rozwińzwiń

Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje

Okładka książki Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje Maja Łozińska, Jan Łoziński
Okładka książki Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje
Maja ŁozińskaJan Łoziński Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN kulinaria, przepisy kulinarne
328 str. 5 godz. 28 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Naukowe PWN
Data wydania:
2012-11-07
Data 1. wyd. pol.:
2012-11-07
Liczba stron:
328
Czas czytania
5 godz. 28 min.
Język:
polski
ISBN:
9788301171025
Tagi:
kulinaria polska kuchnia polskie obyczaje
Średnia ocen

7,6 7,6 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Design i moda w przedwojennej Polsce Maja Łozińska, Jan Łoziński
Ocena 7,0
Design i moda ... Maja Łozińska, Jan ...
Okładka książki Narty, Dancing, Brydż Maja Łozińska, Jan Łoziński
Ocena 6,8
Narty, Dancing... Maja Łozińska, Jan ...
Okładka książki Bale i bankiety Drugiej Rzeczpospolitej Maja Łozińska, Jan Łoziński
Ocena 7,6
Bale i bankiet... Maja Łozińska, Jan ...

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,6 / 10
68 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
703
556

Na półkach: ,

Rewelacyjna lektura dla miłośników historii i kulinariów. Pięknie wydana, bogato ilustrowana, napisana językiem potocznym i gawędziarskim stylem podróż poprzez wieki smaków. Autorzy przybliżają nam potrawy które jadano na dworach Jagiellonów, w ziemiańskim dworze czy ciężkich czasach PRL, opisują obyczaje, wygląd pomieszczeń kuchennych, zastawy i przybory kulinarne, tradycje stołu. Jednakże, książka ani na chwilę nie nudzi, czyta się ją wyśmienicie co sam czynię od czasu do czasu.
Polecam!

Kartoteka:
Pierwszy raz przeczytałem: 21.12.2012
Autografy autorów zdobyłem: 16.05.2015
Kolejną lekturę zaliczyłem: 19.12.2021

Rewelacyjna lektura dla miłośników historii i kulinariów. Pięknie wydana, bogato ilustrowana, napisana językiem potocznym i gawędziarskim stylem podróż poprzez wieki smaków. Autorzy przybliżają nam potrawy które jadano na dworach Jagiellonów, w ziemiańskim dworze czy ciężkich czasach PRL, opisują obyczaje, wygląd pomieszczeń kuchennych, zastawy i przybory kulinarne,...

więcej Pokaż mimo to

avatar
2556
839

Na półkach: ,

https://slowemmalowane.blogspot.com/2012/11/maja-ozinska-jan-ozinski-historia.html

https://slowemmalowane.blogspot.com/2012/11/maja-ozinska-jan-ozinski-historia.html

Pokaż mimo to

avatar
163
42

Na półkach: ,

Ta książka to rewelacja. Więcej takich !

Ta książka to rewelacja. Więcej takich !

Pokaż mimo to

avatar
620
412

Na półkach: ,

Historię polskiego smaku przeczytałam prawie jak lekturę obowiązkową,ponieważ pracuję w "branży żywieniowej" i wielokrotnie opowiadam młodzieży o kuchni polskiej i pochodzeniu wielu produktów i potraw. Książka przepięknie wydana, wiele ilustracji, zapisków z historii tej bardzo dalekiej i bliskiej, dlatego też oceniłam ją na "bardzo dobry" Co do tekstu czuję lekki niedosyt, ponieważ historia polskiego stołu jest taka bogata,że książka mogłaby mieć 2000 stron.Zabrakło mi trochę więcej wiadomości na temat kuchni w poszczególnych zaborach, przebogatej kuchni międzywojennej, a i w czasie II wojny przecież ludzie żywili się i można by to wcale niebanalnie opisać. Kuchnia PRL-lu i zohydzone niektóre produkty,dopiero teraz wracające do łask. Ech...temat rzeka! Bardzo ciekawy i ważny temat, bo wszędzie gdzie ludzie tam obyczaje, stół i posiłki jakże ważne dla mających gościnność we krwi Polaków. Książkę oczywiście polecam!!!

Historię polskiego smaku przeczytałam prawie jak lekturę obowiązkową,ponieważ pracuję w "branży żywieniowej" i wielokrotnie opowiadam młodzieży o kuchni polskiej i pochodzeniu wielu produktów i potraw. Książka przepięknie wydana, wiele ilustracji, zapisków z historii tej bardzo dalekiej i bliskiej, dlatego też oceniłam ją na "bardzo dobry" Co do tekstu czuję lekki niedosyt,...

więcej Pokaż mimo to

avatar
2070
910

Na półkach: ,

Niebezpieczna pozycja. Częstotliwość sięgania po coś do przekąszenia przy jej czytaniu jest zwiększona. Sama książka nie zaspokoiła mojego apetytu. Publikacji traktujących o polskiej obyczajowości jest całkiem sporo i na dodatek niektóre z nich przeczytałam. Większość z nich zawiera także rozdziały poświęcone temu, co znajdowało się na naszych stołach i obyczajach związanych z jedzeniem. Łozińscy niczym nie zaskakują. Ale pomysł chronologicznego zebrania wiadomości dotyczących spraw kuchennych w jednym dziele podoba mi się, a przyjemność obcowania ze starannie wydaną książką bogatą w ciekawe zdjęcia jest duża.

Niebezpieczna pozycja. Częstotliwość sięgania po coś do przekąszenia przy jej czytaniu jest zwiększona. Sama książka nie zaspokoiła mojego apetytu. Publikacji traktujących o polskiej obyczajowości jest całkiem sporo i na dodatek niektóre z nich przeczytałam. Większość z nich zawiera także rozdziały poświęcone temu, co znajdowało się na naszych stołach i obyczajach...

więcej Pokaż mimo to

avatar
3058
484

Na półkach: , , , , ,

Pięknie wydana, bogato ilustrowana i co najważniejsze bardzo dobrze i przystępnie napisana książka. Autorzy przewodnik po kuchni naszych przodków rozpoczynają od stołów pierwszych Piastów a kończą na siermieznym Gomułce. Stare, zapomniane juz potrawy, obco juz brzmiące nazwy roślin polnych kiedyś spożywanych oraz pochwala ziemiaństwa, dzięki któremu pod zaborami tak naprawdę ukształtowała się i trwała nasza kuchnia.
Minusem - niewielkim, ale minusem - jest brak opisu kuchni czasów wojennych. Ale, ze zabieram się właśnie za "Okupację od kuchni", to sobie nadrobię...

Pięknie wydana, bogato ilustrowana i co najważniejsze bardzo dobrze i przystępnie napisana książka. Autorzy przewodnik po kuchni naszych przodków rozpoczynają od stołów pierwszych Piastów a kończą na siermieznym Gomułce. Stare, zapomniane juz potrawy, obco juz brzmiące nazwy roślin polnych kiedyś spożywanych oraz pochwala ziemiaństwa, dzięki któremu pod zaborami tak...

więcej Pokaż mimo to

avatar
2091
186

Na półkach: , ,

Bardzo interesująca opowieść o tym, jak na przestrzeni wieków kształtowały się upodobania kulinarne naszych przodków. Dowiadujemy się nie tylko co jedli, ale i dlaczego, jakich przypraw używali ( a okazuje się, że przyprawiali obficie i czasami w sposób mogący budzić zdziwienie, ładując na przykład wszędzie cukier , zwłaszcza do mięs wszelakich). Czasami zresztą to obfite przyprawianie nie mogło dziwić, skoro tłumiło zapachy nadpsutej częstokroć żywności - przecież nie mieli lodówek.
Przeczytamy też o tym jak jedli, jakich naczyń, przyborów używali, jakie ponosili koszty związane ze stołem, jak świętowali i jak pościli. Dowiemy się też jak kuchnię polską oceniali zagraniczni przybysze.
A w trakcie lektury z przyjemnością zjemy kawałek czekolady, tłumacząc sobie, że w porównaniu z naszymi przodkami to nawet jedząc tę czekoladę to my głodujemy :)

Bardzo interesująca opowieść o tym, jak na przestrzeni wieków kształtowały się upodobania kulinarne naszych przodków. Dowiadujemy się nie tylko co jedli, ale i dlaczego, jakich przypraw używali ( a okazuje się, że przyprawiali obficie i czasami w sposób mogący budzić zdziwienie, ładując na przykład wszędzie cukier , zwłaszcza do mięs wszelakich). Czasami zresztą to obfite...

więcej Pokaż mimo to

avatar
88
33

Na półkach: , ,

Książkę czyta się jednym tchem. Spora dawka wiedzy podana w ciekawy sposób. Największą wadą książki jest jej zakończenie. A może jego brak?

Książkę czyta się jednym tchem. Spora dawka wiedzy podana w ciekawy sposób. Największą wadą książki jest jej zakończenie. A może jego brak?

Pokaż mimo to

avatar
4393
1288

Na półkach: , , ,

http://mojswiat-szelestkart.blogspot.com/2014/02/maja-i-jan-ozinscy-historia-polskiego.html

http://mojswiat-szelestkart.blogspot.com/2014/02/maja-i-jan-ozinscy-historia-polskiego.html

Pokaż mimo to

avatar
641
313

Na półkach: , ,

Historia polskiego smaku jest po części historią polskiej tożsamości. Autorzy zabierają nas na wycieczkę w przeszłość: od czasów pierwszych osad na ziemiach polskich aż po czasy Gomółkowskich rządów. Książka napisana jest niezwykle barwnym językiem, dodatkowo pięknie wydana i bogato ilustrowana. Czytanie jej to prawdziwa uczta dla zmysłów(szczególnie smaku)bo niektóre rozdziały opisujące np.posiłki serwowane w altankach czy tarasach na wsi powodowały u mnie niebezpieczne zaostrzenie apetytu. Dodatkowo zawiera masę fantastycznych anegdotek o kulinarnych upodobaniach naszych przodków, cytatów z ówczesnych poradników i ksiąg kucharskich oraz przedstawia jak na przełomie lat zmieniały się nasze upodobania kulinarne. Niektóre odstręczające, ale zawsze intrygujące...

Historia polskiego smaku jest po części historią polskiej tożsamości. Autorzy zabierają nas na wycieczkę w przeszłość: od czasów pierwszych osad na ziemiach polskich aż po czasy Gomółkowskich rządów. Książka napisana jest niezwykle barwnym językiem, dodatkowo pięknie wydana i bogato ilustrowana. Czytanie jej to prawdziwa uczta dla zmysłów(szczególnie smaku)bo niektóre...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    270
  • Przeczytane
    90
  • Posiadam
    31
  • Chcę w prezencie
    10
  • Kulinaria
    6
  • Historia
    5
  • Kulinarne
    5
  • Teraz czytam
    3
  • Do kupienia
    3
  • 2014
    2

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje


Podobne książki

Przeczytaj także