet treflowy
Juozas Požėra Wydawnictwo: Państwowy Instytut Wydawniczy Seria: Klub Interesującej Książki literatura piękna
Klub Interesującej Książki

Kup Złoto. Walet treflowy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Złoto. Walet treflowy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Złoto. Walet treflowy

73/180/2024
Opowiadania o miłości zawziętej i nieszczęśliwej, aż po grób. Ciekawe, nie z powodu samego uczucia, ale ze względu na egzotyczne realia: w pierwszym ("Złoto") bohaterami są Ewenkowie, trzyosobowa rodzina koczowników z Syberii, a w drugim - przestępcy, po odbyciu kary więzienia skierowani do pracy, również na północy ZSRR, płynący statkiem po Jeniseju. Do czego zdolny jest człowiek, by zdobyć czego chce, by pomścić wzgardzone uczucie albo by ochronić ukochaną osobę? Dowiecie się z tych opowiadań :-)
"Przecież nie ma nic smaczniejszego od gorącego czukinu, soczystego, pachnącego świeżą krwią mięsa. Złościło go, kiedy salowa w szpitalu przynosiła je wyraźnie przegotowane, pokrajane na cieniutkie plasterki i wysuszone niczym zeszłoroczna trawa. Niekiedy tez dawano tam okrągłe, ulepione z mięsa placki, które nazywały się śmiesznie "kotlety", i stary nie mógł się przemóc, żeby to świństwo wziąć do ust, tak jak nie potrafił opędzić się od myśli, że ktoś inny już je przeżuł za niego."
"Maja z politowaniem śledziła tę niewolniczą pracę [wypłukiwanie złotych okruchów z piasku], która, jej zdaniem, nie miała najmniejszego sensu. Było jej żal Juliusa, nie mogła jednak zrozumieć, po co się tak męczy. Przecież i tu, w jej rodzinnym czumie, i tam, w swoim wielkim mieście, nie zaznał nigdy głodu, jada do syta, posiada odzież, buty, nie musi utrzymywać dużej rodziny, gdyż nie ma żony, która by mu rodziła dzieci - czemu więc ma służyć ta bezsensowna praca?" Żeby to takie proste było... A samochody, a jachty, a egzotyczne podróże na koniec świata, a brylantowe kolie, a jazda konna i tenis dla dziedziców?

73/180/2024

Ciekawy, surowy klimat Północy.

Ciekawy, surowy klimat Północy.

Na półkach: , , , , , , , ,

10/10. Czemu? Sprawdź tu: http://forculturessake.wordpress.com/2014/03/13/siberian-adventures/

46 użytkowników ma tytuł Złoto. Walet treflowy na półkach głównych
7 użytkowników ma tytuł Złoto. Walet treflowy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Złoto. Walet treflowy

Okładka książki Żar-ptak. Opowiadania 1973 Nina Biczuja, Andrzej Bitow, Wołodymyr Drozd, Nodar Dumbadze, Marta Fomina, Leonid Frołow, Akakij Gecadze, Grigorij Głazow, Inna Goff, Gleb Goryszyn, Nikołaj Krugowych, Borys Łapin, Włodzimierz Lidin, Manuk Mnacakanian, Jurij Aleksandrowicz Nikitin, Paweł Nilin, Wardkes Petrosjan, Juozas Požėra, Arif Ragimow, Rita Roma, Jurij Rychteu, Władimir Sapożnikow, Mykolas Sluckis, Wiaczesław Szereszew, Oleg Żdan

Cytaty z książki Złoto. Walet treflowy

Dodaj cytat z książki Złoto. Walet treflowy