Masakra na wyspie Utøya

Katarzyna Tunkiel

Kup Masakra na wyspie Utøya w ulubionej księgarnii

Oceny książki Masakra na wyspie Utøya

OPINIE i DYSKUSJE o książce Masakra na wyspie Utøya

Książka w sumie niczego nowego nie wnosi co do przebiegu samej masakry, oprócz mglistych wspomnień jednej z ofiar, aczkolwiek warto się z nią zapoznać, gdyż ukazuje nam prawdziwe oblicze Norweskiej Partii Pracy i skalę indoktrynacji młodzieży przebywającej na wyspie Utøya.

72 minuty...tyle trwał atak terrorystyczny na wyspie Utoya w Norwegii. Dla tych, którzy znaleźli się w pułapce to całe wieki, lecz w książce to zaledwie kilka stron...
W pierwszej części Adrian Pracoń częstuje nas informacjami o sobie, które z czasem mają połączenie z późniejszymi wydarzeniami na wyspie.
Natomiast drugi rozdział, to w pierwszej kolejności zamach terrorystyczny w Oslo, a tuż po nim docieramy do sedna, czyli do tytułowej masakry.
W dalszym planie Adrian relacjonuje powrót do zdrowia fizycznego, jak i psychicznego, trudny powrót na wyspę spowodowany uroczystością uczczenia ofiar, proces oskarżonego, oraz swoje przemyślenia i wnioski których jest nieskończona ilość. Niewykluczone, że wiele pytań nadal pozostaje bez odpowiedzi.
Trudno powiedzieć czy książka ma się podobać, czy nie. Jest ona o rzezi, więc ocena tego, jak opisał ją autor jest niestosowna. Zwłaszcza, że swoje przeżycia zaczął spisywać w niedługim czasie po... znajdując się w stresie pourazowym.
Nie wyczułam chaosu, może jedynie niektóre informacje wydały mi się zbędne. Inaczej będzie je odbierał Norweg, a całkiem inaczej Polak, który patrzy w bardziej zdystansowany sposób.
Wydarzenia miały miejsce czternaście lat temu. Prawdopodobnie dla nowych pokoleń nie mają one takiego znaczenia. Czy zachęcam? Nie wiem. Patrząc oczami ofiary, która w efekcie znajduje się w traumie, można zaczerpnąć dla siebie psychologiczną stronę, jednak ogólnie patrząc, pozycja ta niewiele wnosi, lecz czy musi?

Natomiast drugi rozdział, to w pierwszej kolejności zamach...

Ilekroć oglądam jakiekolwiek programy ,filmy dokumentalne o tragedii na wyspie Utoya,zastanawiam się jak bardzo złym człowiekiem trzeba być ,żeby chcieć skrzywdzić drugiego człowieka.? Jak mocno trzeba pielęgnować w sobie nienawiść do drugiej ,innej pod każdym względem osoby.
Nie jestem w stanie wyobrazić sobie co do dziś przeżywają ludzie którzy 22 lipca 2011 roku narodzili się na nowo ,zupełnie innymi ludźmi, bo widzieli bestialską śmierć 76 osób.

789 użytkowników ma tytuł Masakra na wyspie Utøya na półkach głównych
115 użytkowników ma tytuł Masakra na wyspie Utøya na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Masakra na wyspie Utøya

Okładka książki Odwaga jest kobietą Joanna Cieśla, Joanna Czeczott, Iza Klementowska, Iza Michalewicz, Joanna Podgórska, Renata Radłowska, Kamila Sypniewska, Marta Szarejko, Sylwia Szwed, Anna Wiatr, Ewa Winnicka, Joanna Wojciechowska, Ewa Wołkanowska

Cytaty z książki Masakra na wyspie Utøya

Dodaj cytat z książki Masakra na wyspie Utøya