The Good Guy

- 2007-01-01
- 2007-01-01
- angielski
After a hard day's work, Tim Carrier slakes his thirst at The Lamplighter Tavern, a friendly workingman's bar. But how could Tim have imagined that the stranger who sits down next to him one evening is about to enmesh him in a web of murder and deceit?
The man has come there to meet someone and he thinks it's Tim. Tim's wayward sense of humour lets the misconception stand for a moment and that's all it takes: the stranger hands Tim a fat manila envelope, saying, 'Half of it's there; the rest when she's gone,' and then he's out the door.
In the envelope Tim finds the photograph of a woman, her name and address written on the back; and several thick packets of hundred-dollar bills.
When an intense-looking man sits down where the first stranger sat and glances at the manila envelope, Tim knows he's the one who was supposed to get it. Shaken, thinking fast, Tim says he's had a change of heart. He removes the picture of the woman and then hands the envelope to the stranger. 'Half what we agreed,' he says. 'For doing nothing. Call it a no-kill fee.'
Tim is left holding a photo of a pretty woman, but his sense of fun has led him into a very dangerous world from which there is no way back. The company of strangers has cost him his peace of mind, and possibly his life.
Kup The Good Guy w ulubionej księgarni
Oceny książki The Good Guy
1779 użytkowników ma tytuł The Good Guy na półkach głównych- Przeczytane 1 393
- Dean Koontz 38
- 2014 11
- Audiobooki 9
- 2013 9

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Good Guy
Interesująca i trzymająca w napięciu.
Interesująca i trzymająca w napięciu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIntelektualne hołubce (dlaczego główni bohaterowie nie zdecydowali się wezwać policji?) i zbyt łatwe zakończenie obniżają trochę ocenę tej powieści.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem wielką fanką Koontza od kilkunastu lat. Często wracam do jego książek, które mają specyficzny klimat, bywają intrygujące, klimatyczne a niektóre wręcz nieodkładalne. I jest to opinia o wszystkich jego książkach, które czytałam (a sporo tego było 🙂)Koontz kreuje oryginalnych bohaterów, przeciwstawia dobro i zło, które wciąż się ze sobą ściera. Wplatanie przez autora zdarzeń paranormalnych lub nieco fantastycznych wychodzi mu tak dobrze, gładko i sprytnie, że czytając jego książki można by się zastanowić czy oby napewno są to wydarzenia niemożliwe?😉 W powieściach Koonza napięcie jest budowane w szczególnie emocjonujący sposób, akcja dynamiczna a tajemniczość powala. Ten człowiek ma orginalne, niepowtarzalne i genialne pomysły na fabuły w swoich książkach. 😀 Bardzo polecam.
Jestem wielką fanką Koontza od kilkunastu lat. Często wracam do jego książek, które mają specyficzny klimat, bywają intrygujące, klimatyczne a niektóre wręcz nieodkładalne. I jest to opinia o wszystkich jego książkach, które czytałam (a sporo tego było 🙂)Koontz kreuje oryginalnych bohaterów, przeciwstawia dobro i zło, które wciąż się ze sobą ściera. Wplatanie przez autora...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toByło to kolejne podejście do Koontza, ale spośród wszystkich tych pulpowych twórców czytadeł, nadal nie mogę się przemóc. No nie trafia wcale.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDean Koontz to jeden z moich ulubionych pisarzy. Wiele jego książek zawiera elementy nadnaturalne. Tutaj mamy solidną powieść sensacyjną. Ciekawa intryga, interesujące postaci. Rozkręca się powoli, następnie dużo się dzieje i dochodzi do zakończenia...które według mnie odbywa się nieco za szybko, a na pewno zbyt gładko. Przez całą książkę napięcie się zwiększa, ale finał jest zbyt...wygładzony. W stylu szybko, łatwo i przyjemnie. Co nieco obniża ocenę, ale i tak jest dobrze. Jak zwykle u Koontza.
Dean Koontz to jeden z moich ulubionych pisarzy. Wiele jego książek zawiera elementy nadnaturalne. Tutaj mamy solidną powieść sensacyjną. Ciekawa intryga, interesujące postaci. Rozkręca się powoli, następnie dużo się dzieje i dochodzi do zakończenia...które według mnie odbywa się nieco za szybko, a na pewno zbyt gładko. Przez całą książkę napięcie się zwiększa, ale finał...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobry kryminał... lepszy nawet jak za pierwszym czytaniem gdy się ukazał.
Polecam na jesienny dzień.
Początek powoooli się rozkręca, potem z górki....za szybką eliminacja kilera. Zakończenie ciekawe.
Dobry kryminał... lepszy nawet jak za pierwszym czytaniem gdy się ukazał.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam na jesienny dzień.
Już trochę książek autora mam za sobą i niestety poza samym pomysłem, tytuł ten okazał się bardzo wtórny. Bohaterowie bardzo typowi dla Koontza, a zakończenie przewidywalne. Szkoda, że autor tak bardzo nie lubi odchodzić od utartych schematów. Wolę go w nadnaturalnym wydaniu niż takim pełnym politycznych intryg i spisków. "Dobry zabójca" zdecydowanie mnie nie porwał.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo i jest niezręczna sytuacja. Poprzednią pozycję Autora (Anioł stróż) oceniłem raczej negatywnie, zaś tutaj muszę trochę zwrócić honor. Autor przyłożył się i historia jest logiczna, bez tragicznych nonsensów i nawet wciągająca. Idealnie nadająca się na scenariusz jakiegoś sensacyjnego filmu kat. B, ale zawsze (a może jest już taki film). Niemniej słuchało się jej (audiobook) nie tylko dzięki lektorowi (Krzysztof Gosztyła - szacun!),ale przez dość wartką akcję i świetne opisy i zachowania czarnego charakteru. Na wakacje - polecam!
No i jest niezręczna sytuacja. Poprzednią pozycję Autora (Anioł stróż) oceniłem raczej negatywnie, zaś tutaj muszę trochę zwrócić honor. Autor przyłożył się i historia jest logiczna, bez tragicznych nonsensów i nawet wciągająca. Idealnie nadająca się na scenariusz jakiegoś sensacyjnego filmu kat. B, ale zawsze (a może jest już taki film). Niemniej słuchało się jej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKoontz dobrze prowadzi akcję ale za dużo jest w jego książkach okrucieństwa. Miałam nadzieję, że złagodniał.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDwoje sympatycznych bohaterów, tropionych przez bezwzględnego zabójcę walczy o życie. Po drodze dowiadują się, że nie są tacy zwykli jakby się wydawało, a mocodawcy ich prześladowcy też jacyś tacy niecodzienni. Niezła powieść sensacyjna typowa dla Autora.