Człowiek w futerale i inne opowiadania

- 1960-01-01
- 1960-01-01
- Natalia Gałczyńska, Maria Dąbrowska, Irena Bajkowska, Aleksander Wat, Jan Brzechwa, Jarosław Iwaszkiewicz, Jerzy Pomianowski, Jerzy Wyszomirski, Zofia Kaczorowska, Maria Mongirdowa, Janina Brzechwa
Książka zawiera zbiór 29 opowiadań:
- Łysek,
- Dom z facjatą,
- Chłopi,
- Człowiek w futerale.
Kup Człowiek w futerale i inne opowiadania w ulubionej księgarni
Oceny książki Człowiek w futerale i inne opowiadania
129 użytkowników ma tytuł Człowiek w futerale i inne opowiadania na półkach głównych- Przeczytane 65
- Literatura rosyjska 4
- Opowiadania 3
- 2014 3
- Klasyka 2
- Literatura rosyjska 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Człowiek w futerale i inne opowiadania
8.5
8.5
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toInne opowiadania lepsze jeszcze niż sam Człowiek w futerale. I choć nastawiałem się do Czechowa niczym pies do jeża to odnalazłem tu tak wiele pozytywnych przesłań i małych uśmiechów zachwytu, że absolutnie nie żałuję i polecam wszystkim wkoło. Jest tu wiele o codzienności: o chłopstwie, o sprawach medycznych, o wsi, o statusie kobiety, o przemocy, o pijaństwie, subtelnie o ówczesnym aparacie państwowym, o flircikach, o innym aniżeli dorosłych spojrzeniu na świat (zwierzaki, dzieciaki). Kapitalne dialogi, po prostu świetne, a w opowiadaniu "Bezbronna istota" to już absolutny majstersztyk. Najlepszy tekst całego zbioru. Poza tym tytułem mogę wymienić jeszcze kilka rewelacyjnych z całej kupy dobrych i bardzo dobrych: Wańka i Zbieg bardzo przypadły mi do gustu. A z drugiej strony: może jedynie Kabotyni, Topielec ze swym udziwnionym humorem i przechłopczone, pełne krytyk, aluzji i obserwacji Chłopi i Dom z facjatą.
Do snu, do autobusu, do gotowania wody na herbatę, do zabicia sekund w oczekiwaniu na spotkanie - CZECHOWA GORĄCO POLECAM!
Inne opowiadania lepsze jeszcze niż sam Człowiek w futerale. I choć nastawiałem się do Czechowa niczym pies do jeża to odnalazłem tu tak wiele pozytywnych przesłań i małych uśmiechów zachwytu, że absolutnie nie żałuję i polecam wszystkim wkoło. Jest tu wiele o codzienności: o chłopstwie, o sprawach medycznych, o wsi, o statusie kobiety, o przemocy, o pijaństwie, subtelnie o...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzechow to genialny obserwator życia codziennego. Jego proza ma niepowtarzalny klimat – niby opisuje wszystko z dystansem, czasem wręcz chłodno i beznamiętnie, nierzadko z ironią i kapitalnym humorem, ale tak naprawdę podszyta jest wielką nostalgią. Nie tak widoczną jak u Hemingwaya, ale przez to może jeszcze bardziej poruszającą. Opowiadanie "Żarcik" (aż do dziś byłem święcie przekonany, że nosiło tytuł "Kocham Cię, Nadzieńko) to absolutny majstersztyk, mistrzostwo świata.
Czechow to genialny obserwator życia codziennego. Jego proza ma niepowtarzalny klimat – niby opisuje wszystko z dystansem, czasem wręcz chłodno i beznamiętnie, nierzadko z ironią i kapitalnym humorem, ale tak naprawdę podszyta jest wielką nostalgią. Nie tak widoczną jak u Hemingwaya, ale przez to może jeszcze bardziej poruszającą. Opowiadanie "Żarcik" (aż do dziś byłem...