Dziecięce koszmary

- Detektyw D.D. Warren (tom 4)
- Kryminał
- Live to tell
- 2013-01-23
- 2013-01-23
- Katarzyna Procner-Chlebowska, Magdalena Procner
W pewien upalny sierpniowy dzień w robotniczej dzielnicy Bostonu dochodzi do brutalnej zbrodni. Ginie czworo członków rodziny, a jedyny podejrzany, ojciec i mąż, trafia w stanie śpiączki na oddział intensywnej terapii. Wszystko wskazuje na to, że próbował popełnić samobójstwo. Czy aby na pewno? Wezwana na miejsce zbrodni sierżant D. D. Warren wie jedno: ta sprawa to coś więcej, niż wskazują pierwsze znalezione dowody.
Danielle Burton, oddana pielęgniarka psychiatrycznego oddziału dziecięcego bostońskiego szpitala, całą swoją energię i zapał poświęca straumatyzowanym maluchom. Wciąż nawiedzają ją jednak duchy przeszłości i echo tragedii, która dotknęła jej rodzinę przed
dwudziestoma pięcioma laty. Zbliża się właśnie kolejna rocznica owego koszmaru i gdy w szpitalu pojawia się D. D. Warren wraz ze swoim partnerem, kobieta z przerażeniem uświadamia sobie, że wszystko zaczyna się od początku...
Oddana matka, Victoria Oliver dawno już zapomniała, czym jest normalność. Przyrzekła sobie, że zrobi wszystko, by jej chory syn miał względnie normalne dzieciństwo. Że będzie go kochać. Opiekować się nim. Chronić. Za wszelką cenę. Nawet swego życia.
W najnowszej powieści Lisa Gardner wydobywa na światło dzienne kolejne rodzinne sekrety i przez pryzmat losów trzech niezwykłych kobiet pokazuje, jak silne mogą być więzy krwi i jak często zbrodnie popełniają ci, których najbardziej kochamy...
Kup Dziecięce koszmary w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Dziecięce koszmary
Trudne dzieciństwo zobowiązuje
Lisa Gardner jest amerykańską autorką specjalizująca się w thrillerach psychologicznych. Niech nigdy nie przyjdzie jej do głowy zmienić swoją profesję, wiele wtedy stracimy, my jako czytelnicy. Po raz kolejny spotkałam się z jej twórczością i po raz kolejny jestem pod wielkim wrażeniem. Dla mnie nazwisko tej autorki staje się gwarancją doskonałej lektury.
„Dziecięce koszmary” najnowsza powieść Lisy Gardner wbiła mnie w kanapę i nie pozwoliła przestać czytać choćby na chwilę. Z wypiekami na twarzy czytałam i czytałam, aż wreszcie zagadka została rozwikłana, a ja odetchnęłam z ulgą.
Rzecz dzieje się w Bostonie. Sierżant Warren zostaje przydzielona sprawa wyjątkowo makabrycznej zbrodni. Cała czteroosobowa rodzina nie żyje, na skutek morderstwa. Jedyną osobą, która przeżyła jest ojciec, który jest w śpiączce. Nie wiadomo jednak czy jest on zabójcą, czy tez ofiarą. Wszystko wskazuje, że jest on katem samobójcą … ale jednak sierżant Warren jest czujna i nie daje się zwieść pozornym faktom. Wkrótce dochodzi do kolejnej tragedii, która przypomina tę poprzednią. Policja zaczyna pracować na wysokich obrotach powiązując ze sobą wydarzenia i fakty. Okazuje się, że obydwie rodziny wychowywały dzieci z zaburzeniami psychicznymi. Podążając tym tropem sierżant Warren trafia na oddział psychiatryczny dla dzieci. Tam poznaje pielęgniarkę, której życie też dało w kość.
W szpitalu policjanci są świadkami serii wydarzeń, które przyprawiają o gęsią skórkę, nawet tych, którzy widzieli już bardzo wiele. Śledztwo zaczyna nabierać zupełnie innego biegu. Ślady i dotychczasowe tropy zmieniają się z każdym kolejnym dniem. Wielka aura tajemniczości roztacza coraz szersze kręgi, a czas goni...
Trudno jest streścić fabułę thrillera nie zdradzając po drodze szczegółów. Dlatego nic więcej nie powiem. Mogę jedynie zagwarantować, że każdy, kto sięgnie po tę opowieść będzie wielce zadowolony. Ogromne emocje, drżące dłonie, niebywała ciekawość będą towarzyszyły czytelnikowi już od pierwszych stron. Autorka buduje atmosferę i klimat w sposób perfekcyjny. Bohaterowie to prawdziwy majster sztyk. Łączy ze sobą losy tak wielu osób, że aż trudno uwierzyć, że ta historia nie wydarzyła się naprawdę.
Jestem pełna podziwu i uznania. Dlatego z czystym sumieniem polecam „Dziecięce koszmary”. Połączenie thrillera z doskonałą powieścią obyczajowo - psychologiczną zapewni niezapomniane wrażenia i emocje. Bardzo precyzyjne studium relacji rodzice – dzieci. Pokazuje jak wielki wpływ mają rodzice na kształtowanie swoich dzieci. Jak bardzo dużą rolę odgrywają wydarzenia z dzieciństwa na dorosłe życie.
Jest to pozycja obowiązkowa dla osób lubiących mocne wrażenia i gęsią skórkę.
Iwona Zaczek
Oceny książki Dziecięce koszmary
5252 użytkowników ma tytuł Dziecięce koszmary na półkach głównych- Przeczytane 3 399
- Chcę przeczytać 1 811
- 2022 50
- 2018 31
- Kryminał 27
- Lisa Gardner 26

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dziecięce koszmary
Przewidziałam zakończenie, ale to nie zmienia faktu, że bardzo mi się podobało i byłam zaangażowana aż do końca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka zostawiła we mnie dziwny, trudny do nazwania ślad. Czytałam ją z narastającym niepokojem, jakby ktoś bardzo delikatnie, ale konsekwentnie dotykał moich najgłębszych lęków. Nie chodzi nawet o konkretne wydarzenia — bardziej o atmosferę, która wślizguje się pod skórę i zostaje tam na długo.
Czułam się momentami bezradna, trochę jak dziecko, które boi się zasnąć, bo wie, że noc przynosi coś niewidzialnego, ale bardzo realnego. Ta historia poruszyła we mnie coś pierwotnego — strach o bezpieczeństwo, o kruchość spokoju, który tak łatwo może zostać zburzony.
Jednocześnie nie mogłam się od niej oderwać. Było w tym wszystkim coś hipnotyzującego, jak przyglądanie się burzy z bezpiecznej odległości — wiesz, że to groźne, ale nie potrafisz przestać patrzeć. Emocje falowały: napięcie, smutek, współczucie, a chwilami nawet gniew.
Po zakończeniu zostałam z ciężarem, który trudno było od razu zrzucić. To jedna z tych książek, które nie kończą się na ostatniej stronie — one zostają w środku, cicho pracują, wracają w myślach w najmniej oczekiwanych momentach.
Nie wiem, czy „podobała mi się” w klasycznym sensie. Wiem natomiast, że mnie poruszyła. A to chyba znaczy więcej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzułam się momentami bezradna, trochę jak dziecko, które boi się zasnąć,...
Zaczynam rozumieć fenomen Lisy Gardner i bardzo mnie to cieszy.
Każdy wątek i perspektywa bohaterek mnie interesowały, prawie na równi. Jednak największe emocje wzbudza Victoria i jej synek. Genialnie! Przy jej perspektywie miałam ciarki na rękach.
D.D. Warren to taka amerykańska Chyłka (bohaterkę R.Mroza poznałam wcześniej). Ale jest dużo lepsza niż Bobby w poprzednich częściach.
Nie czytałam jeszcze książki o dzieciach, ich problemach psychicznych i codzienności takich małych pokrzywdzonych istot.
Świetnie mi się towarzyszyło Danielle, jej historia zaintrygowała mnie od początku. To dobry znak od wstępu, bo nie zawsze tak mam, że chcę podążać za główną bohaterką.
Jednak nie mogłam wytrzymać audiobooka (z emocji, ale też przez słabe przeczytanie książki, lektorki do wymiany) i momentami przerzuciłam się na e-book'a.
Aż chcę czytać kolejne części z serii. A wiem, że ma być tylko lepiej.
Zaczynam rozumieć fenomen Lisy Gardner i bardzo mnie to cieszy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to,,Dziecięce koszmary" czytało się świetnie, jest tu dobra dynamika, fajni bohaterowie i bardzo ciekawy motyw.
D.D. Warren...
Audiobook
Bardzo wciągający,mocny kryminał. Polecam
Audiobook
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo wciągający,mocny kryminał. Polecam
Bardzo dobra trzymająca w napięciu książka Lisy Gardner poruszająca problemy dzieci z ciężkimi chorobami psychiatrycznymi, naprawdę warto.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka porusza ciężki temat, jakim są choroby psychiczne dzieci i niektóre opisy mogą wywołać w czytelniku dyskomfort (o ile można tak powiedzieć),ale całość czyta się bardzo dobrze, fabuła ma ręce i nogi, a zakończenie jest tym razem sensowne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Rodzicom wydaje się, że najgorsze, co może spotkać pięciolatka, to rak. Mylą się, najgorsze co może go spotkać to choroba psychiczna" Nie sądziłam, że w tej książce znajdę cytat, który zostanie ze mną na zawsze, to jest myśl z którą mierzę się już 5 lat. Nie wiedziałam, że to będzie książka o mnie, jestem tym rodzicem.
Zakończenie nie jest takie jakie sobie wymarzyłam ale książka trzyma w napięciu, najgorsze jest to, że jest w niej prawda.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZakończenie nie jest takie jakie sobie wymarzyłam ale...
Trzymała mocno w napięciu, a dodatkowych ciarek na plecach dodawał fakt, że bohaterami są również dzieci, które w tej książce wcale nie były aniołkami. Bardzo obrazowe przedstawienie problemów na tle psychicznym, które zmusiło mnie do refleksji nt chorób dzieci i tego, co przeżywa rodzina i ile jest w stanie poświęcić.
Bardzo poruszające były historie dzieci, bo rzadko kiedy przedstawia się je jako „te złe” - i nie jest to spoiler, tylko część fabuły! Nie było tutaj takiej jednoznacznej oceny maluchów - po prostu przedstawienie w przejmujący i realistyczny sposób tego, że dzieci nie zawsze są niewinne, a ich zachowania mogą przypominać dorosłe. Widać, ze autorka zrobiła duży research na ten temat i podchodziło do niego bez cienia oceniania.
Sam wątek zagadki morderstw rodziny bardzo mi się podobał i też uważam, że przedstawienie historii z trzech różnych perspektyw, które na jakimś etapie się połączą był ciekawym zabiegiem i nadawał tempa książce. Nie czytałam wcześniejszych części o pani detektyw D.D, ale nie było problemu z wczuciem się w historię. Mam teraz za to wielką ochotę obejrzeć dobry thriller!
Spoilery do zakończenia:
Ciekawy wątek astralny i metafizyczny, nie jestem wielką fanką takiego rozwiązania zagadki, ale na pewno wyróżnia się na tle innych thrillerów i kryminałów. Po prostu nie do końca przekonuje mnie motyw zabójcy.
Naprawdę poruszyły mnie w tej książce dzieci z zapędami morderczymi, bo rzadko kiedy ten temat jest podnoszony, a problem istnieje i jest przerażający. Dodatkowo spojrzenie na to, że w większości te dzieci nie wiedziały, co robią i same się bały. Brrr.🥶
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo poruszające były historie dzieci, bo rzadko...
Kolejna świetna pozycja z serii, zdecydowanie lepsza niż część 3.
Kolejna świetna pozycja z serii, zdecydowanie lepsza niż część 3.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię styl pisania Lisy i mam nadzieję, że kolejne książki do niej będą tylko bardziej zaskakiwały fabułą.
Najlepsza z serii do tej pory! Bardzo mnie zaangażowała, związała emocjonalnie, nie wiem kiedy mi minął ten czas. Dużo mówi to, że specjalnie szukałam nowych przepisów, aby zostać dłużej w kuchni i wysłuchać jak najwięcej do gotowania 😅
8,5⭐️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to8,5⭐️