La bibliotecaria de Auschwitz

- La bibliotecaria de Auschwitz
- 2012-01-01
- 2012-01-01
- hiszpański
Na mrocznych terenach Auschwitz Fredy Hirsch powołuje do życia tajną szkołę. W miejscu, gdzie książki są surowo zabronione, młoda Dita chowa pod sukienką postrzępione tomy najmniejszej i najtajniejszej biblioteki, jaka kiedykolwiek istniała.
W świecie, gdzie dominuje strach, Dita daje nam wspaniałą lekcję odwagi: nie poddaje się, nigdy nie traci chęci do życia i czytania. Nawet w tak przerażającym miejscu, "otworzyć książkę to tak jakby wsiąść do pociągu, który zabierze cię na wakacje".
Emocjonująca, oparta na faktach powieść, która ratuje od zapomnienia jedną z najbardziej wzruszających historii bohaterstwa kulturowego.
Sobre el fango negro de Auschwitz que todo lo engulle, Fredy Hirsch ha levantado en secreto una escuela. En un lugar donde los libros están prohibidos, la joven Dita esconde bajo su vestido los frágiles volúmenes de la biblioteca pública más pequeña, recóndita y clandestina que haya existido nunca.
En medio del horror, Dita nos da una maravillosa lección de coraje: no se rinde y nunca pierde las ganas de vivir ni de leer porque, incluso en ese terrible campo de exterminio, «abrir un libro es como subirte a un tren que te lleva de vacaciones».
Una emocionante novela basada en hechos reales que rescata del olvido una de las más conmovedoras historias de heroísmo cultural.
Kup La bibliotecaria de Auschwitz w ulubionej księgarni
Oceny książki La bibliotecaria de Auschwitz
1631 użytkowników ma tytuł La bibliotecaria de Auschwitz na półkach głównych- Chcę przeczytać 947
- 2021 25
- 2020 21
- 2020 20
- II wojna światowa 11

OPINIE i DYSKUSJE o książce La bibliotecaria de Auschwitz
Bardzo dobra książka ukazująca prawdziwą miłość do książek.
Bardzo dobra książka ukazująca prawdziwą miłość do książek.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiesamowita powieść wciągająca bez zahamowań. Poczuć tą walkę życia było zaszczytem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTradycyjnie mam problem moralny z oceną takiej książki. Zawsze odnoszę wrażenie, że książką opowiadająca o Auschwitz, a do tego inspirowana historią prawdziwą nie może się nie podobać. Tak po prostu nie wypada.
Jednak "Bibliotekarka..." troszkę mnie umęczyła. Powiedziałbym, że pierwsza jej połowa mocno mi się dłużyła. Sporo w niej było jakby przedruków książek, które czytała główna bohaterka.
Później, w drugiej połowie książki, było już tego znacznie mniej i od razu lektura stała się dużo bardziej wciągająca. Na tyle, że ciężko było się od niej oderwać.
Podsumowując, "Bibliotekarka..." to książką, którą warto przeczytać (zapewne jak większość pozycji traktujących o Auschwitz). Choćby z tego względu, że jest to opowieść opowiedziana z perspektywy czeskiej, a nie polskiej, jak to zazwyczaj jest.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJednak "Bibliotekarka..." troszkę mnie umęczyła. Powiedziałbym, że pierwsza jej połowa mocno mi się dłużyła. Sporo w niej było jakby przedruków książek, które...
Niezwykła opowieść o zwykłej dziewczynce, którą los naznaczył piętnem straty dzieciństwa, ukochanych rodziców, dziadków, za to obdarował czymś bezcennym: pogodą i odwagą.
O Auschwitz napisano i powiedziano już wiele, ale chyba pierwszy raz ktoś pochyla się nad takim tematem, jak czytanie książek w obozie. Książki były w tym miejscu tak niebezpiecznym "towarem", że za ich posiadanie można było stracić życie.
Dita zdaje sobie z tego sprawę, mimo to zgadza się zostać obozową bibliotekarką. Czytanie "ratuje" ją przed rzeczywistością.
Dzięki książkom poznaje wspaniałych ludzi.
Książki pomagają jej "odpływać" w inny wymiar, w którym nie ma obozu, głodu, śmierci.
Dita kocha książki. Czyta nawet w śmierdzącej latrynie (można się tam ukryć przed oczami szpicli).
O skromną, obozową bibliotekę dba z czułością. Chroni książki, narażając siebie.
Dziewczynka przejdzie piekło, ale mimo to/a może dzięki temu, stanie się kobietą niezwykle silną, pogodną, ciekawą każdej przyszłej chwili.
Polecam miłośnikom obozowych historii, optymistom, pesymistom i wrażliwcom. Tych ostatnich ostrzegam: trudno powstrzymać łzy, kiedy przyjaciele z transportu wracają do obozu w ... postaci szarych płatków i już nigdy go nie opuszczą...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO Auschwitz napisano i powiedziano już wiele, ale chyba pierwszy raz ktoś pochyla się nad takim tematem, jak czytanie książek w obozie. Książki były w tym miejscu tak niebezpiecznym "towarem", że za ich...
Historia bardzo poruszająca, jak większość książek o obozach i wojnie. Z uwagi na to, że powieść jest tylko oparta na faktach, ciężko stwierdzić co było prawdziwe, a co jest wymysłem autora. Mimo to, wspaniale jest czytać o takich silnych osobach. Dita przetrwała wojnę i mimo ogromnych przeciwności i trudów potrafiła uwolnić się z tego koszmaru i żyć dalej. Przeprowadziła się z mężem do Izreala, gdzie założyli rodzinę. Przerażające jest to, że dożyła tego, co tam się obecnie dzieje... jej ziemia obiecana znowu jest atakowana.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOgólnie polecam, historia ciekawa jak większość gdzie mowa jest o obozach śmierci. Trochę w nie których miejscach zagmatwana, jednak warto przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTą książkę koniecznie trzeba przeczytać.
Wstrząsająca.
Tą książkę koniecznie trzeba przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWstrząsająca.
"Bibliitekarka z Auschwitz"
Antonio G. Iturbe
Młoda Dita, w czasie II wojny światowej, wraz z rodziną trafia do obozu Birkenau.
Zajmują oni obóz rodzinny, który ogromnie różni się od typowego, noszącego śmierć obozu. Dziewczyna nie do końca zdaje sobie sprawę z tego, że jej obóz jest prowadzony pod przykrywką dla wizji obozu, którą Niemcy serwują całemu światu, ukrywając przy tym tragiczną prawdę o Auschwitz.
Obóz, w którym w jako jedynym miejscu w Auschwitz znajdują się dzieci - posiada również szkołę, odbywają się w nim przeróżne przedstawienia a sama Dita zostaje w tajemnicy bibliotekarką.
Opowieść o życiu Dity Kraus, przebywającej większość swojego młodego życia najpierw w obozie w Teresinie, później zostaje przesiedlona do Auschwitz.
Nie znająca od początku prawdziwego okrucieństwa tego obiektu.
W tajemnicy skrzętnie ukrywa 8 cennych książek, dzięki którym zostaje bibliotekarką w tak okropnym miejscu.
W późniejszym czasie trafia do prawdziwego anus mundi obozu, gdzie głód, choroby i śmierć jest wszechobecna.
Udaje jej się przeżyć do wyswobodzenia obozu przez Amerykańców. Kobieta obecnie ma 94 lata.
W książce oprócz samej Dity poznajemy jeszcze szerg innych osób.
Mamy również doczynienia z wątkiem zakazanej miłości czy homoseksualizmu.
Oceniając samą książkę to raczej nie będzie to moja "ulubiona" literatura obozowa. Sama powieść jest oczywiście ogromnie wartościowa i bogata w różne fakty historyczne oraz informacje co po wojnie działo się z poszczególnymi osobami.
Momentami jednak dłużyła się nieziemsko poprzez przeplatane anegdoty,przez które można było się potracić.
Moja ocena 6/10
#recenzja #book #booklover #bookstagrammer #bookstagram #bookstagrampl #czytambolubie #czytamkryminaly #czytamthrillery #thriller #kryminał #rybnik #rybnikczyta #pijackawe_czytam #lireraturaobozowa #wojnawtle #historiawtle #parabookstagrama
"Bibliitekarka z Auschwitz"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAntonio G. Iturbe
Jeśli ktoś lubi słuchać opowieści o obozie koncentracyjnym to szczerze polecam tą książkę. Jest to prawdziwa historia o więźniarce która przeżyła piekło w obozie, widziała śmierć i stykała się z nią bezpośrednio, widziała śmierć swojej matki. ja osobiście byłam w Oświęcimiu w obozie, przewodnik opowiadał o ludziach którzy byli w tym obozie, niesamowite wrażenia i jednocześnie przeżycia. Najbardziej wstrząsnęło mną jak przewodnik opowiadał, że ludzie stali po pięć godzin na boso w zimie na mrozie, były też dzieci niewyobrażalne to jest. Każdy powinien przeczytać tą książkę i wczuć się w tą sytuację, chylę czoła przed tymi ludźmi którzy przeżyli taki koszmar.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka wartościowa i bardzo bogata w wiedzę z tematyki obozowej. Czy jeśli się czyta inne książki o obozach, to czy w tej można się dowiedzieć czegoś nowego? Jak najbardziej. Kazda ksiazka o tematyce Auschwitz jednak przedstawia obraz wydarzeń w innym świetle, każdy interpretuje słowo pisane inaczej, więc nie ma monotonni.