Sliver

Okładka książki Sliver autora Ira Levin, 838585553X
Okładka książki Sliver
Ira Levin Wydawnictwo: Prima Ekranizacje: Sliver (1993) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller

Oceny książki Sliver

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sliver

Interesujący kryminał.

Interesujący kryminał.

Uwaga, na końcu mojej opinii będzie spoiler - zakończenie książki jest tak nieprawdopodobne, że po prostu muszę się nim podzielić, bo się uduszę. Tytuł ma już sporo lat i nie grzeszy popularnością, więc pewnie nikogo tym nie ubodę.

Ogólnie powieść przez 75% czasu była nawet przyzwoita i dostarczała lekkiej rozrywki. Została napisana maksymalnie prostym językiem, nierzadko akapity składały się na wyliczanie wszystkich codziennych czynności, które bohaterowie akurat wykonywali. Mimo to dało się poczuć klaustrofobiczną atmosferę "przeklętego" tytułowego budynku i kapkę niepoczytalności głównego złego. Pomysł podglądania życia innych ludzi i traktowanie ich codzienności jak programu telewizyjnego obecnie chyba już tak nie szokuje, w latach '90, gdy "Sliver" powstał, odbiór musiał być inny. Jednym słowem można, ale nie trzeba, albo z braku laku i cienki thriller dobry.

To teraz o tych ostatnich stronach... Główna bohaterka Kay została zaszantażowana przez swojego partnera i naczelnego masterminda Pete'a. Odkryła, iż facet jest odpowiedzialny za kilka morderstw, miała zamiar zgłosić się na policję, ale Pete... porwał jej kota. Dziewczyna nie próbowała nawet ucieczki z mieszkania, bo bała się, że zwierzę straci ucho ("- Leży mi na kolanach i właśnie pieszczę jej uszka nożykiem X-acto"). Po jednym dniu "aresztu domowego", Pete wrócił do domu Kay, oddał jej zwierzaka i dokładnie wytłumaczył jak i dlaczego musi ją zabić. Nastąpiła krótka szamotanina, ostatecznie dziewczyna wylądowała za oknem, trzymała się gzymsu palcami. Morderca próbował odgiąć jej palce jakimś narzędziem, byle tylko nie zostawić samemu swoich odcisków. W tym momencie na parapet wskoczył superbohater kot (!),Pete starał się odgonić zwierzę, ale kot rzucił mu się na twarz (!!) i wydrapał oczy (!!!). Kay udało się wdrapać do mieszkania, Pete w tym czasie siedział nieruchomo pod ścianą i grzecznie czekał na przyjazd policji. KURTYNA.

Proszę, jeżeli ktoś oglądał ekranizację z Sharon Stone i Williamem Baldwinem, proszę mi powiedzieć, czy w filmie też stały się takie rzeczy niestworzone.

Słabizna, uwiąd twórczy Levina, przez co niezły pomysł został opakowany żałosną fabułą. Protagonistka to 39-latka, wyemancypowana, niezależna kobieta sukcesu, która nawiązuje romans z dwa pokolenia młodszym typkiem, nie dostrzegając mnóstwa czerwonych flag z typkiem związanych, przez co potem musi ponieść pewne konsekwencje wynikające z własnej nieumiejętności oceny mężczyzn zapraszanych do własnego łóżka. Taka antyreklama współczesnego promowania silnych, niezależnych, pościankowych kobiet sukcesu, ale raczej niezamierzona przez autora.
W każdym razie potencjał pomysłu zupełnie niewykorzystany, problematyka zaledwie liźnięta, fabuła denna, thriller z tego żaden, tylko 220 stron, a sporo dłużyzn, czytelnika w ogóle nie interesuje romans dwojga patologicznych pustaków i podglądaczy. Szkoda czasu.
Filmu nie widziałem i nie zamierzam, odstraszają W.Baldwin z aparycją przymilającego się cocker spaniela, który jednak lubi ugryźć i S.Stone z wejrzeniem aseksualnej, antypatycznej suki.

114 użytkowników ma tytuł Sliver na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł Sliver na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Sliver

Ira Levin
Ira Levin
Amerykański pisarz, autor sztuk teatralnych i tekstów piosenek. Studiował na Uniwersytecie Nowojorskim, na kierunkach filozofia i filologia angielska. Pierwszą powieść, Pocałunek przed śmiercią, napisał w wieku 22 lat. Levin był pisarzem wszechstronnym; w jego dorobku są zarówno dreszczowce, jak i komedie. Najbardziej znaną powieścią Levina jest Dziecko Rosemary, horror opowiadający o satanizmie i okultyzmie.

Cytaty z książki Sliver

Dodaj cytat z książki Sliver