Zatrute pióro

Okładka książki Zatrute pióro autora Agatha Christie, 9788327150400
Okładka książki Zatrute pióro
Agatha Christie Wydawnictwo: Wydawnictwo Dolnośląskie Cykl: Panna Marple (tom 3) Seria: Klasyka Kryminału kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Panna Marple (tom 3)
Klasyka Kryminału
2013-08-14
2013-08-14

Kup Zatrute pióro w ulubionej księgarnii

Zatrute pióro

książek na półce przeczytane 2100 napisanych opinii 2088

Oceny książki Zatrute pióro

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zatrute pióro

Bardzo lubię książki Agathy Christie, w szczególności te z udziałem Panny Marple. Do Zatrutego Pióra na początku nie byłam przekonana, ponieważ wprowadzenie ciągnęło się na tyle długo, że momentami trudno było mi rozróżnić, kiedy właściwie kończy się wstęp, a zaczyna właściwa akcja. I zdecydowanie zbyt mało panny Marple, która przecież zwykle stanowi jeden z największych atutów tych historii. Odniosłam wręcz wrażenie, że jej rola została tu ograniczona do minimum, a sama postać nie wnosi do fabuły tyle, ile można by oczekiwać, przez co jej obecność wydaje się nieco zbędna.
Trzeba jednak przyznać, że sama historia jest naprawdę interesująca i dobrze przemyślana. Intryga została skonstruowana w sposób, który skutecznie podtrzymuje napięcie aż do ostatnich stron. Kolejne wydarzenia stopniowo odsłaniają nowe tropy, nie pozwalając czytelnikowi na chwilę pewności. Finał okazał się dla mnie dużym zaskoczeniem — zupełnie nie spodziewałam się, kto ostatecznie okaże się winny, co tylko potwierdza mistrzostwo autorki w budowaniu nieoczywistych rozwiązań.

Świetna! Uwielbiam serię z Panną Marple. Do samego końca trzyma w napięciu, napisana pięknym językiem.

Miałam kłopot z ocenieniem tej książki. Nie dlatego, że mi się nie podobała, ale dlatego iż z pełnym przekonaniem moge powiedzieć iż postać panny Marple była w tej historii kompletnie niepotrzebna. Jerry Burton z pewnością sam poskładałby wszystkie posiadane elementy bez udziału tej uroczej staruszki.

Dlaczego, więc oceniłam tę książkę dość wysoko? Za kreację bohaterów, zmyślną zagadkę i determinacje sprawcy.

Mam wrażenie, że panna Marple była tam niejako "dorzucona", bo Agatha Christie albo nie miała pomysłu na domknięcie opowieści albo została zmuszona do tego przez swojego wydawcę.

Dlaczego, więc oceniłam tę książkę dość wysoko? Za kreację bohaterów,...

5621 użytkowników ma tytuł Zatrute pióro na półkach głównych
1272 użytkowników ma tytuł Zatrute pióro na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zatrute pióro

Agatha Christie
Córka Clary i Fredericka Miller – angielska autorka powieści kryminalnych. Agatha Christie jest najbardziej znaną na świecie pisarką kryminałów oraz najlepiej sprzedającą się autorką wszech czasów. Wydano ponad miliard egzemplarzy jej książek w języku angielskim oraz drugi miliard przetłumaczonych na 45 języków obcych. We Francji sprzedano 40 milionów jej książek, podczas gdy zajmującego drugie miejsce Emila Zoli – 22 miliony. Pod pseudonimem Mary Westmacott wydała kilka powieści obyczajowych, które również cieszyły się popularnością. Agatha Christie stworzyła słynne postaci literackie dwojga detektywów: Belga Herkulesa Poirota oraz starszej pani, detektyw-amator panny Marple. Będąc jeszcze u szczytu kariery napisała dwie powieści z tymi bohaterami z zastrzeżeniem, że mają się ukazać dopiero po jej śmierci (czyli kilkadziesiąt lat później). Miały to być ostatnie zagadki do rozwiązania dla Poirota i Marple. W ostatniej zagadce belgijskiego detektywa zostaje on uśmiercony, bo, jak wytłumaczyła w swoim pamiętniku, zawsze uważała go za nieznośnego. Natomiast panna Marple, której rysy były wzorowane na babce autorki, po rozwiązaniu tajemnicy "Uśpionego morderstwa" spokojnie powróciła do swojej wioski. Wiele z jej powieści i opowiadań zostało sfilmowanych, niektóre wiele razy (Morderstwo w Orient Expressie, Śmierć na Nilu czy 4.50 z Paddington). Na ich podstawie powstały także seriale telewizyjne i słuchowiska radiowe.

Niedokończony portret Mary Westmacott
Niedokończony portret
Mary Westmacott
Pewien artysta spotyka kobietę, która próbuje popełnić samobójstwo. W wyniku długiej rozmowy z nią postanawia opisać jej historię mimo, że nie jest pisarzem. Poznajemy Celię od dzieciństwa przez młodość aż do dorosłości. Jest to głównie jej osobista relacja, choć nie brakuje również opinii autora. Jako że opowieść tę snuje malarz, tekst nie jest wybitny, czasami wręcz bardzo prosty. Jednak w związku z tym, że bohaterka jest bardzo wrażliwa i opisuje też swoje cierpienie, znajdziemy w tej powieści ogromny ładunek emocjonalny. Prawdopodobnie dla niektórych czytelników na początku będzie to nudna książka ale gdy damy jej szansę odwdzięczy się wieloma ciekawymi spostrzeżeniami na temat ludzi i świata w ogóle. Osoby znające całą kryminalną twórczość Agathy Christie i jej 'Autobiografię' lub po prostu orientujące się choć trochę w jej biografii z pewnością zauważą, że tak naprawdę autorka pisząc o Celii pisała o sobie. Chciałabym, aby wszystkie książki Christie @wydawnictwo_dolnoslaskie wydało w ramach Jubileuszowej Kolekcji, zarówno kryminały, jak i powieści pisane pod pseudonimem Mary Westmacott. Jest to niesamowita okazja dla fanów autorki do posiadania jej dorobku w jednolitym, pięknym wydaniu, tym bardziej, jeśli (tak jak ja) nie zdążyli zaopatrzyć się w kolekcję z pociągiem. Piszę o tym również dlatego, że chcąc w ramach akcji @officialagathachristie #ReadChristie2025 przeczytać 'Niedokończony portret', miałam duży problem ze zdobyciem książki. Nawet w bibliotece panie bibliotekarki nie mogły jej znaleźć ze względu na dwa wydania w różnej pisowni tytułu. Warto, aby twórczość mistrzyni kryminału była łatwo dostępna w naszym kraju.
Kasia Kordeczka - awatar Kasia Kordeczka
oceniła na63 miesiące temu
Zwierciadło pęka w odłamków stos Agatha Christie
Zwierciadło pęka w odłamków stos
Agatha Christie
Niełatwo pisać chłodną recenzję książki autorki, którą kocha się od lat. A jednak , tym razem coś między nami nie zagrało. Akcja rozgrywa się w St. Mary Mead, gdzie do gry wraca panna Marple. W centrum wydarzeń stoi filmowa gwiazda, Marina Gregg, i przyjęcie, które kończy się tragedią. Punkt wyjścia brzmi świetnie. Jest blask reflektorów, plotki, zazdrość, dawne urazy. Christie wrzuca nas w świat kina i pokazuje, że za uśmiechami z pierwszych stron gazet często kryją się pęknięcia. Problem w tym, że przez sporą część książki napięcie gdzieś się rozmywa. Dużo rozmów, sporo wspomnień, mniej tej iskry, którą znam z „I nie było już nikogo” czy „Morderstwa w Orient Expressie”. Zagadka oczywiście ma sens i finał jest logiczny, ale droga do niego momentami się dłuży. Brakuje tego przyjemnego dreszczu, który każe przewracać kartki o północy. Najciekawszy wątek to psychologiczny portret Mariny Gregg. Christie pokazuje, jak trauma potrafi zmienić człowieka i jak cienka bywa granica między sławą a samotnością. W tych fragmentach czuć jej klasę:obserwacje są trafne, czasem wręcz bolesne. Szkoda tylko, że całość nie trzyma równie równego poziomu. Panna Marple pozostaje sobą: spokojna, uważna, z pozoru niegroźna. I jak zwykle widzi więcej niż wszyscy wokół. Mimo to mam wrażenie, że tym razem stoi trochę w cieniu całej otoczki gwiazdorskiego dramatu. Czy to zła książka? Nie. To wciąż solidny kryminał, z przemyślaną intrygą i charakterystycznym stylem Christie. Po prostu przy jej najlepszych tytułach wypada blado. Może dlatego, że oczekiwania wobec ulubionej autorki zawsze są wyższe.
Jolka - awatar Jolka
oceniła na71 miesiąc temu
Agatha Christie. Herkules Poirot. Śmierć na Nilu Damien Callixte
Agatha Christie. Herkules Poirot. Śmierć na Nilu
Damien Callixte Isabelle Bottier
Muszę przyznać, że nie czytałam powieści Śmierć na Nilu, oglądałam tylko film z 2022, jednak byłam ciekawa jak przestawiona jest pisana historia Linnet. Uznałam, że zacznę od komiksu, gdyż - jak czytałam - jest on wierną adaptacją powieści. Komiks jest gęsty, dużo się w nim dzieje, jest sporo wątków i postaci i potrzebowałam chwili żeby się ,, wgryźć" szczególnie w momencie kiedy przenosimy się na statek. Jak już poskładamy wszystko w całość, to historię czyta się niezwykle przyjemnie. Kreska jest ładna, wszystko jest bardzo estetyczne, a dialogi choć krótkie mają sobie kwintesencję potrzebną do danej sceny. Sama historia jest oczywiście ciekawa, zagadka porywająca. No i klimat miejsca! Gorące słońce Egiptu, zachwycające widoki ze statku i spokojne wody Nilu. Zagadkę rozwiązuje Herkules Poirot, więc możemy się spodziewać epickiego finału. Co ciekawe finał jest epicki również przez zachowanie bohaterów. Mam również wrażenie, że ta zagadka jest dość brutalna, a ilość ofiar naprawdę spora. Oczywiście nie jest to ,,I nie było już nikogo" jednak takie skumulowanie zbrodni na tak małej przestrzeni statku i to w tak krótkim czasie (a sądzę, że komiks to jeszcze uwydatnia) jest dość znaczącą. Co do samej adaptacji, jeżeli komiks wiernie oddaje to co w powieści, to chyba adaptację filmową będę lubiła jeszcze mniej... Za to sam komiks polecam ❤️
zakochana.zaczytana - awatar zakochana.zaczytana
oceniła na76 miesięcy temu
Detektyw Diamond i zagadka zamkniętego pokoju Peter Lovesey
Detektyw Diamond i zagadka zamkniętego pokoju
Peter Lovesey
Kto przeczytał poprzednie tomy wie dobrze, że Diamond bardzo nie lubi cackać się z podejrzanymi. Jednego już załatwił, trafił na bezrobocie, z wielką bombą wrócił, a teraz dostaje jakieś dziwne zagadki, które należy rozwiązać, by znaleźć sprawcę. Odnośnie sprawcy: Czy naprawdę jest on tak inteligentny, by bawić się z gliniarzem; czy może na tyle głupi, by zadzierać z Diamondem? (i jego brytyjskim dupskiem? Nie, ten żart się nie starzeje). Tego nie jest pewien nawet sam detektyw. Wie jedno – w jego rękach spoczywa los (wszystkich) ludzi, a (cała) technika staje się wobec tych (wszystkich) dziwnych łamigłówek bezradna. Liczy się tylko intuicja i spryt starego Petera, który szuka klucza do zamkniętego pokoju. Poszukiwania są żmudne i niebezpieczne, gdy za każdym rogiem czyha osoba, która mogłaby przeszkodzić doskonałemu (a jakże...) gliniarzowi. Obecność wyrafinowanego (brytyjskiego - niezrozumiałego) humoru dodaje naszemu Diamondowi cech zwyczajnego szarego człowieczka, który jest jednak wielkim detektywem. Powieść doskonała dla wzmocnienia swoich zdolności intelektualnych. (No spróbujcie zrozumieć brytyjski humor, błagam Was). Podążamy razem z Peterem przez gąszcz zawiłości i zbiorowiska bohaterów, wśród których nasi przyjaciele mogą stać się wrogami, a potulne owieczki – wilkami. Czy wilk będzie syty a owca cała? Musicie sami sprawdzić.
Kosiarz - awatar Kosiarz
Świąteczny rejs Carol Higgins Clark
Świąteczny rejs
Carol Higgins Clark Mary Higgins Clark
Randolph Weed kupił stary statek, wyremontował go i chce zarabiać na rejsach wycieczkowych. By zrobić dobrą reklamę dla "Royal Mermaid" jego specjalista od reklamy i promocji - Dudley Loomis wpadł na pomysł, by zorganizować 'Rejs ze Świętym Mikołajem'. Statek ma wypłynąć z Miami dwudziestego szóstego grudnia a cztery dni na karaibskich wodach mają spędzić osoby, które udzielały się charytatywnie. Ich pobyt na statku ma być darmowy. Są jednak osoby, które słono zapłaciły za ten rejs i od początku czytelnik wie, że to zbiegli więźniowie. Od samego początku, jeszcze zanim wypłynęli, nie wszystko idzie zgodnie z planem. Brakuje kajuty dla znanej dziennikarki i wielbicielki rozwiązywania zagadek - Elwiry. Kelner skaczący za burtę przed policją. Zaginione stroje Mikołajów. Jeden z uczestników udaje bardziej chorego niż jest... A do tego zbliżający się sztorm, tajemnicza talia kart, duch nieżyjącego autora sensacyjnych bestsellerów, prochy czyjejś matki a nawet próba morderstwa... Bohaterowie skrywają tajemnice. Nie wszyscy mają czyste intencje, niektórzy mają niecne plany i zagadkowo postępują. Akcja ciekawa, poprowadzona z humorem i napięciem, a pomimo że objętościowo to krótka opowieść to nie pozwala się nudzić. Z zaintrygowaniem śledziłam kolejne wydarzenia i próbowałam domyślić się co kto knuje. Nie wszystko udało mi się ustalić, tym większe usatysfakcjonowanie czułam po lekturze. Naprawdę polecam do złapania oddechu między cięższymi gatunkowo czy tematycznie książkami.
ejotek - awatar ejotek
Powiem wam, jak zginął Joe Alex
Powiem wam, jak zginął
Joe Alex
Teatr Sensacji „Kobra” był kultowym cyklem sensacyjnych telewizyjnych przedstawień teatralnych. 70 lat temu 6 lutego 1956 ruszyła machina sensacyjnej kobry, początkowo spektakli na żywo(wartkiej akcji towarzyszyły więc czasem niepożądane atrakcje, jak na przykład zapadnięty fotel pod Andrzejem Łapickim albo atak kaszlu Tadeusza Plucińskiego, dopiero od 1962 roku przedstawienia rejestrowano na taśmach.) i trwała do 1993 i ponownie od 2013. W latach 50. i 60. XX wieku jeden z najpopularniejszych polskich programów telewizyjnych(oczywiście był jeden kanał, potem dwa). W tym czasie 95 % widzów śledziło "Kobrę" i ulice wyludniały się w Polsce. Inicjatorką cyklu była redaktorka TVP - Illa Genachow, czwartek, legendarny wąż z czołówki zaprojektowany przez Eryka Lipińskiego, animacja Witolda Giersza, muzykę skomponował Francis Poulenc. Zaczeło się od „Zatrutych liter” Agathy Christie po „Było dziesięciu Murzynków” (dzisiaj tytuł "Było.ich dziesięciu" po 2020 roku oficjalnej zmianie prawnuka pisarki). Był to fenomen telewizji: oglądalność sięgała 95% widzów, a w 144 spektaklach padło… 400 trupów. Wśród filarów „Kobry” był Józef Słotwiński - „polski Hitchcock”, twórca ponad 100 spektakli. Cykl miał też swoje odmiany: sensacyjną i fantastyczną - i był prawdziwym „oknem na świat” w socrealizmie peereelu. Scenografia, rekwizyty, kostiumy, charakteryzacja i nazewnictwo rodem z zachodu, brytyjskie klimaty czy amerykańskie. Na ekranie pojawiały się największe gwiazdy polskiego teatru i filmu, m.in. Krzysztof Chamiec, Edmund Fetting, Edward Dziewoński, Wiesław Gajos, Roman Wilhelmi, Emil Karewicz, Irena Kwiatkowska, Aleksandra Śląska, Andrzej Łapicki i inni. W jubileuszowym 2026 roku Teatr Telewizji pokaże premiery: „Wnuczkę Picassa” Juliusza Machulskiego oraz „Wszystko czerwone” Joanny Chmielewskiej w reżyserii Krystyny Jandy. "Rzeczywistość nas męczyła, nudziła, mierziła", przyznawał Janusz Majewski, tłumacząc popularność czwartkowych wieczorów z "Kobrą". Zainteresowanie zbrodnią i występkiem było dla władzy podejrzane, więc w przypadku "Kobry" wskutek interwencji funkcjonariuszy Komitetu Centralnego po 1960 roku zmniejszono liczbę premier – kryminalne czwartki emitowano nie cztery, a dwa razy w miesiącu. W treść sztuk ingerowała też niekiedy cenzura. 70 LECIE TEATRU SENSACJI KOBRA Spektakl "Powiem wam, jak zginął" lub drugi tytuł "Powiem wam kto zabił") to kultowa realizacja Teatru Sensacji "Kobra" z 19 lutego 1959 roku. Reżyserem był Józef Słotwiński, a sztuka oparta była na powieści Joe Alexa (Macieja Słomczyńskiego). Nagranie tego pierwszego spektaklu nie zachowało się do czasów współczesnych.  Obsada aktorska Halina Mikołajska /Sara Drummond Krystyna Kamieńska /Łucja Sparrow Alicja Świderska./Pokojówka Kali Maciej Maciejewski /Joe Alex Michał Pluciński /Inspektor Parker Stanisław Winczewski /Ian Drummond Bolesław Płotnicki /Pofesor Hastings Józef Kostecki /Harald Sparrow Teodor Gendera /Filip Davis Konrad Morawski /dziadek Malachi Tadeusz Somogi /Sierżant Jones Mirosław Wojtulanis /lekarz Mieczysław Ziołowski /daktyloskop W 2024 roku TVP Teatr Telewizji zrealizował nową wersję tego spektaklu, w reżyserii Marka Bukowskiego, stanowiącą powrót do tradycji „Kobry" Scenariusz telewizyjny i reżyseria: Marek Bukowski Zdjęcia: Arkadiusz Tomiak Scenografia: Wojciech Żogała Kostiumy: Marta Grudzińska Charakteryzacja: Ewa Drobiec, Bożena Balcerowska-Grinka, Aneta Mizera Opracowanie muzyczne: Joanna Fidos Premiera w Teatrze Telewizji: 13.05.2024 Obsada: Grzegorz Małecki /Joe Alex Sebastian Stankiewicz / Inspektor Parker Roma Gąsiorowska / Sara Drummond Rafał Gąsowski / Ian Drummond Weronika Dzierżyńska /Lucy Sparrow Jan Wieczorkowski / Harold Sparrow Konrad Żygadło / Filip Davis Mariusz Jakus / Robert Hastings Jakub Snochowski /.Jones Klara Bielawka /pokojówka Kate ""(...)Kli­taj­me­stra   Oto je­stem. Za­da­ny cios i czyn speł­nio­ny. Otwar­cie i bez lęku po­wiem wam, jak zgi­nął. Otu­li­łam go płót­na płach­tą, mocno tkaną, jak sie­cią. Nie mógł uciec ani się uchy­lić przed cio­sem. Ude­rzy­łam raz po raz, dwu­krot­nie, a on krzyk­nął dwa razy i upadł nie­ży­wy. A gdy leżał, za­da­łam trze­ci cios: ofiar­ny, w po­dzię­ce Zeu­so­wi, wład­cy pań­stwa zmar­łych… Tak oto padł i zgi­nął. Wów­czas dusza jego usta­mi wy­try­snę­ła razem z krwi stru­mie­niem tak sil­nym, że mnie całą skro­pił jak deszcz czar­ny. I wstrzą­snę­ła mną roz­kosz jak zie­mią po desz­czu, gdy czuje na­brzmie­wa­nie kieł­ku­ją­cych na­sion(...)" Aj­schy­los Ore­ste­ja Książka "Powiem wam, jak zginął" Joe Alexa (pseudonim literacki Macieja Słomczyńskiego) to klasyczny kryminał utrzymany w stylu angielskim, w którym analiza zabójstwa Iana Drummonda stanowi główny wątek intelektualnej gry detektywa z mordercą. Zgodnie z zasadami klasycznego kryminału typu."zamkniętego pomieszczenia', zbrodnia ma miejsce w zamkniętym gronie osób przebywających w posiadłości Sun­shi­ne Manor. Joe Alex i Ian Drummond byli przyjaciółmi z czasów wojny – 15 lat wcześniej razem wyskoczyli z płonącego samolotu zestrzelonego przez hitlerowców. Zazdrość i skomplikowane relacje osobiste, zawodowe, zawoalowane aluzje i ambicje czynią tę grupę, wyjątkowo strefogenną. Joe Alex wraz z Benem Parkerem odkryli prawdę, analizując psychologię postaci i szczegóły intrygi. Kluczowe nawiązanie intrygi i zbrodni do antycznej tragedii greckiej, otwiera motto oparte na sztuce Ajschylosa. Joe Alex, pisarz i detektyw amator, angażuje się w sprawę anonimowych gróźb otrzymywanych przez jego przyjaciela, chemika. Historia toczy się w starej rodowej posiadłości, gdzie wśród gości ukrywa się morderca i otwiera serię z Joe Alexem w 1959 roku. Maciej Słomczyński urodził się 10 kwietnia 1920 w Warszawie, zmarł 20 marca 1998 w Krakowie. Polski pisarz i tłumacz. Powieści kryminalne podpisywał pseudonimem Joe Alex. Był autorem powieści sensacyjnych i kryminalnych, publikował pod pseudonimami Joe Alex (także Józef Aleks) i Kazimierz Kwaśniewski (powieści milicyjne). Jako Joe Alex był autorem scenariuszy filmowych, sztuk teatralnych (Panny z Acheronu) oraz widowisk i audycji telewizyjnych. Kryminały Joe Alexa zostały przetłumaczone na 13 języków. Był synem amerykańskiego lotnika, reżysera i producenta filmowego Meriana C. Coopera i Marjorie Crosby, Angielki (później Marjorie Crosby-Słomczyńska). Nazwisko Słomczyński nosił po ojczymie, Aleksandrze Słomczyńskim, za którego wyszła jego matka, kiedy nie zdecydowała się na wyjazd do USA z Cooperem. Okres powojenny to inwigilacja. Twórczość: "Lądujemy 6 czerwca" 1947 "Zadanie porucznika Kenta" 1947 "Fabryka śmierci" "Szary cień" "Opowiadania o sprawach osobistych"1953 "Opowiadania o dalekich drogach" 1954 "Marsz ołowianych żołnierzy" 1965 Jako Joe Alex "Śmierć mówi w moim imieniu" "Cichym ścigałam go lotem" "Gdzie przykazań brak dziesięciu" "Niechaj odnajdą swoich wrogów " "Zmącony spokój Pani Labiryntu" "Cicha jak ostatnie tchnienie" "Jesteś tylko diabłem" "Piekło jest we mnie" "Powiem wam jak zginął" "Czarne okręty" – cykl powieści historycznych dla młodzieży Jako Kazimierz Kwaśniewski "Śmierć i Kowalski" (scenariusz filmu pt. Ostatni kurs podpisany jest Joe Alex) "Zbrodniarz i panna" (scenariusz filmu o tym samym tytule podpisany jest Joe Alex) "Każę aktorom powtórzyć morderstwo" "Gdzie jest trzeci król? "(scenariusz filmu pt. "Gdzie jest trzeci król?" podpisany jest Joe Alex) "Ciemna jaskinia" "Czarny Kwiat" (Echo Krakowa 1965–1967, wydanie książkowe: "Gdzie jest trzeci król?") Scenariusze filmowe Joe Alex, "Zbrodniarz i panna", 1963, reż. Janusz Nasfeter Joe Alex, "Ostatni kurs", 1963, reż. Jan Batory Joe Alex, "Gdzie jest trzeci król?" 1966, reż. Ryszard Ber
Edyta Zawiła - awatar Edyta Zawiła
oceniła na82 dni temu