Pamiętając

- publicystyka literacka, eseje
- 2013-05-01
- 2013-05-01
Bibliofilskie jednotomowe wydanie "Zeszytów Literackich" nr 44 i 45 z lat 1993-94 poświęconych Józefowi Czapskiemu.
Trudno w Europie XX wieku znaleźć osobę będącą dla tylu krajów równie wymownym przykładem niezawisłości duchowej i otwarcia na inne kultury. Dla narodów między Paryżem a Moskwą Czapski może być uznany za „patrona” Europy, która wyszła z pojałtańskiego rozdarcia. (Wojciech Karpiński)
Czapski jest Człowiekiem, który wie. Wie, że trzeba najpierw żyć, a dopiero potem pisać; że trzeba otaczać czcią męstwo, ale szanować zdolność do radowania się światem; że trzeba umieć pamiętać ale i zapominać; że trzeba żyć ufnie, ale i czujnie. (Adam Michnik)
Widziałem, jak potrafi patrzeć. Czapski przyglądał się z taką uwagą, że wtapiał się w obraz, jakby był jego częścią. Fascynująca była jego wiara w malarstwo, jego potrzeba malowania, zachwyt nad tym, co zostało przedstawione. (Andrzej Wajda)
Kup Pamiętając w ulubionej księgarni
- Literatura polska 1
- Własne do przeczytania 1
- 1.O literaturze, ciut o sztuce 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pamiętając
Publikacja wydana z okazji 20-lecia śmierci Czapskiego zawierająca fragmenty jego Dzienników, kilka wierszy które go inspirowały, wspomnienia jego przyjaciół , kilka listów, fragmenty dzienników np. R.Rollanda, czy H.Kesslera- gorąco polecam ze względu na opis polskiego przyjęcia, D. Halevy )opisujących spotkania z Czapskim. W książce znaleźć też można parę fragmentów z ulubionych książek Czapskiego w tym z Riemizowa, czy osławionej Simone Weil. Ta wspaniała publikacja lepiej oddaje niezwykła postać Czapskiego niż niejedna biografia a na pewno doskonale je uzupełnia. Polecam !