Okruchy Amerykańskie

2006-01-01

Kup Okruchy Amerykańskie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Okruchy Amerykańskie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Okruchy Amerykańskie

Byłam zachwycona tą książką do momentu, kiedy od autorki dostało się: tatuowanym, H.P. Lovecraftowi i jego fanom, a nawet Kieślowskiemu za Podwójne życie Weroniki! Nie podoba mi się też podejście pt. "wszyscy znamy francuski" i brak tłumaczenia jednego zdania. Poza tym, choć nie jest to Baudrillard, Taborska ma podobne, ale jednocześnie własne podejście do przedstawienia Ameryki Europejczykom oraz język, który ową magię przedstawia. Jest to bogata w niezwykłe informacje książeczka, ze świetnymi zdjęciami, ale pewnego rodzaju niedosyt pozostaje.

To co mi się podobało, to niezwykły talent autorki do obserwacji i wrażliwość na zwykłe, niby codzienne, ale zaskakujące sytuacje. Agnieszka Taborska niezwykle czujnie przypatruje się człowiekowi- w tym przypadku, mieszkańcowi Ameryki Północnej. Mniej więcej w połowie książki zaczęła mnie jednak drażnić lakoniczna forma ( czego z kolei nie doświadczyłam czytając "Wieloryba..." ). Z uwagi na formę w jakiej książka została wydana ( mała, żeby nie powiedzieć broszurka) trochę raziły i nużyły mnie zdjęcia, które, jak sądzę w innym wydaniu ułatwiałyby lekturę, były cenną ilustracją opisywanych przez autorkę treści.

8/10 :)

8/10 :)