Zapomniana rewolucja. Grecka myśl naukowa a nauka nowoczesna

Okładka książki Zapomniana rewolucja. Grecka myśl naukowa a nauka nowoczesna autora Lucio Russo, 8324204512
Okładka książki Zapomniana rewolucja. Grecka myśl naukowa a nauka nowoczesna
Lucio Russo Wydawnictwo: Universitas popularnonaukowa
popularnonaukowa
2005-01-01
2005-01-01
83-242-0451-2
Ireneusz Kania

Kup Zapomniana rewolucja. Grecka myśl naukowa a nauka nowoczesna w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zapomniana rewolucja. Grecka myśl naukowa a nauka nowoczesna

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zapomniana rewolucja. Grecka myśl naukowa a nauka nowoczesna

Bardzo ciekawa książka-esej, ale nierówna i bez polotu. Najciekawsze oczywiście to, co dotyczy fundamentów hellenistycznej naukowości, rozróżnienia — całkowicie dziś stosowanego na opak — matematyki i fizyki oraz przemyślenia dot. metody naukowej, tak greckiej (cywilizacji hellenistycznej),jak i nowożytnej.

Rozdziały, będące w rachubie objętości może i większościowe, o konkretnych osiągnięciach nauki i techniki, o gospodarce, o schyłku myśli i jego przyczynach, mogą z pewnością zainteresować historyków (i poszukiwaczy ciekawostek, tych niemało, tzn. ciekawostek, choć poszukiwaczy na LC pewnie też),ale dla zasadniczej myśli są nieistotne i choć pewni traci się ciągłość przy ich szybkim kartkowaniu, to strata to żadna, gdyż dla uchwycenia myśli przewodniej rozdziały te są zdecydowanie mniejszościowe.

To, co przykuwa moją największą uwagę, to ostatni podrozdział i zakończenie, i choć podobnie miałem w ,,Lunatykach'' Koestlera (podobne wrażenie wznoszenia się i ogarniania coraz szerszych perspektyw, co prawda w innym stylu, bo u Koestlera drapieżnie, choć raczej kruczo niż pustułkowato ;)),to tutaj przykucie moje jest wyraźnie polemiczne.
Szanuję za ukłon Duhemowi, podzielam bardzo krytyczne obserwacje dotyczące komercjalizacji współczesnej nauki i jej pędu ku ilości, ubolewania nad upadkiem ducha uczonego-mędrca itp. — ale brak zrozumienia dla Feyerabenda i kompletne zamknięcie na myśl Bohra bardzo bolą.

PS
Kupiona w księgarni przy centrum sztuki, była przeceniona do 1 (jednej) złotówki (super, miło, ale czy nie o czymś więcej to świadczy...),ale pewnie i tak bym się nie zdecydował (nie umiem odwracalnie kompresować książek, podobnie jak bez ryzyka budowlanego zwiększać pojemności mieszkania),gdyby nie to, że spostrzegłem Ireneusza Kanię jako autora przekładu — i wciąż mogę napisać, że jeszcze się na Jego wyborach nie (przynajmniej: nie bardzo) zawiodłem!

Rozdziały, będące w rachubie objętości może i większościowe, o...

Otwierająca oczy, zmieniająca myślenie książka.

Otwierająca oczy, zmieniająca myślenie książka.

Tezy autora, nawet jeśli w ogólnym rozrachunku słuszne, mogą być jednak zbyt radykalne biorąc pod uwagę skąpość potwierdzających je źródeł. Ale ta książka to również potrzebne nawoływanie do racjonalności. I tu dostrzegam pewien zgrzytliwy detal, autor zdaje się sympatyzować z niektórymi teoriami freudowskimi... No ale to tylko detal na który jestem uczulony.

157 użytkowników ma tytuł Zapomniana rewolucja. Grecka myśl naukowa a nauka nowoczesna na półkach głównych
34 użytkowników ma tytuł Zapomniana rewolucja. Grecka myśl naukowa a nauka nowoczesna na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zapomniana rewolucja. Grecka myśl naukowa a nauka nowoczesna

Cytaty z książki Zapomniana rewolucja. Grecka myśl naukowa a nauka nowoczesna

Dodaj cytat z książki Zapomniana rewolucja. Grecka myśl naukowa a nauka nowoczesna

Ciekawostki historyczne