Lot motyla

Flight Behavior
2013-11-19
2013-11-19
Anna Kłosiewicz

Kup Lot motyla w ulubionej księgarnii

Oceny książki Lot motyla

OPINIE i DYSKUSJE o książce Lot motyla

Właśnie takich książek szukałam od lat.
Nie rozterek, czy zdradzić męża, ale tego, czym jest dla nas piękno natury, czym dylematy moralne, przed którymi stajemy w obliczu jej urody, siły, majestatu, wspaniałości, odpowiedzi na pytanie, czemu ją niszczymy ???
Uniesienia duszy, gdy widzimy cud jakim jest życie, cud motyli, cud wzgórz i lasów .
Tego szukałam i to znalazłam w tej książce.
My, ludzie, nie chcemy o tym czytać, chcemy czytać po raz setny albo tysięczny, kto z kim się przespał i kogo zdradzał, ale to z wiekiem , przeczytane w stu formach i rozdaniach, nuży mnie już bardzo. Podczas gdy przyroda wydaje się ludziom nudna, dla mnie nudne stały się tamte rozterki.
To, co czujemy w stosunku do niej, nie jest edukacją, bo przyroda ma charakter mistyczny, osobowy, jest sacrum i można ją kochać szaloną miłością , a dlaczego, to myślę, że odsłania właśnie choć trochę "Lot motyla ".

Właśnie takich książek szukałam od lat.
Tego szukałam i to znalazłam w...

Ta książka nie zachwyciła mnie może tak bardzo jak Demon Copperhead, ale uważam ją za niezwykle wartościową lekturę. Autorka poruszyła w niej wiele aktualnych problemów szczególnie z zakresu ekologii, ale również rozwarstwienia społeczeństwa i jego konsekwencji.

„Lot motyla” – na solidną powieść społeczno-obyczajową w stylu wielkich powieści XiX/XX wieku – zdecydowanie za mało. Ale z drugiej strony, powieść Kingsolver to nie jest znowu zwyczajne romansidło z rodzaju tych setkami zalegających w kioskach na dworcach kolejowych.

Życie na wsi, codzienne problemy, ekologia, romans… Wprawdzie to nie moje klimaty, lecz docenić należy wyrazistość postaci, z główną bohaterką Dellarobii Turnbow, żonie farmera, pracującą wraz z mężem na farmie teściów gdzieś w rejonie Apallachów. Język niekiedy (lecz to kwestia gustu) ckliwy i banalnie sentymentalne schematy, no i ta moralizatorska proekologiczność… Powieść momentami staje się manifestem z nachalnym przesłaniem klimatycznym, które niekiedy zniechęca do czytania.

996 użytkowników ma tytuł Lot motyla na półkach głównych
135 użytkowników ma tytuł Lot motyla na półkach dodatkowych