Kopalnia złota

Gold mine
2013-03-29
1994-10-10
Tomasz Wyżyński

Kup Kopalnia złota w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kopalnia złota

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kopalnia złota

Ta książka jest dla mnie lekkim rozczarowaniem . Przeczytałem i mówiąc szczerze nie do końca widzę w niej coś co by błysnęło. Ciężko ją zakwalifikować gatunkowo . Jest o czymś i o niczym . Wiele wątków, wielu bohaterów i nie do końca to się spina w całość . Mega przeciętna . Za pół roku nie będę jej pamiętał.

W latach dziewięćdziesiątych zaczytywałem się Wilburnem. Ale jeśli chodzi o tą pozycję cienizna straszliwa, chociaż przeczytana w jedną niedzielę

Już po dziesięciu stron, pierwszych liniach dialogowych, pierwszej supozycji głównego bohatera i kilku pomniejszych wiedziałem, że to będzie typowy literacki gwałt na rozumie i godności człowieka. Ale chyba takie nastały czasy, że wszystko równa w dół, zasady są łamane przez wszystkich, więc i ja doczytałem do końca, a mój rozum poszedł spać.

251 użytkowników ma tytuł Kopalnia złota na półkach głównych
51 użytkowników ma tytuł Kopalnia złota na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Kopalnia złota

Wilbur Smith
Wilbur Smith
Światowej sławy pisarz pochodzący z Afryki, piszący po angielsku. Debiutował w 1964 roku powieścią Gdy poluje lew. Była to pierwsza pozycja z jego najbardziej popularnej sagi historyczno-przygodowej opisującej dzieje rodziny Courtneyów, w której skład weszły m.in. Odgłos gromu, Płonący brzeg, Władza miecza, Monsun, Triumf słońca oraz Assegai. Pełny dorobek Smitha obejmuje 39 powieści. Akcja większości z nich rozgrywa się w Afryce w XX wieku, ale fascynacja pisarza starożytnością zaowocowała powstaniem tak zwanego Cyklu egipskiego, obejmującego powieści Bóg Nilu, Czarownik, Zemsta Nilu, Siódmy papirus, Ognisty bóg i Faraon. Po prozę Wilbura Smitha chętnie sięgają twórcy filmowi. Na duży ekran przeniesiono Kopalnię złota, Zakrzyczeć diabła i Najemników. Na podstawie kilku innych tytułów, m.in. Płonącego brzegu, Władzy miecza, Nilu i Siódmego papirusu, powstały miniseriale telewizyjne. Smith jest miłośnikiem dzikiej przyrody, pasjonuje się współczesną historią Afryki, co znajduje odzwierciedlenie w jego twórczości literackiej. Sporo podróżuje, zwykle w okresie zimowym. Mieszka w Wielkiej Brytanii, Szwajcarii i w Republice Południowej Afryki. W 2015 roku wraz z żoną założył Wilbur and Niso Smith Foundation wspierającą młodych pisarzy na całym świecie.

Cytaty z książki Kopalnia złota

Dodaj cytat z książki Kopalnia złota