Tato, a po co?
- literatura dziecięca
- Oficyna Wydawnicza MULTICO
- 2012-01-01
- 2012-01-01
- dziecięce pytania a dlaczego? a po co?
Proste odpowiedzi na 50 nowych, piekielnie trudnych pytań. Ida i Kacper, bohaterowie książki „Tato a dlaczego?”, tym razem pytają „Tato, a po co?”.
Pomysł dobry, wykonanie średnie.
Na dokładkę bardzo mała czcionka, oczy bolą.
Pomysł dobry, wykonanie średnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiepsko się to dziecku czyta. Zgrzytliwy język - autor chyba nie spróbował sam przeczytać tego co napisał na głos. Równie przeładowane ilustracje. Przemądrzały ton i "przegadane" w wielu miejscach.
Na dokładkę bardzo mała czcionka, oczy bolą.
Dlaczego mleko jest białe? Co jest szybsze do światła? Czym meduzy robią kupę? Z takimi i milionem innych piekielnie trudnych pytań stają rodzice każdego ciekawskiego dzieciaka. Dzięki tej książce udzielenie odpowiedzi staje się o niebo łatwiejsze! Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZachęcona pierwszą publikacją W. Mikołuszki sięgnęłam i po tę książkę. Dzieci bywają zaskakujące. O co się pytają? Między innymi o:
- Dlaczego pioruny są powyginane?
- Co jest ważniejsze: mózg czy serce?
- Dlaczego makaron mięknie podczas gotowania?
- Czy bakterie „od próchnicy” jedzą zęby?
- Czy krewetka może zjeść człowieka?
- Czy meduzy robią kupę?
- Dlaczego mleko jest białe?
- Dlaczego glina podczas wypalania twardnieje, zamiast się topić?
- Czym parzy pokrzywa?
- Czy kijanki wiedzą, kto jest ich mamą?
- Dlaczego kiedy śpimy, to czas płynie szybciej?
- Czy sikorki są mądre? Co to są piegi i pieprzyki?
- Czy nasze komórki są żywe?
- Dlaczego nie możemy pić słonej wody?
- Czy rośliny mają mięśnie?
- Dlaczego możemy ruszać dolną szczęką, a górną nie?
- Dlaczego galaretka się giba? Skąd się bierze wiatr?
- Po co są sny?
- Dlaczego lubimy słuchać piosenek?
- Dlaczego liść, spadając z drzewa, kręci się, zamiast lecieć prosto w dół?
- Czy kartofel jest owocem?
- Co jedzą grzyby?
- Gdzie się podziewa jedzenie, które zjadamy?
- Kto urodził tych ludzi, których nikt nie urodził?
- Co to jest mgła?
- Po co oddychamy?
- Czy bakterie mają oczy i buzie?
- Co robi mydło?
- Skąd się bierze kożuch na mleku?
- Dlaczego najbardziej zimno jest nam w nos?
- Dlaczego prawie wszystkie owady mają skrzydła?
- Dlaczego mrówka może chodzić do góry nogami?
- Co by się stało, gdyby przyciąganie ziemskie przestało działać?
- Czy da się przewiercić Ziemię na wylot?
- Dlaczego spadające gwiazdy nazywają się gwiazdy, skoro to nie są gwiazdy?
- Dlaczego podczas jazdy samochodem na zakręcie coś wyrzuca nas na zewnątrz?
- Po co nam czkawka?
- Po co człowiekowi gluty w nosie?
- Dlaczego droga asfaltowa czasem odbija obrazy jak lustro?
- Dlaczego Księżyc nie spada na Ziemię?
- Co jest szybsze od światła?
- Do czego potrzebne są bagna?
- Dlaczego wiewiórki mają pędzelki na uszach?
- Jak plemnik dostaje się do jaja?
- Czy dorośli rozumieją dzieci?
- Dlaczego bańki mydlane są okrągłe?
- Dlaczego woda się nie pali?
- Dlaczego w samochodzie robi się duszno, gdy stoi na słońcu?
Książka wzbogacona jest ilustracjami, ma twarda oprawę. Pisana jest żartobliwym językiem. Autor opisuje okoliczności, w jakich padło dane pytanie. Można się poczuć niemal członkiem rodziny. Towarzyszyć ojcu i dzieciom w ich wyprawach do lasu (wyprawy te są fascynujące i ileż z nich pożytku!),razem jeść śniadanie. To podczas posiłków padają pytania: "Dlaczego mleko jest białe", czy "Dlaczego makaron mięknie podczas gotowania".
Niektóre z pytań zadawanych przez dzieci bywają zaskakujące. Czasem autor dochodzi do wniosku, że trudno jest zrozumieć dziecko ;)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to- Dlaczego pioruny są powyginane?
- Co jest ważniejsze: mózg czy serce?
- Dlaczego makaron mięknie podczas gotowania?
- Czy bakterie „od próchnicy” jedzą zęby?
- Czy krewetka może zjeść człowieka?
- Czy meduzy robią kupę?
- Dlaczego mleko...