Zakrzyczeć diabła

Shout At The Devil
2012-08-01
1996-01-01
Jarosław Kaczorowski

Kup Zakrzyczeć diabła w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zakrzyczeć diabła

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zakrzyczeć diabła

Trudno mi ocenić tę pozycję. Początek infantylny. Potem nastąpiło zagęszczenie akcji. Postacie przerysowane i płytkie.

Początek humorystyczny, ale zakończenie tragiczne. Lubię tego autora, ale ta powieść mnie nie zachwyciła.

Fajna książka, która zachęciła mnie do przeczytania kolejnych pozycji autora. W książce dużo się dzieje, ale jest zrozumiała. Dużo też ma tu zasługi dobre tłumaczenie.
Jedyne, co mi się nie podobało, to przedstawienie Rosy (jedna z "aż" trzech postaci kobiecych) - prototypowa kobieta napisana przez mężczyznę, która ma "kobiece palce", "falujące piersi", czuje potrzebę opiekowania się każdą skrzywdzoną istotą, bo to przecież kobieta i rodzi się z pragnieniem ścierania potu z czoła każdego gorączkującego mężczyzny, którego spotka na swojej drodze.

296 użytkowników ma tytuł Zakrzyczeć diabła na półkach głównych
76 użytkowników ma tytuł Zakrzyczeć diabła na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zakrzyczeć diabła

Wilbur Smith
Wilbur Smith
Światowej sławy pisarz pochodzący z Afryki, piszący po angielsku. Debiutował w 1964 roku powieścią Gdy poluje lew. Była to pierwsza pozycja z jego najbardziej popularnej sagi historyczno-przygodowej opisującej dzieje rodziny Courtneyów, w której skład weszły m.in. Odgłos gromu, Płonący brzeg, Władza miecza, Monsun, Triumf słońca oraz Assegai. Pełny dorobek Smitha obejmuje 39 powieści. Akcja większości z nich rozgrywa się w Afryce w XX wieku, ale fascynacja pisarza starożytnością zaowocowała powstaniem tak zwanego Cyklu egipskiego, obejmującego powieści Bóg Nilu, Czarownik, Zemsta Nilu, Siódmy papirus, Ognisty bóg i Faraon. Po prozę Wilbura Smitha chętnie sięgają twórcy filmowi. Na duży ekran przeniesiono Kopalnię złota, Zakrzyczeć diabła i Najemników. Na podstawie kilku innych tytułów, m.in. Płonącego brzegu, Władzy miecza, Nilu i Siódmego papirusu, powstały miniseriale telewizyjne. Smith jest miłośnikiem dzikiej przyrody, pasjonuje się współczesną historią Afryki, co znajduje odzwierciedlenie w jego twórczości literackiej. Sporo podróżuje, zwykle w okresie zimowym. Mieszka w Wielkiej Brytanii, Szwajcarii i w Republice Południowej Afryki. W 2015 roku wraz z żoną założył Wilbur and Niso Smith Foundation wspierającą młodych pisarzy na całym świecie.

Cytaty z książki Zakrzyczeć diabła

Wilbur Smith Zakrzyczeć diabła Zobacz więcej