Radość

Okładka książki Radość autora Karen Kingsbury, Gary Smalley, 8375570236
Okładka książki Radość
Karen KingsburyGary Smalley Wydawnictwo: POLWEN Cykl: Ocalenie (tom 4) Seria: Rodzina Baxterów literatura piękna
Ocalenie (tom 4)
Agnieszka Rasztawicka-Szponar

Kup Radość w ulubionej księgarnii

Oceny książki Radość

OPINIE i DYSKUSJE o książce Radość

Ten tom z serii nie zachwycał mnie już tak bardzo jak pierwsze, ale i tak czytałam z przyjemnością, zaciekawieniem i spędziłam bardzo dobry czas z tą książką. Tyle w niej mądrości, normalności, nieprzesłodzonego życia, prawdy... Polecam z serca.

W pewnym momencie, w jednym z dialogów pomiędzy Ashley i Landonem w padły słowa, że oni to już przerabiali. I dokładnie takie odczucie towarzyszyło mi podczas całej lektury „Radości”. Tom czwarty nie zawiera tak naprawdę nic nowego, można odnaleźć przeżycia Tima z pierwszego tomu. W moim odczuciu gdyby książkę skrócić z 350 do 150 stron, ta nic nie straciłaby ze swojej zasadniczej treści i przekazu. Bo nabijanie stron zapełnianiem całych rozdziałów cytatami Biblii dla mnie mija się z celem. Wydarzenia więc mnie nie porwały, ciągnęły się jak guma do żucia, a opisy wiary członków rodziny Baxterów w sytuacji, gdy im się wszystko układa, a Pan Bóg spełnia każdą modlitwę jest mało wiarygodne. Ciekawe, co byłoby, gdyby przyszły większe trudności i niekoniecznie dobrze się skończyły. Ale to już takie dygresje chrześcijanki na marginesie zasadniczego tematu.

Kolejny tom oceniam na 6 gwiazdek. Może to niedużo, ale do tej ilości przypisana jest ocena dobra, a ja uważam, że więcej niż dobry książce dać nie mam za co.

Czwarta część sagi jest dość dobra, bo porusza ciekawy problem. Mimo, że przewidywalna i przesiąknięta odniesieniami religijnymi warta przeczytania.

394 użytkowników ma tytuł Radość na półkach głównych
59 użytkowników ma tytuł Radość na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Radość

Karen Kingsbury
Karen Kingsbury
Karen Kingsbury mieszka w stanie Waszyngton, z mężem Donem i sześciorgiem dzieci (wśród nich troje adoptowanych z Haiti). Ma na swoim koncie już ponad siedem milionów sprzedanych książek. Wśród nich także dotyczące kwestii niezwykle delikatnej za oceanem, mianowicie ataku na World Trade Center. Napisała ponad 30 książek, z których większość biła rekordy sprzedaży, a ponadto stawała się kanwą dla scenariuszy filmowych. Kingsbury w swym pisarstwie mocno akcentuje wartości oparte na silnej więzi z Bogiem oraz miłości między ludźmi. To proza o uczuciach, nadziei i wierze.

Cytaty z książki Radość