Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo Naukowe PWN
- Data wydania:
- 2012-11-07
- Data 1. wyd. pol.:
- 2012-11-07
- Liczba stron:
- 328
- Czas czytania
- 5 godz. 28 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788301171025
- Tagi:
- kulinaria polska kuchnia polskie obyczaje
Wciągająca opowieść o ponad tysiącletniej historii polskiej kuchni. Kluczem jest kultura polskiego stołu: sztuka kulinarna i obyczaje na przestrzeni wieków. Zaglądamy do chat pierwszych Piastów i do sarmackich spiżarni, biesiadujemy na zjazdach szlacheckich, w salonach bogatego mieszczaństwa, zajadamy się kawiorem w legendarnej Adrii, a w czasach PRL wpadamy na setę i galaretę do baru za rogiem lub na obiad do „placówki zbiorowego żywienia".
Treść książki stanowi niezrównany opis obyczajów, zbiór anegdot oraz informacji związanych z przygotowaniem jedzenia, konsumpcją, nakryciem stołu, a także imponujący przegląd sprzętów kuchennych.
To kulinarne dzieje Polski, które poznajemy dzięki dokumentom z przeszłości: relacjom zagranicznych poselstw, wypisom z inwentarzy i rachunków dworskich, jak również przeglądowi poradników i kalendarzy gospodarskich. Postaci wielkich smakoszy i słynnych obżartuchów poznajemy dzięki wspomnieniom i listom.
Niezwykła podróż w czasie zainspiruje, a na pewno zachwyci każdego miłośnika kulinariów. Książka stanowi także znakomite opracowanie dla wielbicieli historii Polski.
Tadeusz Pióro, smakosz i kucharz domowy, felietonista kulinarny, wykładowca literatury amerykańskiej na Uniwersytecie Warszawskim zdążył już zachwycić się lekturą:
Historia polskiego smaku to nie tylko dzieje kultury materialnej, lecz naszych odczuć, wierzeń i przesądów na temat tego, co utrzymuje nas przy życiu, czyli jedzenia. Zdobywanie pożywienia, przyrządzanie potraw, przedstawianie ich w książkach kucharskich i utworach literackich, powstawanie kulinarnych mód i snobizmów – wszystkie te sprawy Maja i Jan Łozińscy opisują w sposób przystępny i zarazem rzetelny. Bardzo cenna jest zamieszczona w książce bibliografia. Pasjonaci kuchni zapoznają się z tym dziełem jednym tchem, ale będą też często do niego powracać. Książkę przeczytać powinien każdy, kto interesuje się kulinariami.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 270
- 90
- 31
- 10
- 6
- 5
- 5
- 3
- 3
- 2
OPINIE i DYSKUSJE
Rewelacyjna lektura dla miłośników historii i kulinariów. Pięknie wydana, bogato ilustrowana, napisana językiem potocznym i gawędziarskim stylem podróż poprzez wieki smaków. Autorzy przybliżają nam potrawy które jadano na dworach Jagiellonów, w ziemiańskim dworze czy ciężkich czasach PRL, opisują obyczaje, wygląd pomieszczeń kuchennych, zastawy i przybory kulinarne, tradycje stołu. Jednakże, książka ani na chwilę nie nudzi, czyta się ją wyśmienicie co sam czynię od czasu do czasu.
Polecam!
Kartoteka:
Pierwszy raz przeczytałem: 21.12.2012
Autografy autorów zdobyłem: 16.05.2015
Kolejną lekturę zaliczyłem: 19.12.2021
Rewelacyjna lektura dla miłośników historii i kulinariów. Pięknie wydana, bogato ilustrowana, napisana językiem potocznym i gawędziarskim stylem podróż poprzez wieki smaków. Autorzy przybliżają nam potrawy które jadano na dworach Jagiellonów, w ziemiańskim dworze czy ciężkich czasach PRL, opisują obyczaje, wygląd pomieszczeń kuchennych, zastawy i przybory kulinarne,...
więcej Pokaż mimo tohttps://slowemmalowane.blogspot.com/2012/11/maja-ozinska-jan-ozinski-historia.html
https://slowemmalowane.blogspot.com/2012/11/maja-ozinska-jan-ozinski-historia.html
Pokaż mimo toTa książka to rewelacja. Więcej takich !
Ta książka to rewelacja. Więcej takich !
Pokaż mimo toHistorię polskiego smaku przeczytałam prawie jak lekturę obowiązkową,ponieważ pracuję w "branży żywieniowej" i wielokrotnie opowiadam młodzieży o kuchni polskiej i pochodzeniu wielu produktów i potraw. Książka przepięknie wydana, wiele ilustracji, zapisków z historii tej bardzo dalekiej i bliskiej, dlatego też oceniłam ją na "bardzo dobry" Co do tekstu czuję lekki niedosyt, ponieważ historia polskiego stołu jest taka bogata,że książka mogłaby mieć 2000 stron.Zabrakło mi trochę więcej wiadomości na temat kuchni w poszczególnych zaborach, przebogatej kuchni międzywojennej, a i w czasie II wojny przecież ludzie żywili się i można by to wcale niebanalnie opisać. Kuchnia PRL-lu i zohydzone niektóre produkty,dopiero teraz wracające do łask. Ech...temat rzeka! Bardzo ciekawy i ważny temat, bo wszędzie gdzie ludzie tam obyczaje, stół i posiłki jakże ważne dla mających gościnność we krwi Polaków. Książkę oczywiście polecam!!!
Historię polskiego smaku przeczytałam prawie jak lekturę obowiązkową,ponieważ pracuję w "branży żywieniowej" i wielokrotnie opowiadam młodzieży o kuchni polskiej i pochodzeniu wielu produktów i potraw. Książka przepięknie wydana, wiele ilustracji, zapisków z historii tej bardzo dalekiej i bliskiej, dlatego też oceniłam ją na "bardzo dobry" Co do tekstu czuję lekki niedosyt,...
więcej Pokaż mimo toNiebezpieczna pozycja. Częstotliwość sięgania po coś do przekąszenia przy jej czytaniu jest zwiększona. Sama książka nie zaspokoiła mojego apetytu. Publikacji traktujących o polskiej obyczajowości jest całkiem sporo i na dodatek niektóre z nich przeczytałam. Większość z nich zawiera także rozdziały poświęcone temu, co znajdowało się na naszych stołach i obyczajach związanych z jedzeniem. Łozińscy niczym nie zaskakują. Ale pomysł chronologicznego zebrania wiadomości dotyczących spraw kuchennych w jednym dziele podoba mi się, a przyjemność obcowania ze starannie wydaną książką bogatą w ciekawe zdjęcia jest duża.
Niebezpieczna pozycja. Częstotliwość sięgania po coś do przekąszenia przy jej czytaniu jest zwiększona. Sama książka nie zaspokoiła mojego apetytu. Publikacji traktujących o polskiej obyczajowości jest całkiem sporo i na dodatek niektóre z nich przeczytałam. Większość z nich zawiera także rozdziały poświęcone temu, co znajdowało się na naszych stołach i obyczajach...
więcej Pokaż mimo toPięknie wydana, bogato ilustrowana i co najważniejsze bardzo dobrze i przystępnie napisana książka. Autorzy przewodnik po kuchni naszych przodków rozpoczynają od stołów pierwszych Piastów a kończą na siermieznym Gomułce. Stare, zapomniane juz potrawy, obco juz brzmiące nazwy roślin polnych kiedyś spożywanych oraz pochwala ziemiaństwa, dzięki któremu pod zaborami tak naprawdę ukształtowała się i trwała nasza kuchnia.
Minusem - niewielkim, ale minusem - jest brak opisu kuchni czasów wojennych. Ale, ze zabieram się właśnie za "Okupację od kuchni", to sobie nadrobię...
Pięknie wydana, bogato ilustrowana i co najważniejsze bardzo dobrze i przystępnie napisana książka. Autorzy przewodnik po kuchni naszych przodków rozpoczynają od stołów pierwszych Piastów a kończą na siermieznym Gomułce. Stare, zapomniane juz potrawy, obco juz brzmiące nazwy roślin polnych kiedyś spożywanych oraz pochwala ziemiaństwa, dzięki któremu pod zaborami tak...
więcej Pokaż mimo toBardzo interesująca opowieść o tym, jak na przestrzeni wieków kształtowały się upodobania kulinarne naszych przodków. Dowiadujemy się nie tylko co jedli, ale i dlaczego, jakich przypraw używali ( a okazuje się, że przyprawiali obficie i czasami w sposób mogący budzić zdziwienie, ładując na przykład wszędzie cukier , zwłaszcza do mięs wszelakich). Czasami zresztą to obfite przyprawianie nie mogło dziwić, skoro tłumiło zapachy nadpsutej częstokroć żywności - przecież nie mieli lodówek.
Przeczytamy też o tym jak jedli, jakich naczyń, przyborów używali, jakie ponosili koszty związane ze stołem, jak świętowali i jak pościli. Dowiemy się też jak kuchnię polską oceniali zagraniczni przybysze.
A w trakcie lektury z przyjemnością zjemy kawałek czekolady, tłumacząc sobie, że w porównaniu z naszymi przodkami to nawet jedząc tę czekoladę to my głodujemy :)
Bardzo interesująca opowieść o tym, jak na przestrzeni wieków kształtowały się upodobania kulinarne naszych przodków. Dowiadujemy się nie tylko co jedli, ale i dlaczego, jakich przypraw używali ( a okazuje się, że przyprawiali obficie i czasami w sposób mogący budzić zdziwienie, ładując na przykład wszędzie cukier , zwłaszcza do mięs wszelakich). Czasami zresztą to obfite...
więcej Pokaż mimo toKsiążkę czyta się jednym tchem. Spora dawka wiedzy podana w ciekawy sposób. Największą wadą książki jest jej zakończenie. A może jego brak?
Książkę czyta się jednym tchem. Spora dawka wiedzy podana w ciekawy sposób. Największą wadą książki jest jej zakończenie. A może jego brak?
Pokaż mimo tohttp://mojswiat-szelestkart.blogspot.com/2014/02/maja-i-jan-ozinscy-historia-polskiego.html
http://mojswiat-szelestkart.blogspot.com/2014/02/maja-i-jan-ozinscy-historia-polskiego.html
Pokaż mimo toHistoria polskiego smaku jest po części historią polskiej tożsamości. Autorzy zabierają nas na wycieczkę w przeszłość: od czasów pierwszych osad na ziemiach polskich aż po czasy Gomółkowskich rządów. Książka napisana jest niezwykle barwnym językiem, dodatkowo pięknie wydana i bogato ilustrowana. Czytanie jej to prawdziwa uczta dla zmysłów(szczególnie smaku)bo niektóre rozdziały opisujące np.posiłki serwowane w altankach czy tarasach na wsi powodowały u mnie niebezpieczne zaostrzenie apetytu. Dodatkowo zawiera masę fantastycznych anegdotek o kulinarnych upodobaniach naszych przodków, cytatów z ówczesnych poradników i ksiąg kucharskich oraz przedstawia jak na przełomie lat zmieniały się nasze upodobania kulinarne. Niektóre odstręczające, ale zawsze intrygujące...
Historia polskiego smaku jest po części historią polskiej tożsamości. Autorzy zabierają nas na wycieczkę w przeszłość: od czasów pierwszych osad na ziemiach polskich aż po czasy Gomółkowskich rządów. Książka napisana jest niezwykle barwnym językiem, dodatkowo pięknie wydana i bogato ilustrowana. Czytanie jej to prawdziwa uczta dla zmysłów(szczególnie smaku)bo niektóre...
więcej Pokaż mimo to