Nie ma nieuleczalnie chorych

Okładka książki Nie ma nieuleczalnie chorych autora Julian Aleksandrowicz, 8321806848
Okładka książki Nie ma nieuleczalnie chorych
Julian Aleksandrowicz Wydawnictwo: Wydawnictwo Iskry Seria: Raporty z Granic Poznania zdrowie, medycyna
zdrowie, medycyna
Raporty z Granic Poznania
1982-01-01
1982-01-01

Kup Nie ma nieuleczalnie chorych w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nie ma nieuleczalnie chorych

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nie ma nieuleczalnie chorych

Książka fatalnie wydana, ale to raczej norma dla publikacji z lat osiemdziesiątych XX w.
Przeczytałam ją kilka miesięcy temu, ale nie mogłam zabrać się za recenzję. Daję 10*, bo zarówno osoba prof. Juliana Aleksandrowicza, jak i jego prace są godne uwagi, a raczej nie należą do powszechnie znanych.
Prof. Julian Aleksandrowicz (1908-1988) był wybitnym lekarzem, uczonym, filozofem, wielkim humanistą i idealistą. Prowadził badania na temat przyczyn raka, stosował w leczeniu arteterapię, zajmował się ekologią, wpływem odżywiania na nasze zdrowie i mnóstwem innych spraw. Dzięki niemu Halina Poświatowska zaczęła pisać wiersze.
Jego książka z kontrowersyjnym tytułem "Nie ma nieuleczalnie chorych" miała być prowokacją i spowodować dyskusję w środowisko lekarskim. Nic takiego się nie stało, publikacja przeszła w zasadzie bez echa. Przypuszczam, ze z powodu niewygodnych tez stawianych przez Profesora. Zwracał on uwagę na katastrofalne skutki niedoboru magnezu w diecie czy rolę witamin w terapiach nowotworowych. Pisał o tym już w latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych ubiegłego wieku, a my teraz uważamy to za odkrywcze. Niestety nikt nie jest prorokiem we własnym kraju.
Na koniec cytat:
"Nauka wyrosła w ostatnim stuleciu w tak ogromną i samodzielną rzeczywistość, niemal podporządkowała sobie człowieka. być może nauka dlatego przybrała tak niekorzystny dla kulturowej i biologicznej ewolucji kształt, ze zamknięta w "kredowym kole" nie przenika do tych, którzy jej najbardziej potrzebują zarówno dla poprawy jakości swojego życia, jak i innych ludzi."

Prof. Julian Aleksandrowicz (1908-1988) był wybitnym lekarzem, uczonym,...

83 użytkowników ma tytuł Nie ma nieuleczalnie chorych na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł Nie ma nieuleczalnie chorych na półkach dodatkowych

Okładka książki Kuchnia i medycyna Julian Aleksandrowicz, Irena Gumowska
Kuchnia i medycyna Julian Aleksandrowicz, Irena Gumowska
Okładka książki Ochrona przyrodniczego środowiska człowieka Bolesław Adamczyk, Julian Aleksandrowicz, Zofia Alexandrowicz, Stefan Białobok, Juliusz Henryk Braun, Wacław Brzeziński, Zygmunt Denisiuk, Maria Drzał, Jerzy Dziewolski, Bronisław Ferens, Józef Filipek, Jadwiga Gawłowska, Maria Gawłowska, Walery Goetel, Jan Greszta, Antoni Kleczkowski, Alina Kwiatkowska, Antonina Leńkowa, Stanisław Leszczycki, Krystyna Madziara-Borusiewicz, Anna Medwecka-Kornaś, Włodzimierz Michajłow, Stefan Myczkowski, Jan Julian Nowak, Marian Nowiński, Olaf Rogalewski, Stanisław Smólski, Maria Świeboda, Władysław Szafer, Tadeusz Szczęsny, Kazimierz Zabierowski

Cytaty z książki Nie ma nieuleczalnie chorych

Dodaj cytat z książki Nie ma nieuleczalnie chorych