Okładka książki Zanim pójdziesz do psychiatry. Czuły przewodnik po stanach, których nie umiesz nazwać autorstwa Joanna Adamiak
Joanna Adamiak Wydawnictwo: Pascal zdrowie, medycyna
zdrowie, medycyna
2025-10-15
2025-10-15
Czy wiesz, że smutek i przygnębienie nie zawsze oznaczają depresję (choć czasem mogą być jej początkiem)?

Czy potrafisz odróżnić chwilowy kryzys od przesłanek, że potrzebujesz pomocy specjalisty?

Wszyscy czasami czujemy się nie w porządku. Jesteśmy smutni, boimy się, martwimy. W tej książce znajdziesz czułe podejście do własnych emocji i prosty przewodnik, dzięki któremu:
· dowiesz się, jakich objawów nie można ignorować,
· przetrwasz, żyjąc w stresie, gdy nie ma innego wyjścia,
· zastosujesz w praktyce techniki radzenia sobie z przeciążeniem,
· poradzisz sobie z katastrofizacją i myśleniem czarno-białym,
· nauczysz się, czego nie mówić osobie w kryzysie,
· potraktujesz emocje nie jak przeszkodę, lecz jak język, który możesz zrozumieć.

Wzmocnij swoją odporność psychiczną!

Kup Zanim pójdziesz do psychiatry. Czuły przewodnik po stanach, których nie umiesz nazwać w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Zanim pójdziesz do psychiatry. Czuły przewodnik po stanach, których nie umiesz nazwać

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zanim pójdziesz do psychiatry. Czuły przewodnik po stanach, których nie umiesz nazwać

Ksiązka interesująca i skłaniająca do refleksji publikacja o zdrowiu psychicznym. Autorka zachęca czytelnika do spojrzenia na problemy psychiczne w szerszym kontekście – nie tylko przez pryzmat psychiatrii i leków, ale również stylu życia, zdrowia fizycznego oraz codziennych nawyków.
Jedną z największych zalet książki jest jej przystępny język. Autorka tłumaczy złożone kwestie dotyczące organizmu i psychiki w sposób zrozumiały dla osób, które nie mają wiedzy medycznej. Zwraca uwagę na takie elementy jak dieta, sen, stres czy niedobory witamin, sugerując, że mogą one wpływać na samopoczucie psychiczne. Dzięki temu książka skłania do zastanowienia się nad własnym stylem życia i jego wpływem na zdrowie.
Ksiażka idealna dla osób, które wąchają się o poproszenie o pomoc. Dla czytelników znających temat jest takim dopelnieniem.
Wiem co autorka miała na myśli ale nie mogę zgodzić się z stwierdzeniem, że "inwestowanie w zdrowie psychiczne nie wymaga wielkich pieniędzy... " Niekoniecznie zważając na to, że kolejki sięgania po pomoc na NFZ (np.psychoterapia) trwają latami i często są okrojone. A jedynie uzyskanie szybkiej pomocy możliwe jest prywatnie. Co wieżę się z dużymi kosztami, na które nie każdy może sobie pozwolić.
Myslę jednak, że autorka chciał nam pokazać żeby szukać ich na początek w małych rzeczach.

Treść bardzo mi pomogła.

Treść bardzo mi pomogła.

Książka pełna refleksji, pomaga poznać i zrozumieć siebie. Krąży z rąk do rąk wśród najbliższych, od których wracają bardzo pozytywne komentarze. Polecamy

114 użytkowników ma tytuł Zanim pójdziesz do psychiatry. Czuły przewodnik po stanach, których nie umiesz nazwać na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Zanim pójdziesz do psychiatry. Czuły przewodnik po stanach, których nie umiesz nazwać na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zanim pójdziesz do psychiatry. Czuły przewodnik po stanach, których nie umiesz nazwać

ADHD. Twój mózg jest OK Tamara Rosier
ADHD. Twój mózg jest OK
Tamara Rosier
Książka bardzo przystępna, warta przeczytania, ale też trochę przereklamowana. Autorka opisuje wiele doświadczeń osób z ADHD, szczególnie w obszarze regulacji emocji, prokrastynacji, perfekcjonizmu czy zaburzonego poczucia czasu. Dla wielu czytelników samo nazwanie tych mechanizmów może być ogromną ulgą. Dużym plusem jest wyjaśnienie, jak działa mózg w ADHD. Jaka jest rola kory przedczołowej, układu limbicznego, problem z antycypacją nagrody czy trudności z motywacją do zadań, które nie sprawiają frajdy. Bardzo trafnie opisane są też zmagania z wielkimi emocjami: szybka frustracja, długie przeżywanie drobiazgów, niska tolerancja krytyki czy skłonność do myślenia dywergencyjnego. To wszystko brzmi znajomo i daje poczucie bycia zrozumianym. Najbardziej praktycznym elementem książki jest tzw. plansza operacyjna. To podział zadań na 4 kwadraty w zależności od poziomu frajdy i stymulacji emocjonalnej. To narzędzie pomaga zobaczyć, dlaczego niektóre obowiązki lądują w czerwonym polu i kończą się prokrastynacją, a inne w zielonym, gdzie czujemy przepływ i energię. Podoba mi się też koncepcja rozmowy z przyszłą wersją siebie. Cenne są rozdziały o śnie, ochronie momentów szczytowej energii, treningu wyobrażeniowym czy budowaniu relacji z dzieckiem z ADHD w oparciu o szacunek, a nie kontrolę. Autorka pokazuje, że bez regulacji emocji i dbania o zasoby trudno mówić o skuteczności. Choć książkę czyta się dobrze, nie mam poczucia, że jest to najlepsza książka o ADHD, a takie opinie czytałam. To w dużej mierze teoria i psychoedukacja, a mniej konkretnych, gotowych do wdrożenia strategii. Wiele wskazówek wymaga samodzielnego dopracowania i dużej samoświadomości. Osoba szukająca bardzo konkretnych checklist może poczuć niedosyt. To wartościowa książka, szczególnie dla osób, które chcą lepiej zrozumieć siebie lub bliskich z ADHD. Daje wgląd do opisu własnych trudności. Jeśli jednak ktoś liczy głównie na zestaw konkretnych, technicznych rozwiązań, może poczuć niedosyt. Ja wciąż szukam najlepszej książki o ADHD.
annna84 - awatar annna84
ocenił na81 miesiąc temu
Zdrowie bez wymówek. Przewodnik po diecie, badaniach i terapii hormonalnej dla kobiet i mężczyzn Tadeusz Oleszczuk
Tadeusz Oleszczuk
Ten informator naukowy (medyczny) jest konkretnym, wyselekcjonowanym zbiorem informacji z zakresu funkcjonowania na podłożu przede wszystkim hormonalnym, niemniej rozpoczynającym się od niezwykle istotnego, ale determinującego jakościowo życie elementu, czyli diety. W przewodniku Czytelnik poczyta o prostych i jasnych zasadach dotyczących prowadzenia oraz utrzymania zdrowej diety, o terapiach i rozwiązaniach hormonalnych dla kobiet i mężczyzn, o innych możliwościach jak ruch, sen oraz odpoczynek w kontekście poprawy jakości swojego życia, oraz co moim osobistym zdaniem najciekawsza część, czyli wskazanie i krótkie omówienie faktycznie istotnych i potrzebnych badań, które realnie przedstawiają problem zdrowotny jednostki.  To książka krótka, troszkę wybiórcza, ponieważ nie wyczerpuje w pełni zagadnień, autor tylko powierzchownie o nie zahacza, punktując niemniej istotne elementy tematu, któremu warto się bliżej przyjrzeć. Więcej wyczerpujących treści można odnaleźć na instagramowym profilu autora, na którym poszerza zakres tematyczny jego medycznych zagadnień.  I tutaj nie ukrywam, że do jego treści przyciąga mnie jego uwrażliwienie na holistyczne spojrzenie na pacjenta, a nie tylko na tabelaryczne wartości ukierunkowane jednotorowo. Holistyczne podejście do pacjenta, jego zdrowia i jego zaburzeń, definiuje postawę Tadeusza Oleszczuka jako doktora, naprawdę, takich ze świecą szukać, z powołaniem. Wydanie tej książki jest wskazówką na to, że doktor wiedzę nie pozostawia dla siebie, a dzieli się nią otwarcie z każdym, kto tego dostępu do wiedzy potrzebuje i pragnie zrozumieć mechanizmy swojego organizmu oraz chce pracować nad jego usprawnieniem i uzdrowieniem.
Kinga Ortyl - awatar Kinga Ortyl
ocenił na714 dni temu
Żegnajcie, zapalenia! Jak zapobiegać chorobom i je leczyć, schudnąć i opóźnić starzenie Sandra Monino
Sandra Monino
Sandra Mañino w praktycznym przewodniku "Żegnajcie, zapalenia!" przedstawia nam koncepcję ukrytego stanu zapalnego, który przyczynia się do większości współczesnych problemów zdrowotnych – od zmęczenia, problemów skórnych, bólów głowy po choroby autoimmunologiczne. Autorka w przystępny sposób tłumaczy jak prowadzony przez nas styl życia, stres, brak ruchu i nieodpowiednia dieta wpływają na nasze wewnętrzne procesy biologiczne. To pozycja skierowana do osób, które chcą przejąć kontrolę nad swoim zdrowiem, zaczynając od zmian na talerzu. ​Głównym atutem poradnika jest jego "użytkowy" charakter bo oprócz teorii mamy tu gotowe rozwiązania: listy produktów zakazanych i zalecanych, przejrzyste jadłospisy oraz proste przepisy. Autorka kładzie duży nacisk na regenerację jelit, eliminację cukru oraz włączenie do diety naturalnych "pogromców stanu zapalnego", takich jak kurkuma, imbir czy zdrowe tłuszcze Omega-3. 🐟🐟🐟 ​Warto pamiętać że radykalna eliminacja niektórych grup produktów może być trudna do utrzymania na dłuższą metę bez wsparcia specjalisty ale nawet jeśli nie wdroży się wszystkich zasad w 100% to książka skutecznie uczy, jak dokonywać lepszych wyborów żywieniowych i wyciszać stany zapalne w organizmie. Lektura poradnika "Żegnajcie, zapalenia!" to krok do nowych, zdrowszych nawyków w bardzo estetycznej i czytelnej formie a także wartościowa lektura dla każdego, kto szuka motywacji do poprawy jakości życia 😊
Odnaleziona_w_ksiaz - awatar Odnaleziona_w_ksiaz
ocenił na726 dni temu

Cytaty z książki Zanim pójdziesz do psychiatry. Czuły przewodnik po stanach, których nie umiesz nazwać

Ale jeśli masz w swoim życiu choć jedną osobę, która potrafi wytrzymać twoje milczenie, gniew, płacz -bez ucieczki i bez naprawiania - to masz więcej, niż myślisz.

Rozwiń
Joanna Adamiak Zanim pójdziesz do psychiatry. Czuły przewodnik po stanach, których nie umiesz nazwać Zobacz więcej

Chodzi o to, by powiedzieć sobie:"Od dziś nie będę się już karać za to, kim jestem".

Zamiast skrytykować siebie po ciężkim dniu, powiedzieć:" To był trudny dzień. Dałeś radę na tyle, na ile mogłeś".To nie słabość, to dojrzałość emocjonalna-umiejętność bycia dorosłym, który nie rani już dziecka w sobie.

Rozwiń