- zdrowie, medycyna
- 2025-10-15
- 2025-10-15
Czy wiesz, że smutek i przygnębienie nie zawsze oznaczają depresję (choć czasem mogą być jej początkiem)?
Czy potrafisz odróżnić chwilowy kryzys od przesłanek, że potrzebujesz pomocy specjalisty?
Wszyscy czasami czujemy się nie w porządku. Jesteśmy smutni, boimy się, martwimy. W tej książce znajdziesz czułe podejście do własnych emocji i prosty przewodnik, dzięki któremu:
· dowiesz się, jakich objawów nie można ignorować,
· przetrwasz, żyjąc w stresie, gdy nie ma innego wyjścia,
· zastosujesz w praktyce techniki radzenia sobie z przeciążeniem,
· poradzisz sobie z katastrofizacją i myśleniem czarno-białym,
· nauczysz się, czego nie mówić osobie w kryzysie,
· potraktujesz emocje nie jak przeszkodę, lecz jak język, który możesz zrozumieć.
Wzmocnij swoją odporność psychiczną!
· dowiesz się, jakich objawów nie można ignorować,
· przetrwasz, żyjąc w stresie, gdy nie ma innego wyjścia,
· zastosujesz w praktyce techniki radzenia sobie z przeciążeniem,
· poradzisz sobie z katastrofizacją i myśleniem czarno-białym,
· nauczysz się, czego nie mówić osobie w kryzysie,
Wzmocnij swoją odporność psychiczną!
Kup Zanim pójdziesz do psychiatry. Czuły przewodnik po stanach, których nie umiesz nazwać w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Zanim pójdziesz do psychiatry. Czuły przewodnik po stanach, których nie umiesz nazwać
114 użytkowników ma tytuł Zanim pójdziesz do psychiatry. Czuły przewodnik po stanach, których nie umiesz nazwać na półkach głównych- Chcę przeczytać 93
- Psychologia i rozwój 1
- Psycho 1
- Do kupienia 1
- Z polecenia 1
- Samodzielne 1
- ROO 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zanim pójdziesz do psychiatry. Czuły przewodnik po stanach, których nie umiesz nazwać
Ksiązka interesująca i skłaniająca do refleksji publikacja o zdrowiu psychicznym. Autorka zachęca czytelnika do spojrzenia na problemy psychiczne w szerszym kontekście – nie tylko przez pryzmat psychiatrii i leków, ale również stylu życia, zdrowia fizycznego oraz codziennych nawyków.
Jedną z największych zalet książki jest jej przystępny język. Autorka tłumaczy złożone kwestie dotyczące organizmu i psychiki w sposób zrozumiały dla osób, które nie mają wiedzy medycznej. Zwraca uwagę na takie elementy jak dieta, sen, stres czy niedobory witamin, sugerując, że mogą one wpływać na samopoczucie psychiczne. Dzięki temu książka skłania do zastanowienia się nad własnym stylem życia i jego wpływem na zdrowie.
Ksiażka idealna dla osób, które wąchają się o poproszenie o pomoc. Dla czytelników znających temat jest takim dopelnieniem.
Wiem co autorka miała na myśli ale nie mogę zgodzić się z stwierdzeniem, że "inwestowanie w zdrowie psychiczne nie wymaga wielkich pieniędzy... " Niekoniecznie zważając na to, że kolejki sięgania po pomoc na NFZ (np.psychoterapia) trwają latami i często są okrojone. A jedynie uzyskanie szybkiej pomocy możliwe jest prywatnie. Co wieżę się z dużymi kosztami, na które nie każdy może sobie pozwolić.
Myslę jednak, że autorka chciał nam pokazać żeby szukać ich na początek w małych rzeczach.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedną z największych zalet książki jest jej przystępny język. Autorka tłumaczy złożone...
Treść bardzo mi pomogła.
Treść bardzo mi pomogła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka pełna refleksji, pomaga poznać i zrozumieć siebie. Krąży z rąk do rąk wśród najbliższych, od których wracają bardzo pozytywne komentarze. Polecamy
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo polecam tę pozycję. Pani Joanna ma ogromną wiedzę i przede wszystkim empatię z którą podchodzi do każdej osoby. Czuć to również poprzez te książkę.
„Zanim pójdziesz do psychiatry” zawiera zarówno wiedzę, jak i ćwiczenia, które zachęcają do refleksji. Pomaga nazwać pewne stany i myśli, dzięki czemu z pewnością o wiele łatwiej jest odnaleźć się w swojej sytuacji i zrozumieć co się dzieje. Dodatkowo dzięki temu jest to już świetna baza do tego, że gdy ktoś się zdecyduje sięgnąć dalej po pomoc - może iść już z wieloma przemyślanymi rzeczami.
Polecam każdemu, kto chce zrobić krok w stronę swojego zdrowia psychicznego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Zanim pójdziesz do psychiatry” zawiera zarówno wiedzę, jak i ćwiczenia, które zachęcają do refleksji. Pomaga nazwać pewne stany i myśli, dzięki czemu z pewnością o wiele łatwiej jest odnaleźć się w swojej sytuacji i...
Choć nie jestem osobą w głębokim kryzysie, książka okazała się dla mnie bardzo wartościowa: umiarkowany stres, trudność z oddzieleniem chwilowego złego samopoczucia od czegoś poważniejszego — tu znalazłam wskazówki, co robić, kiedy nie do końca wiadomo, co się dzieje. Trochę zadziwia brak sekcji dla „zaawansowanych”, ale jako wstęp i przewodnik sprawdza się świetnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStrata pieniędzy
Strata pieniędzy
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie ukrywam, że sięgnąłem po tę książkę z ciekawości, ale też z pewną rezerwą. Tytuł brzmiał dla mnie trochę jak poradnik dla osób „w kryzysie”, a ja nie postrzegałem siebie w ten sposób. Szybko jednak okazało się, że to nie jest książka o chorobie, tylko o człowieku.
Autorka pisze prostym, ale bardzo trafnym językiem o sprawach, o których większość facetów nie rozmawia. Nie moralizuje, nie diagnozuje, nie psychologizuje na siłę. Raczej zaprasza, żeby na chwilę się zatrzymać i sprawdzić, co tak naprawdę w nas siedzi.
Zaskoczyło mnie, jak wiele fragmentów dotyczy codzienności: presji w pracy, braku energii, tego „nie wiem, co mi jest, ale coś nie gra”. To wszystko jest ujęte z ogromnym wyczuciem, ale bez zbędnej czułostkowości.
Najbardziej uderzyło mnie zdanie: „Nie musisz czekać, aż będzie naprawdę źle, żeby zasłużyć na pomoc.” Proste, ale prawdziwe. I myślę, że to zdanie powinien przeczytać każdy mężczyzna, który całe życie słyszał, że musi sobie radzić.
Ta książka nie daje gotowych rozwiązań, ale pokazuje kierunek jak lepiej rozumieć siebie, reagować zanim coś się rozsypie, i że proszenie o wsparcie to nie słabość. Poleciłbym ją każdemu facetowi, który czuje, że chciałby trochę bardziej ogarniać siebie, ale nie ma ochoty na długie, naukowe wywody. To książka, która potrafi po cichu coś w człowieku przestawić. Szczera, przystępna i potrzebna. Nie tylko dla kobiet.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka pisze prostym, ale bardzo trafnym językiem o sprawach, o których większość facetów nie rozmawia....
„Zanim pójdziesz do psychiatry” to książka, która w ciepły i zrozumiały sposób pomaga oswoić temat zdrowia psychicznego. Autorka pisze nie jak ekspert zza biurka, ale jak człowiek, który naprawdę rozumie ludzkie emocje. Nie tworzy poradnika pełnego terminów medycznych, tylko mądry, empatyczny przewodnik dla każdego, kto może czuć, że sam potrzebuje wsparcia lub chce wesprzeć bliskie osoby.
Ogromnym atutem książki jest jej autentyczność i bliskość. Bardzo podobało mi się, gdy autorka podczas swoich podróży skupia się na codziennych sytuacjach zwykłych ludzi. Według mnie te obrazy stają się nie tylko tłem, ale metaforą ludzkiej psychiki: pokazują, że tak jak w podróży, również w życiu przechodzimy przez różne krajobrazy - stany: spokój, burzę, zagubienie, zachwyt. Dzięki temu książkę czytało mi się łatwo i z zaciekawieniem. Nabrała ona osobistego charakteru, a ja miałam wrażenie, że uczestniczę w rozmowie, a nie wykładzie.
Zauważyłam, że w dzisiejszych czasach temat zdrowia psychicznego choć częściej nagłaśniany, często sprowadzany jest do pustych, powtarzalnych haseł o “pozytywnym myśleniu” czy “dbaniu o siebie”. Ta książka idzie głębiej, bo skłania do refleksji, nie ocenia a daje zrozumienie i praktyczne wskazówki jak zrobić pierwszy krok. Autorka zachęca do uważności, do zadawania sobie stosunkowo prostych, ale ważnych pytań. Ta książka nie ma “naprawiać” tylko prowadzić.
Podsumowując, „Zanim pójdziesz do psychiatry” to przydatny przewodnik. Niezależnie na jakim etapie życia ktoś się znajduje to będzie w stanie wynieść cenne wskazówki czytając choćby jedną stronę. Bardzo polecam książkę jako lekturę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ta to faktycznie przewodnik po stanach których wielu ludzi nie potrafi nazwać. Książka dla każdego kto chce bardziej poznać siebie i bardziej się sobą zaopiekować. Bardzo mi się podoba jak autorka wplata w jej treść notatki z podróży z życia zwykłych ludzi na całym świecie pokazując to co najważniejsze - człowieka. Zamieszczone ,,Listy do Ciebie” - każdy z jakimś przesłaniem czy zadaniem oraz ćwiczenia sprawiają że każdy może z tej książki wziąć coś dla siebie. Bardzo lekko mi się czytało tą książkę i równie lekko zrobiło mi się w środku po jej przeczytaniu. Polecam bardzo!!!
Książka ta to faktycznie przewodnik po stanach których wielu ludzi nie potrafi nazwać. Książka dla każdego kto chce bardziej poznać siebie i bardziej się sobą zaopiekować. Bardzo mi się podoba jak autorka wplata w jej treść notatki z podróży z życia zwykłych ludzi na całym świecie pokazując to co najważniejsze - człowieka. Zamieszczone ,,Listy do Ciebie” - każdy z jakimś...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo naprawdę nie chciałam dawać jako pierwsza opinii i to jeszcze słabej, ale trudno. Moim zdaniem ta książka niewiele wnosi jeśli ktoś jest trzeźwo myślącym człowiekiem szukającym pomocy i wiedzącym, że z jego zdrowiem psychicznym coś zaczyna nie grać. Raczej jest to pseudo psychologiczny bełkot o szukaniu uziemienia i "zakotwiczeniu w sobie" - nikt nie wie co to znaczy, ale brzmi kojąco dla szukających ukojenia i mądrze dla mniej ogarniętych. Chyba mam alergię na takie czułe słówka i lanie wody. Jeśli jesteś człowiekiem racjonalne myślącym i faktycznie wahasz się czy potrzebujesz psychiatry, to pójdź do dobrego psychologa lub psychoterapeuty, bo z tej książki wyniesiesz ogromny pustosłów opisany dużą czcionką i ładnie wydany.
Szkoda, bo autorka ma ogromną wiedzę i przekazuje ją w świetny sposób na swoich social mediach. Spodziewałam się duuużo merytorycznej wiedzy zamiast miziania po głowie powtarzanymi w kółko hasłami, że brak siły to nie słabość.
No naprawdę nie chciałam dawać jako pierwsza opinii i to jeszcze słabej, ale trudno. Moim zdaniem ta książka niewiele wnosi jeśli ktoś jest trzeźwo myślącym człowiekiem szukającym pomocy i wiedzącym, że z jego zdrowiem psychicznym coś zaczyna nie grać. Raczej jest to pseudo psychologiczny bełkot o szukaniu uziemienia i "zakotwiczeniu w sobie" - nikt nie wie co to znaczy,...