Dni walczącej Stolicy. Kronika Powstania Warszawskiego

- historia
- 2004-01-01
- 2004-01-01
Ta książka nie posiada jeszcze opisu.
Kup Dni walczącej Stolicy. Kronika Powstania Warszawskiego w ulubionej księgarni
Oceny książki Dni walczącej Stolicy. Kronika Powstania Warszawskiego
715 użytkowników ma tytuł Dni walczącej Stolicy. Kronika Powstania Warszawskiego na półkach głównych- Chcę przeczytać 393
- II wojna światowa 12
- Historia 8
- historia 7
- Powstanie warszawskie 6
Tagi i tematy do książki Dni walczącej Stolicy. Kronika Powstania Warszawskiego
Cytaty z książki Dni walczącej Stolicy. Kronika Powstania Warszawskiego
Nie ma sytuacji bez wyjścia tam, gdzie jest człowiek, który posiada wolę walki i wytrwania, który jest opanowany, czujny i twardy.
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dni walczącej Stolicy. Kronika Powstania Warszawskiego
Jak dla mnie pozycja była aż zbyt konkretna, trudno się to czyta, chyba nawet bardziej ze względów emocjonalnych, ale rzeczywiście treściowo też jest dość skomplikowana - jakby dość mocno "techniczna", mocno treściwa pod względem "fabuły", chociaż treść całościowo jest różnie zabarwiona, nie jest to jakiś typowo suchotniczy wykaz zdarzeń... Są wiersze czy piosenki, często z komentarzem, że np. było często śpiewane, etc., fajnie to zostało wplecione.
Chyba nie poleciłabym lektury osobom, które bardzo mocno zajmują pozycję osób nie popierających zrywu, czy jak tam to nazywać..., dla innych raczej, każdy może coś dla siebie wynieść, nie jest jakoś jaskrawo upolityczniona bym powiedziała, chociaż łatwo można kształtować stanowisko, no ale, formalnie, jest ujęta raczej elegancko... xD... Potencjał anarchistyczny raczej, nienajwiększy.... Nie marzę o ponownej lekturze, ale też jej nie wykluczam; ogólnie daje wrażenie w jakimś sensie "przydatnej". (-,-).
Ja chyba nie mam poczucia ciągłości tego państwa od tamtego roku... Pewnie to subiektywne odczucie, może nawet zmienne na przestrzeni życia, ale jednak, jeśli takie poczucie byłoby częścią jakiegoś "wychowania patriotycznego", to moje raczej nie należy do szczególnie, posuniętego. Czy koniecznie muszę obwiniać polityków, edukatorów, ba, rodzinę, może jakiś tragiczny splot wydarzeń historyczno-społecznych..., nie wiem, bynajmniej staram się niebardzo wnioskować odniesieniu do wyżej zasugerowanych materii. (kropka nienawiści?)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie znam tak dobrze Warszawy gdyż mieszkam w Słupsku. Ale książka jest znakomicie napisana i myślę że bardzo rzetelnie przedstawia losy powstańców warszawskich. Pozycja obowiązkowa dla każdego zainteresowanego tematem powstania Warszawskiego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMogę się tylko podpisać pod poprzednimi recenzjami. Świetna pozycja, która w pełni wywiązuje się ze swojego zadania uporządkowania dziejów powstania w formie kroniki. Czytałem ją niemal codziennie od początku sierpnia, odpowiednio wraz z przebiegiem wydarzeń i bardzo polecam ten sposób.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobry, a pierwszy tego rodzaju w PRL, obraz Powstania dzień po dniu, przedstawiany generalnie w najlepszej od dawna formule tzw. mikrohistorii, czyli poprzez ukazanie losów poszczególnych osób.
Świetna robota Bartoszewskiego – pierwotnie były to audycje radiowej Trójki, które mogły się ukazać tylko w jednym roku – w 1981 r. dzięki wolnościowemu okienku „Solidarności” (tak, drogie dzieci, było kiedyś coś takiego, co wam teraz oni zafałszują, jak tylko to potrafią w „szkolnym podręczniku”).
W tamtym czasie – gdy przede wszystkim „krzepiono serca” do dalszej walki o wolność z komuną - nie było jeszcze możliwości pogłębionej refleksji co do tego, jakim to szaleństwem, aby nie powiedzieć – zbrodnią, była decyzja o Powstaniu, największej polskiej hekatombie w dziejach…
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna robota Bartoszewskiego – pierwotnie były to audycje radiowej Trójki, które mogły się ukazać tylko w jednym roku – w 1981 r. dzięki wolnościowemu okienku...
Jak wskazuje sam tytuł, książka to kronika Powstania Warszawskiego.
Znajdziemy tutaj zarówno informacje o przebiegu starć w danych dzielnicach, zapisy z dziennika bojowego 9 armii niemieckiej, meldunki gen. Bora, depesze, fragmenty raportów, świadectwa i wspomnienia Powstańców, opisy poszczególnych wydarzeń, fotografie, mapki, a nawet wiersze...
Jak wskazuje sam tytuł, książka to kronika Powstania Warszawskiego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor opisuje jego przebieg dzień po dniu. Zaczyna od ostatnich dni lipca, a kończy 4 października 1944 roku, czyli w drugim dniu po zakończeniu walk.
To jest książka, którą każdy powinien przeczytać, choć nie jest to łatwe.
Cześć ich pamięci!
Jadąc dzisiaj ulicami Warszawy oczami wyobraźni widzę gdzie stały barykady, gdzie było wejście do kanałów...
To jest książka, którą każdy powinien przeczytać, choć nie jest to łatwe.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRazem z powstańcami przebiegałam znane mi uliczki i place, śpiewałam piosenki, odpoczywałam w zielonych zaułkach. Trudny to był czas, a młodzi ludzie żyli intensywnie i często stawali się bohaterami ratując przyjaciół, broniąc do krwi ostatniej zdobytych wcześniej placówek.
Cześć ich pamięci!
Jadąc...
Esencjonalny zapis każdego z tragicznych dni 44 roku w stolicy. Teksty radiowe przygotowane w druku nie tracą nic na swej przejrzystości czy wyrazie. Władysław Bartoszewski jest autorem opracowania klarownego, ciekawego okraszonego opiniami i wierszami, tekstami piosenek. Nie brakuje komentarzy niemieckich czy listów rzadzących. Warto to przeczytać w którąś rocznicę sierpnia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSwoisty dziennik jednego z najtragiczniejszych w polskiej historii zrywów niepodległościowych. Zapis dzień po dniu walki, mirażu tryumfu i ostatecznie śmierci. Zagłady Warszawiaków nie tych "Antycznych, nagich i ogromnych(...)", ale zwykłych szarych ludzi. Zagłady Warszawiaków a wraz z nimi całej dawnej Warszawy ze wszystkimi jej blaskami jak i cieniami. Dzięki zastosowanej przez prof. Bartoszewskiego formie, Powstanie staje się o wiele bardziej namacalne. To już nie suche fakty, ale opowieść naocznego świadka; to środa 6 września... ulica, którą dziś idziesz w stronę Centrum Nauki Kopernika w 1944 roku, siedemdziesiąt cztery lata temu stała w ogniu, zbombardowana w tym dniu o godzinach 8.30, 9.40 i 11.05. Dziś warkot samochodu, wtedy huk eksplodujących bomb...
Swoisty dziennik jednego z najtragiczniejszych w polskiej historii zrywów niepodległościowych. Zapis dzień po dniu walki, mirażu tryumfu i ostatecznie śmierci. Zagłady Warszawiaków nie tych "Antycznych, nagich i ogromnych(...)", ale zwykłych szarych ludzi. Zagłady Warszawiaków a wraz z nimi całej dawnej Warszawy ze wszystkimi jej blaskami jak i cieniami. Dzięki zastosowanej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKapitalna książka opisująca Powstanie Warszawskie dzień po dniu. Pozycja obowiązkowa!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to7,5/10
7,5/10