Pafnucy i wielkie sprzątanie

Okładka książki Pafnucy i wielkie sprzątanie autora Joanna Chmielewska, 8385197885
Okładka książki Pafnucy i wielkie sprzątanie
Joanna Chmielewska Wydawnictwo: Egida Westy Cykl: Pafnucy literatura dziecięca
55 str. 55 min.
literatura dziecięca
Pafnucy
1992-01-01
1992-01-01
55 min.
8385197885

Kup Pafnucy i wielkie sprzątanie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pafnucy i wielkie sprzątanie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pafnucy i wielkie sprzątanie

Świetnie się czyta.

Świetnie się czyta.

Trzeba brać sprawy w swoje ręce, edukacyjna przyjemna bajka.

Trzeba brać sprawy w swoje ręce, edukacyjna przyjemna bajka.

Pouczająca, ale nienachalnie, zabawna, urocza. Przesympatyczny bohater.

Pouczająca, ale nienachalnie, zabawna, urocza. Przesympatyczny bohater.

100 użytkowników ma tytuł Pafnucy i wielkie sprzątanie na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Pafnucy i wielkie sprzątanie na półkach dodatkowych

Joanna Chmielewska
Joanna Chmielewska
Autorka powieści sensacyjnych, kryminalnych, komedii obyczajowych, a także książek dla dzieci i młodzieży. Ukończyła Wydział Architektury na Politechnice Warszawskiej, z zawodu inżynier architekt. Pracowała m.in. w Samodzielnej Pracowni Architektoniczno-Budowlanej "Blok", w Energoprojekcie, w Biurze Projektów "Stolica". Pracowała przy budowie Domu Chłopa. Debiutowała w 1958 na łamach czasopisma "Kultura i Życie" jako prozaik. Przez pewien czas pisała w Kulturze i Sztuce na tematy związane z architekturą wnętrz. W 1964 miał miejsce debiut książkowy – wydała sensacyjną powieść Klin. Od 1970 r. zajmuje się wyłącznie twórczością literacką. Łączny nakład jej powieści w Polsce przekroczył 6 mln egzemplarzy, a w Rosji - gdzie uważana jest za najpoczytniejszą pisarkę zagraniczną - 8 mln. Jej książki tłumaczono na języki obce 107 razy.

Sekret wróżki Maciej Wojtyszko
Sekret wróżki
Maciej Wojtyszko
Mała książka napisana przez Macieja Wojtyszko pod tytułem Sekret wróżki zapowiadała się ciekawie i fantastycznie. Skierowana do młodego czytelnika, ale postanowiłem dać szansę od samego początku czytania. Miałem nadzieje na przyjemne spędzenie z nią czasu i ciekawą wciągającą historia na dokładkę. Książka Sekret wróżki jest opowieścią o losach jej asystenta, jej samej i sąsiada jacy wpadają w problemy za sprawą czających się nie daleko wrogów. Opowieść od samego początku jest bajkowa i fantastycznie napisana przez autora. Przygody głównych bohaterów obfitują w wiele niezwykłych i niesamowitych wydarzeń. Od samego początku świat wykreowany przez autora jest barwny, pełen magii i ciekawie ukazany. Nie brakuje w nim postaci z popkultury lub nawiązań na przykład do baśni. Wszystko ładnie komponuje się w całość podczas czytania z resztą historii. Takich smaczków przemyca w swojej fabule wiele i cieszyło mnie odnajdywanie nawiązań jakie pojawiły się. Same przygody bohaterów wciągają od pierwszych stron ukazując fantastyczny świat, problemy z jakimi borykają się, przeciwników gotowych na wszystko i przedziwne wydarzenia w jakich biorą udział. Jednocześnie historia jaką dostałem jest bajkowa i pełna magii na każdym kroku. Nie brakuje tutaj tajemnic, badań w celu wynalezienia nowych czarów i fajtłapowatego asystenta Wróżki, który wywołuje nieraz trzęsienie ziemi swoimi zdolnościami. Dlatego wciągnęła mnie fabuła, bo spodobał mi się świat, kreacja postaci i ich przygody jakie przeżywają. Bohaterowie spotykani na kartach książki zostały dobrze zarysowane w kilku słowach przez autora z wielką łatwością. Główne postacie jak Wróżka, Drwęc lub sąsiad jaki ich odwiedza wypadają ciekawie. Można nimi zainteresować się, polubić i poczuć do nich sympatie z łatwością. Fajni bohaterowie przezywający wiele przygód w jakich nie brakuje niebezpieczeństwa. Oprócz nich spotykamy wiele pomniejszych lub dalszych postaci jakie zostały wykreowane dobrze. Niektóre wzbudzają sympatie i inne mieszane odczucia w czasie czytania. W zależności od roli przewidzianej przez autora i wyborów jakich dokonują. Relacje miedzy nimi zostały bardzo dobrze ukazane. Nie mogło w nich zabraknąć humoru, lekkości i absurdu w czasie rozmów jakie prowadzą. Dlatego tak dobrze czytało mi się książkę. Dialogi potraktowane z humorem, absurdalne, lekkie, przyjemne i potrafiące mnie bawić w czasie czytania. Zakończenie książki było można przewidzieć, że dobro zwycięży, lecz sprawiło mi sporo frajdy podczas czytania odkrywanie tajemnic jaką skrywają bohaterowie. Książka Sekret Wróżki jest powieścią skierowaną do młodego czytelnika, który zostaje wciągnięty w świat jak z baśni, gdzie wszystko jest możliwe. Autor poradził sobie świetnie kreując przygody bohaterów i fantastyczną rzeczywistość w jakiej żyją bohaterowie. Oprócz opowiadania historii nie brakuje wierszyków jakie tutaj spotykamy. Nie ukrywam, ze spodobały mi się i wplecenie ich w opowieść było znakomitym pomysłem. Spotykane rysunki obrazujące wydarzenia z książki wraz z napisaną historią tworzą ciekawą całość wciągającą od pierwszych stron. Mająca swój niezwykły klimat bajkowości i urokliwej historia o Wróżce mającej sekret spodobała mi się. Napisana przez autora przyjemnym i lekko zabawnym stylem, gdzie wiele dzieje się podczas czytania i nieraz fantastyczne przygody bohaterów nie pozbawione zwrotów akcji potrafią zaskoczyć. W tym świecie wszystko jest możliwe i zderzenie nauki z magią przedstawione zostało od początku interesująco. Autor porusza temat chciwości, zrobienie wszystkiego dla uzyskaniu tytułu naukowego i kary jaka następuje za niegodziwość. Książka Sekret Wróżki mimo skierowania go do młodego czytelnika, to nawet starszy może bawić się przy niej dobrze. Fantastyczny świat w jakim umieszczono akcję szybko poprowadzoną do przodu, klimatyczna historia pełna tajemnic i magii może spodobać się każdemu. Wydarzenia są szybko poprowadzone, przedziwne, niesamowite i wciągające od początku. Sięgając po książkę nie spodziewałem się, ze dostanę tak fajną, lekką i przyjemną pozycje od autora, przy której miło spędzę czas. Jestem zadowolony z Sekretu Wróżki, który okazał się historią na poprawienie humoru, nie pozbawioną pewnego morału z fantastycznymi przygodami bohaterów.
Magnis - awatar Magnis
Pali się! Jan Brzechwa
Pali się!
Jan Brzechwa Bohdan Butenko
KLASYK! Jan Brzechwa, to był mistrz i wspaniale, że te perły się wznawia i że kolejne pokolenia mogą wyrastać na pięknej polszczyźnie, na tych wierszach, które po latach wywołują w sercu ciepełko. Ciepełko, to raczej idealne słowo, do opisania PALI SIĘ! Jana Brzechwy... prawda? :) Ja pamiętam tę historię właśnie z dzieciństwa, kiedy to mama przyniosła książeczkę z biblioteki i czytała mi ją do snu. Było zabawnie, ale też trochę poważnie, bo w końcu mamy do czynienia z pożarem. Typowa dla Brzechwy przenikliwość połączona ze znakomitym zmysłem obserwacji i poczuciem humoru - tak, to musi być świetnie! Mało tego, ja pamiętam też te ilustracje, ponieważ są to ilustracje nie kogo innego, jak naszego mistrza Bohdana Butenko. Gdzie spotyka się mistrzowski tekst z mistrzowską ilustracją - tam musi być skarb. Rysownik wspaniale oddał dowcip Brzechwy, jego obrazy wręcz krzyczą Brzechwą, jego zabawą językiem, jego sprytem, metaforą, skrótem myślowym. Genialna rozrywka i ponadczasowa treść! Tej książeczki nie trzeba zachwalać. To tak zwany "strzał w dziesiątkę", pewniak. Jeśli wasze dziecko jeszcze nie ma tej książeczki, to postarajcie się, by ją dostało - zbudujcie razem ze swoją pociechą wspomnienia przy akompaniamencie naszego dźwięcznego, kochanego języka ojczystego. Książeczka jest świetnie wydana. Twarda okładka, elegancki papier, dbałość o każdy szczegół, o kolor. To pozycja na zawsze, na lata, na pokolenia. Warto ją mieć u siebie, warto ją mieć w biblioteczce. PALI SIĘ śpieszcie się z czytaniem 8/10 Wydawnictwo Dwie Siostry
πPi - awatar πPi

Cytaty z książki Pafnucy i wielkie sprzątanie

Dodaj cytat z książki Pafnucy i wielkie sprzątanie