Dom, którego nie ma

Okładka książki Dom, którego nie ma autora Jadwiga Żylińska,
Okładka książki Dom, którego nie ma
Jadwiga Żylińska Wydawnictwo: Czytelnik literatura piękna
1970-01-01
1970-01-01

Kup Dom, którego nie ma w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dom, którego nie ma

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dom, którego nie ma

Książka jest fabularyzowaną biografią polskiej pisarki. Początkowo nie mogłam się połapać w dziwnej manierze pisania o sobie raz w pierwszej, a raz w trzeciej osobie. Jednak po przełamaniu się, tę krótką pozycję czytało mi się w wielu momentach naprawdę przyjemnie. Szkoda, że autorka ma zwyczaj rozkręcać historię tylko po to, aby urwać w najciekawszym momencie. W historii znajdziemy pełno niedopowiedzeń. Osobiście dla mnie krótka lektura naszprycowana była również wieloma triggerami wyzwającymi moje własne wspomnienia, szczególnie przy opisach sprzedanego rodzinnego domu, śmierci matki czy choroby ojca. Książka dała mi przyjemność z lektury, a także wielokrotnie pomogła mi błyskawicznie wieczorami zasnąć.

2070

Są takie książki jak "Dolina Issy" Miłosza, czy "Fantomy" Kuncewiczowej, które nieodmiennie robią na mnie wrażenie. To zaglądanie w głąb samego siebie, swoich życiorysów, czasów, w których dane im było żyć przez ludzi, których cenię, a talent podziwiam. Takie najbardziej intymne zwierzanie się, najbliższy z możliwych kontakt. "Dom, którego nie ma" właśnie do takiej literatury należy, a jego autorka też jest bliską mi osobą przede wszystkim przez jedną z najlepszych powieści historycznych, jakie czytałam "Złota włócznia". To książka, dzięki której zostałam wpuszczona w świat już przeszły, między ludzi, których już nie ma i nie będzie. Bo uświadomiłam sobie, że każdy z nas ma wypalone piętno swoich czasów na duszy i umyśle, ale i każdy jest spadkobiercą tych, którzy byli, ogniwem łańcucha, teraźniejszością, która też przeminie bezpowrotnie i stanie się częścią składową tego dziedzictwa, które zostawimy innym, następnym. Kto z nas opisze nasz dom, którego nie ma?

Autobiograficzny, niekonwencjonalny utwór, niby powieść, niby zbeletryzowany pamiętnik. Ciekawy i cenny przyczynek do historii inteligenckich rodzin w Wielkopolsce pierwszej połowy XX wieku. Zapis przedwojennego świata i jego stopniowego roztapiania się w powojennej rzeczywistości. Ludzie z pokolenia Żylińskiej, z jej siłą charakteru, przedwojennym wychowaniem i wykształceniem do końca życia byli wyspami międzywojnia. Trochę tak jak o Cacie-Mackiewiczu napisał Kisiel "... imponował mi ten człowiek, bo on stworzył sobie własne życie w Warszawie - tak jak by nie było komunizmu." Książce "Dom, którego nie ma" najwięcej zawdzięcza Ostrów Wielkopolski, w znakomitym portrecie mieszkańców i realiów tego miasta.

32 użytkowników ma tytuł Dom, którego nie ma na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Dom, którego nie ma na półkach dodatkowych

Jadwiga Żylińska
Jadwiga Żylińska
Pisarka, eseistka, felietonistka, publicystka. Autorka powieści historycznych (Złota włócznia, Gwiazda spadająca),opowiadań historycznych (Hervör i jej bracia),fantastycznych (Wyspa dziwnego żartu) i współczesnych (Gospoda samobójców, Dzikie ptaki). W jej literackim dorobku ważne miejsce zajmują także słuchowiska radiowe (ponad 30 tytułów),scenariusze filmowe (Rozstania w reż. W.J. Hasa),twórczość dla dzieci i młodzieży (zróżnicowana pod względem gatunkowym),a nade wszystko szkice historyczne (Piastówny i żony Piastów, Do kogo należy świat?, Spotkania po drugiej stronie lustra) i mitograficzne (Kapłanki, amazonki i czarownice). Wśród rozlicznych tekstów autobiograficznych można wyróżnić tomy wspomnieniowe (stanowiące całość: Dom, którego nie ma oraz Drogi, które prowadzą dalej, a także późniejsze: Podróż w głąb czasu),obok których, na takich samych warunkach, funkcjonują teksty apokryficzne, łączące historię Europy, historię rodziny pisarki, mity i fantastykę naukową: np. Podróż brekiem, niepublikowane w całości Opowiadania greckie (Lament Demeter) oraz rozproszone w czasopismach i dziennikach mikroformy: Rzeczy prawdziwe i fantasmagorie.

Okładka książki Nie mówię już szeptem Żaneta Brudzińska, Klaudia Chrapko, Ewelina Glinka, Czuły Krąg Pisarski, Joanna Krzemińska, Karolina Majewska-Sarna, Paulina Merz, Joanna Moczulska, Ola Mucha, Dominika Nowakowska, Aga Pankau, Angelika Skrzypa, Agnieszka Sobczak, Patrycja Wójtowicz

Cytaty z książki Dom, którego nie ma

Dodaj cytat z książki Dom, którego nie ma