Baśnie z całego świata

Okładka książki Baśnie z całego świata autorstwa Joan Aiken, Hans Christian Andersen, Adam Asnyk, Marcel Aymé, Orson Scott Card, Maria Górska, Carlo Gozzi, Jacob Grimm, Wilhelm Grimm, Pierre Gripari, Wilhelm Hauff, Tove Jansson, Rudyard Kipling, Maria Krüger, Jeanne-Marie Leprince de Beaumont, Bolesław Leśmian, Wanda Markowska, Anna Milska, Charles Perrault, Aleksander Puszkin, Józef Ratajczak, Stanisław Supłatowicz, Oscar Wilde, Józef Wilkoń, Marie-Catherine d'Aulnoy
Hans Christian AndersenMaria Krüger Wydawnictwo: Nowa Era literatura dziecięca
literatura dziecięca
Baśnie z całego świata
2006-01-01
2006-01-01
Nowy, pierwszy od wielu lat w pełni autorski wybór baśni świata. Łączy klasykę ze współczesnością, wiek XIX z XXI. Zawiera teksty autorów, na których wychowały się całe pokolenia dzieci (Perrault, bracia Grimm, Andersen),utwory pisarzy nieco zapomnianych, których warto przypomnieć czytelnikowi (Hauff, Gozzi),baśnie wybitnych pisarzy, których twórczość dla najmłodszych jest mniej znana (Puszkin, Wilde, Kipling, Leśmian),jak również dzieła modnych twórców współczesnych (Tove Jansson, Orson Scott Card).

Samoistną wartość przedstawiają przepiękne ilustracje Józefa Wilkonia - pełne magii, ciepła, lecz także radosnej zabawy. Wydarzenie edytorskie tym większe, że jest to pierwsza książka, którą ten wielki grafik, niezwykle popularny na całym świecie, zilustrował w Polsce od ponad 20 lat.

Wybór: Grzegorz Leszczyński

Carlo Gozzi, Miłość do trzech pomarańczy
Jakub i Wilhelm Grimm, Jaś i Małgosia
Jakub i Wilhelm Grimm, O rybaku i jego żonie
Jakub i Wilhelm Grimm, Śpiąca królewna
Aleksander Puszkin, Królewna i siedmiu wojaków
Wilhelm Hauff, Opowieść o kalifie bocianie
Hans Christian, Andersen Brzydkie kaczątko
Hans Christian, Andersen Królowa Śniegu
Hans Christian, Andersen Słowik
Maria Górska, Tańczący bocian
Oscar Wilde, Szczęśliwy książę
Rudyard Kipling, Słoniątko
Bolesław Leśmian, Ali-Baba i czterdziestu zbójców
Marcel Ayme, Wilk
Joan Aiken, Ostatnie życzenie
Pierre Gripari, Czarownica z ulicy Mouffetard
Orson Scott Card, Porcelanowa salamandra
Józef Ratajczak, Do Czytelnika

Kup Baśnie z całego świata w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Baśnie z całego świata

Opinie i dyskusje o książce Baśnie z całego świata

Takie tam. Może jestem na to za stary...

Takie tam. Może jestem na to za stary...

174 użytkowników ma tytuł Baśnie z całego świata na półkach głównych
14 użytkowników ma tytuł Baśnie z całego świata na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Baśnie z całego świata

Okładka książki Świąteczne opowieści Louisa May Alcott, Hans Christian Andersen, Jane Austen, Charles Dickens, E.T.A. Hoffmann, Selma Legerlöf, Lucy Maud Montgomery, Władysław Stanisław Reymont
Okładka książki Mistrzowie opowieści o morzu. Z głębin do brzegu Hans Christian Andersen, Alhierd Bacharewicz, Wolfgang Bauer, Lucia Berlin, Italo Calvino, Rimantas Černiauskas, Petros Charis, Chen Chuncheng, Thórdís Helgadóttir, Tove Jansson, Konstandinos Kawafis, Andrus Kivirähk, Mychajło Kociubynski, Yanick Lahens, Ursula K. Le Guin, Clarice Lispector, Luigi Malerba, Peter Mickwitz, Sharon Millar, Edo Popović, Mercè Rodoreda, Maria Elizabeth Rothmann, Judith Schalansky, Adania Shibli, William Somerset Maugham, Tomas Tranströmer, John Updike, Deborah Vogel
Hans Christian Andersen
Hans Christian Andersen
Duński pisarz i poeta, najbardziej znany ze swej twórczości baśniopisarskiej. Urodził się 2 kwietnia 1805 roku w najbiedniejszej dzielnicy Odense jako syn 27-letniego szewca Hansa Andersena i ok. 30-letniej, niepiśmiennej praczki Anne Marie z domu Andersdatter (inne źródła podają, że była o 15 lat starsza od Hansa Christiana). Ojciec umarł z powodu komplikacji zdrowotnych po udziale w wojnie napoleońskiej, matka z powodu alkoholizmu. W dniu urodzenia został ochrzczony w domu, ze względu na to, że w tamtych czasach wiele noworodków umierało zaraz po urodzeniu. 15 kwietnia został ochrzczony w kościele św. Jana w Odense. W krainę baśni pierwsza wprowadziła go babcia (od strony ojca). Andersen spotykał się z nią w szpitalu psychiatrycznym, gdzie przebywał jego chory dziadek. Kilka motywów z opowieści babki zostało później wykorzystanych przez Andersena w jego utworach. Po śmierci ojca i powtórnym małżeństwie matki (z Nielsem Gunersenem) Andersen wyjechał we wrześniu 1819 do Kopenhagi, z zamiarem zostania aktorem. W latach 1820-1821 uczęszczał do szkoły baletowej w Kopenhadze. Próbował także gry w teatrze, ale nie przyjęto go. Karierę rozpoczął jako śpiewak z wysokim sopranem, ale utracił go po mutacji. Za wszelką cenę starał się być jak najbliżej teatru, w którym zadebiutował jako autor w 1829 sztuką Kjærlighed paa Nicolaj Taarn (Miłość na Wieży Mikołaja). Od tego czasu pisał sporo sztuk teatralnych, które nie zawsze cieszyły się powodzeniem. Ze względu na brak wykształcenia sztuki pełne były błędów ortograficznych, interpunkcyjnych i stylistycznych. Krytycy od początku je odrzucali. Dzięki wytrwałości dostał w 1822 stypendium królewskie, które umożliwiło mu dalszą naukę w szkole, a później studia. Pomógł mu Jonas Collins, który od początku wierzył w talent chłopca. W jego synu, Edvardzie Andersen się zakocha, co rozpocznie jego homoseksualne przygody. Pewniejsza sytuacja materialna pozwoliła na kontynuowanie pracy twórczej i rozwijanie zainteresowań. Zwiedził niemal całą Europę. Ciekawość świata i ludzi, ale także nieustanny niepokój ducha, poczucie osamotnienia, kompleksy, skomplikowany charakter dziwaka, nadmierna wrażliwość, egocentryzm uniemożliwiały mu znalezienie stałego miejsca i prowadzenie ustabilizowanego życia. Martwił się, iż oszaleje podobnie jak jego dziadek. Miewał stany depresyjne i melancholiczne, a pod koniec życia chorował na gruźlicę. Miał wielu wybitnych i sławnych znajomych, należeli do nich: Bertel Thorvaldsen, Adam Oehlenschlager, Heiberg, Lind, Bjornson, Karol Dickens czy bracia Grimm. W 1851 w wyrazie uznania dla wiedzy i zasług Andersena przyznano mu tytuł profesora, a w 1874 tytuł radcy. Zmarł 4 sierpnia 1875 roku w Rolighed koło Kopenhagi. Debiutował w 1822 zbiorem utworów Młodzieńcze próby wydanych pod pseudonimem William Christian Walter. Twórczości dla dzieci początkowo nie traktował poważnie, raczej jako zajęcie na marginesie pisarstwa dla dorosłych. Choć zastrzegał, iż jego baśnie to pudełka: dzieci oglądają opakowanie, a dorośli mają zajrzeć do wnętrza. Bardzo nie lubił, gdy jego baśnie od początku uznano za dzieła dla dzieci, bez głębszego sensu. Jednak właśnie baśnie przyniosły mu wielki rozgłos i sławę. Pierwszy ich zbiór (Eventyr fortalte for Børn (Baśnie opowiedziane dla dzieci)),został wydany w Kopenhadze w roku 1835, a kolejne tomy ukazały się w latach 1836 i 1837. Zachęcony powodzeniem pierwszej serii, pisarz wydawał kolejne aż do roku 1872. Wydał kilka tomów wierszy, wiele opowiadań, szkiców, powieści, sztuki teatralne. Także dziennik swojego życia. Ilustratorami pierwszych (i wielu kolejnych, do dziś) wydań baśni Andersena byli Lorenz Frølich i Vilhelm Pedersen. Baśnie zostały przetłumaczone na ponad 80 języków. Na język polski tłumaczyli je m.in. Stefania Beylin, Jarosław Iwaszkiewicz, Franciszek Mirandola i Władysław Syrokomla. W 1956 powstała międzynarodowa nagroda dla najwybitniejszych twórców literatury dla dzieci – Medal im. H.C. Andersena, przyznawany co dwa lata przez IBBY, a także Lista Honorowa im. H.C. Andersena, na której umieszczane są najlepsze książki dla dzieci i młodzieży. W roku 2005, z okazji dwusetnej rocznicy urodzin baśniopisarza Poczta Polska wypuściła dwa znaczki, na których znajdują się wizerunki postaci z dwóch popularnych baśni Andersena: z Małej Syrenki oraz Królowej Śniegu. Natomiast w Danii postanowiono wydać wszystkie jego baśnie tak, jak je napisał – bez poprawek wydawnictw.

Czytelnicy Baśnie z całego świata przeczytali również

Bajki Aleksander Puszkin
Bajki
Aleksander Puszkin
Książka Bajki przez telefon Gianni Rodariego jest propozycją dla młodego czytelnika i ciekawy byłem jakie bajki dostanę wewnątrz jej. Miałem nadzieje na jakieś fajne, ciekawe i pełne magii od pierwszych stron. Pomimo krótkości i czasami kilku zaledwie stron oczekiwałem wciągających oraz przyjemnych bajek w tym zbiorze autora. Książka Bajki przez telefon zaczyna się od krótkiego wprowadzenia, gdzie tata podróżujący opowiada przez telefon swojej córce krótkie bajki na dobranoc. Czasami nieco dłuższe jak starczy pieniędzy, lecz właśnie krótkie wygrywają. Ciekawy pomysł autora chcącego stworzyć taki zbiór bajek jakie można opowiedzieć w parę minut przez telefon dziecku na dobranoc. Znajdziemy tutaj opowieść o niewidzialnym chłopcu, mieście wybudowanym z lodów, znikającej Alicji, o skarbach, zwierzętach, niezwykłych krainach, przygodach bohaterów i wielu jeszcze innych. Wszystko łączące przygodę z fantazją i pewną dozą morału. Chciwość, ciekawość, postanowienie na swoim, wyrzucenie spoza rodziny w opowieści o krabie, podążaniu za marzeniami, przyjaźni i dobroci. Autor wykorzystując krótkość swoich bajek tworzy z nich przypowieści zakończone puentą lub po przeczytaniu można odnieść wrażenie, że zawierają pewne przestrogi i morał płynący z nich. Z łatwością przychodzi stworzenie bajecznego świata pełnego ciekawych młodocianych bohaterów i ich przygód jakie mają po drodze. Niezwykła wyobraźnia dotycząca światów przedstawionych w kilku zdaniach pełnych zadziwiających momentów, zabawnych chwil i zdarzeń. Wciągają mimo krótkości i przyjemnie czyta się. Na uwagę zasługuje również zarys postaci, którzy przy takim sposobie mogą wyjść płasko i papierowo. Jednak wypadają dobrze, do polubienia i miło dając poczuć nić sympatii do nich przez cały czas. Zawarte bajki są różnej długości od takich jedno lub dwustronicowych po dłuższe kilkustronicowe. Okraszenie ich rysunkami było świetnym pomysłem, które powodują klimat i urokliwość uzupełniając opowiadaną bajkę. Ilustracje spodobały mi się i takie właśnie często znajdziemy w dawno wydanych książkach. Książka Bajki przez telefon nie znanego mi wcześniej autora okazała się dobrą propozycją dla młodego czytelnika, do którego jest kierowana. Pomysł na nią był może prosty jeżeli chodzi o opowiadanie bajek na dobranoc dziecku przez rodzica będącego w podróży. Znajdziemy tutaj różnorodne i dobrze napisane przez autora potrafiące wciągnąć mimo swoich różnych długości w wykreowany świat. Przyjemny styl pisania, prosty, bez udziwnień, lekki, z bajkowym klimatem, przystępny, przyjemny i barwny spodobał mi się. Nie ma tutaj przestojów, męczących opisów i dłużyzn. Wszystko podane zwarty sposób, ciekawie i wciągająco. Sięgając nie wiedziałem czego mogę spodziewać się po niej i jestem zadowolony z miłej podróży po świecie bajkowym jaki zafundował mi autor. Nieraz prostota w opowieści popłaca i tak stało się w tym przypadku. Nie obarczonym nachalnym moralizatorstwem, ale dodanym i ładnie wkomponowanym w bajki po przeczytaniu dostajemy przestrogi, nieraz morał lub ukazanie jak wybory mogą wpływać na późniejsze losy. Nie każdemu może przypaść krótkość niektórych utworów proszących się o trochę rozbudowania i czasami prostotę opowiadania. Takie drobne niuanse, lecz mi akurat nie przeszkadzało i świetnie bawiłem się w czasie czytania. Jednocześnie autor tworzy światy z łatwością, pełne klimatu, magii i przedziwnych zdarzeń. Znajdziemy w niej absurdalne sytuacje, dozę humoru i lekkość w podaniu. Dlatego bawiłem się przy nich świetnie i miło spędziłem z nimi czas. Rysunki są klimatyczne, bajkowe i dopełniają zawarte bajki pięknymi ilustracjami. Książka Bajki przez telefon pomimo skierowania jej do młodszego czytelnika nawet starszy znajdzie coś dla siebie w tym przypadku. Pierwsze spotkanie z autorem mogę zaliczyć do udanych i dostałem dobrą i przyjemną w odbiorze zbiór bajek krótkich, lecz interesujących i pełnych magii jaką zawierają w sobie. Jest to też sposób na podróż do czasów młodszych gdy czytało się takie baśnie, bajki, legendy lub podania. Mam nadzieje, że będę miał okazje przeczytać jeszcze coś autora, który mnie zaciekawił swoimi bajkami. Na pewno sięgnę i przeczytam coś jeszcze w przyszłości jak będę miał okazje ku temu.
Magnis - awatar Magnis
Bajki Jean de La Fontaine
Bajki
Jean de La Fontaine
Do jego królewskiej wysokości księcia Delfina 6 Konik polny i mrówka 9 Krók i lis 10 Żaba i wół 10 Dwa muły 9 Pies i Wilk 10 Biesagi 10 Jaskółka i ptaszki 10 Mysz domowa i mysz polna 9 Człowiek i jego wizerunek 9 Smok o wielu głowach 9 Złodzieje i osioł 8 Symonides ostrzegany przez bogów 7 Śmierć i nieszczęśliwy człowiek 8 Śmierć i drwal 9 Kawaler średniego wieku i dwie kochanki 7 Lis i bocian 7 Dziecko i bakałarz 10 Kogut i perła 10 Szerszenie i pszczoły 7 Dąb i trzcina 9 Przeciwko wybrednym krytykom 6 Rada szczurów 9 Małpa sędzią w procesie wilka z lisem 9 Dwa buhaje i żaba 7 Nietoperz i dwie laski 9 Ptak raniony strzałą 6 Wyżlica i sąsiadka 7 Orzeł i chrabąszcz 5 Lew i Mucha 9 Osioł z ładunkiem gąbek i osioł z solą 9 Lew i szczur 10 Astrolog wpada do studni 7 Zając i żaby 8 Kogut i lis 9 Kruk naladuje orła 9 Paw skarży się Junonie 9 Kotka zamieniona w kobietę 8 Lew i osioł na łowach 7 Ezop wyjaśnia testament 6 Młynarz, syn jego i osioł 9 Członki i żołądek 8 Wilk pasterzem 7 Żaby proszą o króla 8 Lis i kozioł 8 Orlica, maciora i kotka 7 Pijak i jego żona 10 Podagra i pająk 7 Wilk i bocian 7 Lew powalony przez człowieka 9 Lis i winogrona 8 Łabędź i kucharz 8 Wilki i owce 9 Lew w starości 5 Filomena i Prokne 6 Żona utonęła 10 Łasica w spiżarni 9 Kot i stary szczur 7 Lew zakochany 8 Pasterz i morze 8 Mucha i mrówka 9 Ogrodnik i pan 7 Osioł i piesek 9 Bitwa szczurów i łasic 9 Małpa i delfin 9 Człowiek i bożek drewniany 6 Sójka przybrana w pióra pawie 9 Wielbłąd i kij pływający 9 Żaba i szczur 9 Haracz zwierząt dla Aleksandra 7 Zemsta konia nad jeleniem 7 Lis i popiersie 9 Wilk, koza i koźlę 7 Wilk, matka i dziecię 5 Słowo Sokratesa 8 Starzec i jego synowie 9 Wyrocznia i bezbożnik 6 Skąpiec traci swój skarb 9 Oko pańskie 7 Skowronek z pisklętami i rolnik 6 Drwal i merkury 10 Garnek gliniany i garnek żelazny 6 Rybka i rybak 8 Uszy zająca 6 Lis kusy 8 Starucha i dziewki 9 Satyr i pielgrzym 9 Koń i wilk 9 Rolnik i jego synowie 9 Góra w połogu 5 Szczęście i dziecko 7 Doktorzy 6 Kura złote jaja znosząca 9 Osioł niosący relikwie 9 Jeleń i winogrady 9 Wąż i pilnik 6 Zając i kuropatwa 8 Orzeł i sowa 10 Lwie przygotowania do wojny 9 Niedźwiedź i dwaj kompanowie 8 Osioł w lwiej skórze 7 Pasterz i lew 7 Lew i myśliwy 8 Febus i Boreasz 10 Jowisz i dzierżawca 9 Kogut, kot i myszka 9 Lis, małpa i zwierzęta 10 Muł chełpiący się rodowodem 6 Starzec i osioł 7 Jeleń przeglądający się w wodzie 8 Zając i żółw 9 Osioł i jego panowie 8 Słońce i żaby 6 Chłop i żmija 8 Lew chory i lisy 7 Ptasznik, jastrząb i skowronek 8 Koń i osioł 8 Pies puszczający zdobycz dla cienia 10 Woźnica co ugrzązł w błocie 9 Szarlatan 8 Niezgoda 7 Młoda wdowa 7 Epilog 6 Do Pani de Montespan 6 Mór wśród zwierząt 7 Zły ożenek 8 Szczur anachoreta 6 Czapla 7 Panna 7 Życzenia 7 Na dworze lwa 9 Sępy i gołębie 10 Landara i mucha 8 Mleczarka i dzban z mlekiem 9 Proboszcz i nieboszczyk 6 Człowiek goniący za fortuną i drugi, który śpi czekając na nią 9 Dwa koguty 7 Niewdzięczność i niesprawiedliwość ludzka względem fortuny 6 Wróżki 7 Kot, laska i królik 6 Głowa i ogon żmii 8 Zwierzę na księżycu 8 Śmierć i starzec 7 Szewc i bankier 8 Lew, wilk i lis 8 Potęga bajek 8 Człowiek i pchła 9 Kobiety i sekret 9 Pies niosący obiad swemu panu 6 Żartowniś i ryby 6 Szczur i ostryga 7 Niedźwiedź i miłośnik ogrodów 10 Dwaj przyjaciele 8 Wieprz, koza i baran 9 Tyrzys i amaranta 7 Pogrzeb lwicy 9 Szczur i słoń 8 Horoskop 7 Osioł i pies 6 Basza i kupiec 6 Wartość wiedzy 6 Jowisz i pioruny 8 Sokół i kapłon 6 Kot i szczur 6 Potok i rzeka 7 Edukacja 5 Dwa psy i ośla padlina 9 Wilk i strzelec 9 Nieuczciwy depozytor 8 Dwa gołąbki 7 Małpa i lampart 8 Żołądź i dynia 10 Uczeń, bakalarz i właściciel sadu 7 Rzeźbiarz i posąg jowisza 6 Mysz zamieniona w dziewczynę 6 Błazen sprzedaje mądrość 6 Ostryga i pieniacze 10 Wilk i chudy pies 8 Nic zanadto 8 Świeca woskowa 8 Jowisz i podróżny 7 Kot i lis 9 Mąż, żona i złodziej 9 Skarb i dwaj ludzie 7 Małpa i kot 6 Kania i słowik 7 Pasterz i trzoda 6 Dwa szczury, lis i jajo 5 Człowiek i wąż 9 Żółw i dwa kaczory 9 Ryby i czapla 9 Zagrzebywacz i jego kum 7 Wilk i pasterze 9 Pająk i jaskółka 7 Kuropatwa i koguty 6 Pies, któremu uszy obcięto 8 Pasterz i król 6 Ryby i pasterz grający na flecie 6 Dwie papugi, król i jego syn 8 Lwica i niedźwiedzica 8 Dwaj wędrowcy i talizman 7 Króliki 7 Kupiec, szlachcic, pasterz i syn królewski 7 Lew 7 Bogowie chcą kształcić syna jowiszowego 9 Chłop, pies i lis 8 Sen mieszkańca wschodu 7 Lew, małpa i dwa osły 7 Wilk i lis 9 Chłop znad Dunaju 8 Starzec i trzech młodzieńców 7 Myszy i sowa 7 Epilog 6 Do jego królewskiej mości książęcia Burgundii 6 Towarzysze Ulissesa 5 Kot i dwa wróble 6 Dusigrosz i małpa 5 Dwie kozy 8 O kotku i myszce 9 Stary kot i młoda myszka 9 Chory jeleń 8 Nietoperz, krzak i nurek 7 Kłótnie psów, kotów i myszy 7 Wilk i lis 6 Rak i córka 9 Orzeł i sroka 7 Król, kania i myśliwy 10 Lis, muchy i jeż 7 Miłość i szaleństwo 7 Kruk, gazela, żółw i szczur 8 Las i drwal 7 Lis, wilk i koń 6 Lis i indyki 7 Małpa 6 Scytyjski filozof 5 Słoń i małpa jowisza 8 Głupi i mądry 7 Lis angielski 6 Liga szczurów 7 Dafnis i alcymadura 7 Rozjemca, szpitalnik i samotnik 7
Witkazjan - awatar Witkazjan
Szczęśliwy książę Oscar Wilde
Szczęśliwy książę
Oscar Wilde
Literatura klasyczna dla dzieci? Pewnie! Zwlaszcza w tak bajkowym wydaniu. "Szczesliwy ksiaze" to skrócona wersja powieści Oscara Wilde z ilustracjami Harrego Woodgate, idealna dla młodszych czytelników, ale myślę że i tych starszych na pewno zachwyci. Był sobie raz ksiaze, który za życia wiódł szczęśliwe, pełne uciechy oraz radości życie. Nie wiedział, co to smutek, nie przejmował się innymi. W jego zamku panowała jedynie radość, a to co za działo się za jego murami go nie obchodziło. Po śmierci ludzie postawili mu pomnik i dopiero stąd mógł obserwować, co dzieje się w mieście, a pełno było w nim smutku oraz nędzy, która sprawiała że jego serce z ołowiu płakało. Miastem rządzili bogaci i nie obchodziło ich, że są ludzie którzy nie mają co jeść, marzną, którzy pracują do ostatków sił. Kiedy u jego boku pojawia się Jaskółczy Chłopiec książe postanawia z jego pomocą zrobić naprawić swoje błędy. Przepiękna okładka, zaś w środku dominuje kolorystyką fioletowa, która jest domeną władzy i bogactwa, co idealnie pasuje do treści. Historia zawarta w tej ksiazce skłania do refleksji oraz pokazuje, że w życiu warto widzieć coś więcej, niż czubek własnego nosa. Dobrze jest być otwartym na bliźnich, a dobry uczynek ociepla serce i wprawia w radosny nastrój. Ciekawa i bardzo wartosciowa propozycja naładowana treścią, która porusza.
reading_with_flowers - awatar reading_with_flowers
Prawdziwy przyjaciel Oscar Wilde
Prawdziwy przyjaciel
Oscar Wilde
A dziś taka niepozorna, ale jakże mądra książeczka dla dzieci. Skusiłam się na nią, gdy przeczytałam imię i nazwisko jej autora. Choć dotąd nie miałam okazji poznać żadnej z jego książek, to wiedziałam, że Oscar Wilde jest bardzo cenionym dramatopisarzem. Chyba zdarzyło mi się nawet obejrzeć kilka adaptacji filmowych jego utworów. Nie jestem teraz w stanie przytoczyć tu żadnego tytułu, jednak wiedziałam, że warto zapoznać się z twórczością takiego człowieka. Choćby to miała być nawet taka niewielka książeczka dla dzieci wydania zeszytowego licząca zaledwie 40 stron :) I tak "Prawdziwy przyjaciel" trafił do naszego domu. Nie miałam pojęcia czego się spodziewać, ale z ogromną przyjemnością rozpoczęłam lekturę. A ponieważ tekstu nie ma w niej tak znowu dużo, przeczytałam całą książeczkę w mgnieniu oka. Opowiadanie zaczyna się od krótkiej wymiany zdań szczura wodnego z zielonym ptaszkiem siedzącym na pobliskiej wierzbie. Tematem rozmowy była prawdziwa przyjaźń, a raczej to jak ją postrzegał szczur. Według niego prawdziwy przyjaciel powinien mu być naprawdę oddany. A na pytanie co dałby mu wtedy w zamian, szczur wydaje się być bardzo zaskoczony. Wtedy makolągwa postanawia opowiedzieć mu pewną historię. Opowiadanie ptaszka dotyczy przyjaźni dwóch mężczyzn. Poczciwego ogrodnika Janka oraz młynarza pana Hugona. Janek był bardzo pracowitym i uczciwym człowiekiem. Spędzał w swym ogrodzie mnóstwo czasu, a ten odwdzięczał mu się wspaniałymi plonami. Poza tym nasz ogrodnik miał również bardzo dobre serduszko i chętnie dzielił się swym zbiorem z przyjacielem. A młynarz z ogromną przyjemnością korzystał ze szczodrości swojego przyjaciela. Co więcej, wciąż było mu mało. Stale prosił więc o nowe rzeczy i nowe przysługi, ale...nie widział potrzeby by dawać również coś od siebie. Wydawało mu się, że sam fakt, że jest jego przyjacielem wystarczy, by oczekiwać od niego pełnego poświęcenia. A jak się ta historia skończy? No cóż... z pewnością nie najlepiej. Janek od samego końca jest bardzo oddany swemu przyjacielowi. Pewnego razu również podczas spełniania jednej z próśb młynarza umiera... A co na to pan Hugon? Niestety wciąż nie widzi nic złego w swoim postępowaniu, a nawet lituje się nad sobą a nie nad swoim przyjacielem... Jak widzicie, zrobiłam dziś wyjątek i opowiedziałam Wam całą treść książki. Nie dlatego, że nie warto po nią sięgać, tylko wręcz przeciwnie. By pokazać Wam jak mądre płynie przesłanie z tej cieniutkiej lektury. I choć na końcu nie znajdziecie żadnego wyraźnego morału to i tak podczas czytania tego krótkiego opowiadania dziecko uczy się tego jak powinna wyglądać prawdziwa przyjaźń... Oprócz (według mnie) wartościowej treści ta niewielka książeczka zawiera jeszcze kilka ciekawych zabaw dla malucha. Oczywiście każda z nich nawiązuje do przeczytanego poprzednio tekstu. Znajdziemy tu więc obrazek do pokolorowania, krzyżówkę, łączenie w pary, zabawy polegające na liczeniu niektórych elementów, numerowaniu obrazków w odpowiedniej kolejności itp. Oczywiście są tu także odpowiedzi na te zadania, więc dziecko może również sprawdzić czy wykonał dobrze polecenia. A więc podsumowując, uważam, że jest to ciekawa lektura dla dzieci. Może nie należy do tych lekkich, łatwych i przyjemnych opowiadań, ale z pewnością jest bardzo mądra i dająca do myślenia. Ja przeczytałam ją mojej sześciolatce i mała bardzo wzięła sobie do serca postępowanie bohaterów opowiadania. Potem trochę rozmawiałyśmy na ten temat i muszę przyznać, że córeczka nie raz zaskoczyła mnie swoimi spostrzeżeniami. Okazuje się, że maluchy są bystrzejsze i mądrzejsze niż nam się zdaje, a tego typu książki pomagają im zrozumieć niektóre zagadnienia i wyciągać właściwe wnioski. Jak dla mnie - super. Polecam.
Książeczki synka-i-córeczki - awatar Książeczki synka-i-córeczki

Cytaty z książki Baśnie z całego świata

Dodaj cytat z książki Baśnie z całego świata