Sekretne życie CeeCee Wilkes
- 2013-02-05
- 2013-02-05
- 2008-01-01
- Tomasz Wilusz
Jeśli wyzna prawdę, na zawsze straci córkę. Jeśli prawdę zatai, nigdy nie odzyska siebie.
W 1977 roku zaginęła ciężarna Genevieve Russell. Dwadzieścia lat później policja odnajduje jej szczątki, a Timothy Gleason zostaje oskarżony o zabójstwo. Dziecko jednak zniknęło bez śladu.
CeeCee Wilkes wie, w jakich okolicznościach umarła Genevieve Russell – widziała wszystko na własne oczy. I wie, co się stało z jej dzieckiem. Teraz Timothy’emu Gleasonowi grozi kara śmierci, a ona stoi w obliczu wyboru. Powiedzieć prawdę i zniszczyć swoją rodzinę. Albo pozwolić niewinnemu człowiekowi umrzeć, by chronić życie zbudowane na kłamstwie.
Obwołana „nadzwyczajnie utalentowaną pisarką” przez „Literary Times”, autorka światowych bestsellerów Diane Chamberlain przedstawia pełną wzruszeń, pasjonującą opowieść, w której analizuje konsekwencje matczynej desperacji, zbyt daleko posuniętej miłości i decyzji, która zaciera granicę między dobrem a złem.
Oficjalne recenzje
Pani Picoult, ma pani godną konkurentkę!
Diane Chamberlain to Jodi Picoult amerykańskiego południa. Tak głosi okładka książki, z jaką w ostatnich dniach spędzałam czas. Z Jodi Picoult jako pisarką miałam (jak do tej pory) do czynienia tylko raz przy okazji lektury „Świadectwo prawdy”. Podobnie jak z panią Chamberlain, ale zgodnie z głosem mojego sumienia śmiało mogę powiedzieć, że zdanie z okładki jest mocno przesadzone. Diane zdecydowanie przerosła Jodi!
Zanim przejdę do wyrażenia mojego zachwytu nad pisarstwem tej amerykańskiej autorki (choć nie bez nutki goryczy),opowiem co nieco o fabule „Sekretnego życia CeeCee Wilkes” (bo to o tym tytule mowa). Wierzcie mi, że opowiedzenie o tej książce w taki sposób, by nie zdradzić za dużo, a jednocześnie zainteresować Was nią, nie będzie łatwe, ale podejmę to wyzwanie.
Mamy rok 1977. Świat obiega zatrważająca informacja: ciężarna żona gubernatora Russella, Genevieve, została porwana. Choć żądania przestępców (Timothy’ego Gleasona i jego brata) szybko stają się znane, to cała historia nie kończy się dla kobiety pomyślnie. Dwadzieścia lat później zostają odnalezione szczątki ofiary, jednak nie ma przy nich najmniejszego śladu po jej dziecku.
CeeCee Wilkes – mimo że w czasie, gdy o tej sprawie było bardzo głośno, miała zaledwie szesnaście lat – wie o niej bardzo dużo. Posiada informacje, które mogą wstrząsnąć światem, jednak wyjawienie ich stanowi zagrożenie dla niej samej oraz jej rodziny. Z kolei wyjście prawdy na jaw może przyczynić się do uratowania życia Timothy’ego, który został oskarżony o morderstwo kobiety. Czy w CeeCee górę weźmie sumienie i nie pozwoli ona na skazanie na śmierć mężczyzny? A może zamilknie na zawsze i do końca swoich dni będzie żyć z piętnem kłamstwa oraz poczuciem odpowiedzialności za wyrok śmierci, któremu można było zapobiec?
Pytań, jakie pojawiają się już na początku lektury, jest bardzo wiele, a odpowiedzi na nie… są szalenie ciekawe! Z ręką na sercu przyznaję, że już dawno nie czytałam tak dobrej prozy obyczajowej! A pamiętacie chyba, jak całkiem niedawno marudziłam, że nie mogę trafić na naprawdę dobry tytuł należący do tego typu literatury? I w końcu się udało! Przyszło mi na to trochę poczekać, ale było warto.
Ogromnym i najważniejszym plusem tej książki jest wartka akcja. W powieści niemal cały czas coś się dzieje, coś się zmienia, pojawiają się komplikacje, zagrożenia, problemy, ale też momenty ukojenia w chwilach szczęścia bohaterów. Ponadto autorka doskonale wiedziała, kiedy powinna bardziej szczegółowo opisać niektóre fakty, a kiedy przyspieszyć relację i przeskoczyć w kolejnym rozdziale do wydarzeń z następnego roku. Zniwelowało to do zera uczucie znużenia lekturą – nie zaznałam go przy poznawaniu życia CeeCee ani razu.
Czy są jeszcze jakieś plusy? Naturalnie: jak na porządną „obyczajówkę” przystało – sporo emocji. Niemal w każdej chwili życia tytułowej bohaterki wiemy, co dzieje się w jej głowie i sercu. Wczuwamy się w jej sytuację, wręcz dorastamy wraz z nią! Uczymy się życia, cieszymy się nim oraz popełniamy z te same błędy, w końcu słono za nie płacąc.
Na początku mojej recenzji wspomniałam, że powieść Chamberlain ma pewną rysę. Chociaż nie jest ona zbyt pokaźnych rozmiarów, to jednak znacznie zaniża końcową ocenę powieści. Otóż w związku z głównym wątkiem fabuły nie mogłam wyzbyć się poczucia nierealności niektórych z zaprezentowanych zdarzeń. Do tego dochodzi fakt przeraźliwej naiwności głównej bohaterki. Muszę jednak przyznać, że akcja wciągnęła mnie w swój wir tak mocno, że postanowiłam nie być zbyt drobiazgowa, przymknąć oko na te uchybienia i dałam się ponieść opowieści. I co? I naprawdę tego nie żałuję. Wiem też, że to na pewno nie ostatnie moje spotkanie z panią Chamberlain.
Książkę tym razem polecam każdemu, bez wyjątku! Nawet tym, którzy za „obyczajówkami” nie przepadają – możecie być naprawdę mile zaskoczeni tą lekturą. Zupełnie jak ja sama.
Ewa Szczepańska
- 1 412
- 1 358
Każdy człowiek, który pojawi się w Twoim życiu, od lekarza po śmieciarza, może Cię czegoś nauczyć, jeśli mu na to pozwolisz.
Gdy przeczytałam na okładce, że Diane jest drugą Jodi Picoult to chciałam odłożyć książkę. Jodi męczy mnie strasznie, niemniej zaryzykowałam. Spodziewałam się zupełnie innej tematyki- jestem zaskoczona na plus. Powieść wciągnęła mnie dogłębnie, ostatnie strony aż roniłam łezki. Rozwiązanie sytuacji jest praktycznie dla każdego logiczne i jako osoba postronna mam takie same odczucia co Irving Russel. Z drugiej strony CeeCee Eve w wieku 16 lat..Co człowiek ma wtedy w głowie. Niech rzuci kamieniem ten, kto nie myślał wtedy o głupotach i kto nie był łatwowierny myśląc, że życie jest piękne i kolorowe. Książka niejednoznaczna, dająca do myślenia. Po "Różach" Meacham jedna z najlepszych książek jakie czytałam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak dla mnie nie jest to najlepsza książka Chamberlain - weszłam z zamiarem bycia oczarowaną, a nie trafiłyśmy do siebie zbytnio i nie mogłam się do końca wgryźć w tą historię, ani polubić z bohaterami. Trochę szkoda, no ale nie da się lubić wszystkich historii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna świetna powieść Diane Chamberlain. Od bardzo dawna chciałam ją przeczytać. Wreszcie dorwałam jedyny w mieście egzemplarz w dość odległej filii. Zdecydowanie było warto.
Powieść skłania do refleksji. Czy bycie dobrym człowiekiem zmazuje winy? Czy w miłości między rodzicami a dziećmi najważniejsza jest więź biologiczna? Do czego może nas doprowadzić potrzeba bycia kochaną?
Gorąco polecam tę poruszającą powieść.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam książki o tajemnicach rodzinnych i ich odkrywaniu, dlatego z przyjemnością czytałam "Sekretne życie...".
Książka opowiada o młodzieńczej naiwności i konsekwencji decyzji jakie się w tym czasie podejmuje. Podjętych decyzji nie można już cofnąć a konsekwencje swoich błędów odciskają piętno przez całe życie.
Uważam, że to ksiazka pouczająca dla młodych dziewczyn. Ukazuje jak młodzieńcze zauroczenie może zniszczyć życie i jak nie ufać we wszystko obcej osobie. Nawet uroczej, bogatej i przystojnej. Potrzeba miłości i akceptacji jest tak silna że przesłania racjonalne myślenie. Właśnie taka jest główna bohaterka CeeCee nieśmiała i zakompleksiona, dlatego staje się łatwym celem Tima, pewnego siebie, inteligentnego i przystojnego studenta.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiektóre sytuacje zbyt naciągane. Ale powieść czyta się z dużym zainteresowaniem.
Z mojego punktu widzenia powieść porusza temat tak mało realny, że aż na maksa fascynujący. Jako dojrzała kobieta starałam przypomnieć sobie czas buzujących hormonów i czy zaufałabym tak bezgranicznie facetowi, który omamił CeeCee... stwierdziłam, że chyba tak i to mnie przeraziło. Bardzo dobra powieść. Po ostatniej kropce czułam żal...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę czyta się dobrze, zaciekawia od początku, chociaż co do zakończenia mam mieszane uczucia :),naiwność i wykorzystanie nastolatki to jedno, ale moje poczucie sprawiedliwości nie jest do końca usatysfakcjonowane :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCeeCee.. Słodka dobra i naiwna dziewczyna..
Jej losy opisane są ciekawe. Książka dobrze się czyta i wciąga. Warto przeczytać żeby dowiedzieć z czym musiała zmierzyć się CeeCee. A pewnie nie każdy miałby taką odwagę i siłę.
Polecam
CeeCee.. Słodka dobra i naiwna dziewczyna..
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaufała nieodpowiedniemu człowiekowi i mocno skomplikowała sobie życie.. I ciągle kłamstwa i tajemnice.. coraz więcej i więcej....
Polecam
Piękna i mądra powieść mojej ulubionej pisarki,świetnie napisana,rewelacyjna fabuła,szybkie tempo akcji,trzyma w mocnym napięciu.
Mnie chwyciła głęboko za serce.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMnie chwyciła głęboko za serce.
To najlepsza pozycja twórczości Diane Chamberlain, jaką czytałam do tej pory. Od początku uderzyły mnie listy matki do CeeCee. Co może czuć młoda dziewczyna, która ma zaledwie naście lat i traci matkę? Dziecko, które zostaje na świecie samo i brakuje mu poczucia stabilizacji? Może szybko w ramach wypełnienia braków władować się w kłopoty. W taki sposób 16-letnia CeeCee poświęciła swoje poukładane i spokojne życie dla miłości do mężczyzny. Do faceta, który wykorzystał ją i naraził tak bardzo, że CeeCee musiała zmienić swoją tożsamość i życie. Dorosła już, po 28 latach od traumatycznych wydarzeń, zastanawia się nad wyjawieniem prawdy. W ten sposób może ocalić życie byłego chłopaka, a jednocześnie zniszczyć życie swoje i swojej rodziny. Jak postąpić, gdy na szali staje kara śmierci?
Choć pozycja jest stara, bo z 2013 roku, to zupełnie nie odbiega od dzisiejszych thrillerów. Myślę nawet, że wyprzedza wiele z nich. W jeden dzień przeczytałam 542 strony, co rzadko mi się zdarza i to tylko dlatego, że tej książki nie da się odłożyć. Dzieje się tak dużo i tak ciekawie, że z przyjemnością brnęłam do samego końca. To naprawdę poruszająca historia o rodzicielskiej miłości, nadopiekuńczości, o życiu w strachu i lękach, których nie można się pozbyć. O poczuciu sprawiedliwości za wszelką cenę i krzywdzie, jaką wywołują ukrywane przez lata kłamstwa. Serdecznie wam polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWow. Właśnie skończyłam. Przeczytałam jednych tchem w dwa wieczory. Co rusz, mówiłam do bohaterki "o nie, nie rób tego.." 😐 Nie spodziewałam się zupełnie thrillerowych wątków w tej historii...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie potrafię sklecić logicznej i wyważonej recenzji, jestem pod mega wrażeniem... Wiem jedno, że muszę przeczytać kolejne książki Chamberlain bo ta jest świetna.