Zimna wojna. Historia podzielonego świata

Okładka książki Zimna wojna. Historia podzielonego świata autora John Lewis Gaddis, 9788324008223
Okładka książki Zimna wojna. Historia podzielonego świata
Bartłomiej Pietrzyk

Kup Zimna wojna. Historia podzielonego świata w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zimna wojna. Historia podzielonego świata

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zimna wojna. Historia podzielonego świata

Hasło: „zimna wojna” generuje nieciekawe skojarzenia. Część z Nas żyła w czasach permanentnego stanu zagrożenia wojną i wie, czym była żelazna kurtyna, ale dla pokoleń urodzonych po 1989 roku bipolarny podział świata bywa równie enigmatyczny, co geneza wielkiej rewolucji francuskiej. I tu z pomocą przychodzi John Lewis Gaddis i jego „Zimna wojna” z oferty Wydawnictwa RM, czyli kompendium wiedzy o zimnej wojnie, stworzone z myślą o młodych czytelnikach.

Gaddis, jak na wykładowcę akademickiego przystało, prowadzi swego czytelnika przez kolejne dekady tytułowego konfliktu, począwszy od jego powojennej genezy, aż do symbolicznego dla świata roku 1989. Dba przy tym o chronologię i logikę swej narracji, dzięki czemu odbiorca nie błądzi w gąszczu dat i wydarzeń, a raczej ma poczucie stopniowego odkrywania mechanizmów rządzących światem drugiej połowy XX wieku. Nie ma tu nadmiaru szczegółów, jest za to umiejętna selekcja faktów i skoncentrowanie na kluczowych punktach zwrotnych: doktrynach politycznych, kryzysach międzynarodowych, wyścigu zbrojeń czy rywalizacji ideologicznej między Wschodem a Zachodem.

Na uwagę zasługuje także szeroka perspektywa (brawa za polskie akcenty) prezentowanych wydarzeń. Zimna wojna nie jest tu wyłącznie konfliktem USA–ZSRR, lecz globalnym zjawiskiem wpływającym na losy Europy i pozostałych kontynentów. Dzięki temu, czytelnik zyskuje świadomość, że napięcia między supermocarstwami przenikały niemal każdy aspekt życia politycznego i społecznego, a ich skutki odczuwalne są do dziś. Autor pokazuje również paradoks świata balansującego na krawędzi nuklearnej zagłady, który jednocześnie potrafił zachować względną stabilność.

„Zimna wojna” skutecznie oswaja trudny i obciążony emocjonalnie temat. Dla starszych czytelników może być uporządkowaniem własnych wspomnień i doświadczeń, dla młodszych pierwszym rzetelnym wprowadzeniem do epoki, o której słyszeli jedynie z opowieści. To lektura, która pomaga zrozumieć współczesny świat i jego geopolityczne napięcia.

„Problem nie polegał obecnie na tym, jak pokonać przeciwnika, lecz na tym, jak go przekonać, aby nie rozpętał wojny”.

Żelazną kurtyna podzieliła świat na dwa bloki, wschodni i zachodni. Autor pokazuje nam jak ten konflikt odczuwa społeczeństwo, ale co ciekawsze, pokazuje zakulisowe rozmowy najważniejszych przywódców. Churchill, Truman czy Stalin prowadzili rozmowy, z których dowiadujemy się interesujących rzeczy, chociażby o bombie atomowej. W książce zostały ukazane ideologiczne jak i polityczne aspekty. Jak wiemy zimna wojna nie zakończyła się otwartą wojną, ale czytając tę książkę odczuwałam analogię do tego co się teraz dzieje na świecie.
Bardzo ciekawa pozycja, wiele ciekawych wątków, napisana prostym językiem.

@wydawnictwo_rm
#współpracarecenzencka

Książka zawiera dużo małych błędów, poruszę tylko niektóre:

1) Autor mówi o rewolucji amerykańskiej, która wyrosła z zakorzenionej nieufności do scentralizowanej władzy. Po pierwsze w Ameryce nie było żadnej rewolucji, tylko regularna wojna o niepodległość. Nie wiem czy to kwestia tłumaczenia, w każdym razie mimo swojego popularnonaukowego charakteru trzeba dbać o precyzję pojęć, czego niestety autorowi zarzucić nie można. Po drugie – czy na pewno Amerykanie mieli zakorzenioną nieufność do scentralizowanej władzy, czy może to im się akurat opłacało? Osobiście skłaniam się ku drugiemu wyjściu, choćby Unia jest przejawem centralizacji.

2) Autor wymienia trzy powody bogactwa Amerykanów: "pomysłowa" konstytucja (naprawdę dobór słów w tej książce jest kiepski w wielu przypadkach, "pomysłowość" nie oddaje zupełnie sedna konstytucji amerykańskiej...),izolacja geograficzna oraz bogactwo zasobów naturalnych. Takich powodów spodziewałbym się po gimnazjalnym podręczniku, który znalazł kilka różnic ale nie poddał ich głębszej refleksji. Co to jest za pomysłowa konstytucja że ustanawia ona bogactwo? Wibruje swoją pomysłowością i napełnia Amerykanom portfele, czy może chodzi o poszanowanie praw jednostki i stworzenie dogodnych warunków do rozwijania się, akumulacji kapitału, inicjatywy i inwestycji? Może ustrój kapitalistyczny jest również tutaj decydujący? Odpowiadając jednym słowem: tak. Właśnie to jest decydujące. Izolacja geograficzna jest przydatna, ale wystarczy minimum refleksji by zdać sobie sprawę że to za mało do takiego bogactwa jak amerykańskie (największe na świecie!). Co do zasobów naturalnych to trzeba powiedzieć z całą stanowczością, raz a dobrze, bo nawet profesorzy powielają tę bzdurę: nie są one szczególnie istotne w budowaniu bogactwa kraju. Korea Południowa ma mniej zasobów od Północnej – co to zmienia? Wenezuela ma największe zasoby ropy na świecie – co to zmienia dla nich? To jest dużo bardziej złożona kwestia oczywiście, niemniej fetyszyzacja zasobów naturalnych jest niedorzeczna.

3) Autor uważa, że USA niemal całkowicie eksterminowało Indian. Za to nie jest odpowiedzialne USA tylko choroby, USA ma swoje za uszami ale nie eksterminacje Indian...

4) To jest punkt po którym zdecydowałem się napisać tę recenzję bo aż mnie zwalił z nóg jak profesor może takie bzdury pisać. Otóż prof. Lewis stawia tezę, że jednym z atutów ZSRR była tak sprawnie działająca gospodarka nakazowa, że aż mogli sobie pozwolić na pełne zatrudnienie. Nie trzeba być szczególnie bystrym by po chwili refleksji zdać sobie sprawę, że taki stan wymuszony (a nie naturalny przez wysoką potrzebę pracownika na rynku) jest opłakany w skutkach, bo w zakładzie gdzie potrzeba 10 osób wepchnie się na siłę kilka niepotrzebnych, którzy nie będą nic robić i w konsekwencji zakład będzie niewydajny (marnujący m.in. pieniądze na pracowników którzy nie są dla niego wartością),a takie marnotrawstwo na dużą skalę doprowadza do... tak, recesji i upadku. Z poznańskiego uniwersytetu prof. Łazuga nadzwyczaj trzeźwo i poprawnie diagnozuje stan ZSRR i upatruje się jego problemów gospodarczych głównie w micie pełnego zatrudnienia. Gdyby autor był komikiem doszedłbym do wniosku, że miał to być atut ponieważ dzięki niemu ZSRR upadło, ale niestety o taki żart go posądzić nie mogę.

A jestem dopiero na 23 stronie... Można tak napisać drugą książkę o błędach Lewisa, autor nie ma żadnego szacunku dla języka jak i zaskakująco mało wie o gospodarce. Daje 3 a i tak tylko za formę przystępną.

Książka zawiera dużo małych błędów, poruszę tylko niektóre:

586 użytkowników ma tytuł Zimna wojna. Historia podzielonego świata na półkach głównych
110 użytkowników ma tytuł Zimna wojna. Historia podzielonego świata na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Zimna wojna. Historia podzielonego świata

Dodaj cytat z książki Zimna wojna. Historia podzielonego świata