Świat nie na sprzedaż Rozmowy o globalizacji i kontestacji
Pierwsza polska książka o światowym ruchu antyglobalistycznym, pisana na gorąco, częściowo jeszcze w Porto Alegre. W rozmowach z liderami tego ruchu autor przedstawia kluczowe problemy globalizacji i proponowane przez "antyglobalistów" rozwiązania, ani na chwilę nie zapominając o polskim doświadczeniu transformacji ustrojowej po komunizmie i naszym miejscu na mapie świata. Książka rekomendowana przez Jacka Kuronia.
Kup Świat nie na sprzedaż Rozmowy o globalizacji i kontestacji w ulubionej księgarni
Oceny książki Świat nie na sprzedaż Rozmowy o globalizacji i kontestacji
93 użytkowników ma tytuł Świat nie na sprzedaż Rozmowy o globalizacji i kontestacji na półkach głównych- Chcę przeczytać 70
- Reportaż/ podróż/ świat 1
- Sam 1
- Społeczenstwo 1
- Filozofia, religia, kultura 1
Tagi i tematy do książki Świat nie na sprzedaż Rozmowy o globalizacji i kontestacji
Cytaty z książki Świat nie na sprzedaż Rozmowy o globalizacji i kontestacji
Dodaj cytat z książki Świat nie na sprzedaż Rozmowy o globalizacji i kontestacji
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Świat nie na sprzedaż Rozmowy o globalizacji i kontestacji
Recenzja z punkowego zina „Pasażer” nr 17 (wiosna / lato 2003 r.):
Zapewne wielu się skrzywi, że bierzemy na tapetę produkt autora pracującego dla "Gazety Wyborczej". Jednak nie ma co się zaperzać, bo liczy się każda opinia, niezależnie od środowiska z jakiego pochodzi. No, chyba, że ktoś wychodzi z założenia, że dyskurs dawno umarł, ale na to nic nie poradzę, „twoje ciało, twój wybór".
Z nieukrywaną ciekawością rzuciłam się na „Świat nie na sprzedaż". Było ku temu kilka powodów. Z jednej strony, jako typowego mizantropa, interesują mnie wszelkie ruchy wspólnotowe - bo to rzecz niezwykła dla kogoś kto „poci się” w towarzystwie więcej niż pięciu osób. Z drugiej strony, tzw. antyglobalizm jest bodajże najbardziej interesującą krytyką współczesnego świata. I jeszcze jedno, zasadnicza część tej książki powstała w Porto Alegra (w brazylijskim mieście, gdzie odbywał się w ubiegłym roku szczyt antyglobalistów). To co dzieje się w Ameryce Południowej i przede wszystkim intelektualne tendencje jakie stamtąd płyną, mogą mieć bardzo duże znaczenie dla naszej przyszłości (wbrew magicznym formułkom, że już, już, tuż, tuż jest przed nami wzrost gospodarczy, a liberalizm, czy też neoliberalizm przetrwa, otóż chyba jednak nie, a na pewno nie w takiej formie jak teraz).
Bardzo dobra i żywa jest część reportażowa, w której Domosławski opisuje spotkanie antyglobalistów, gdzie spostrzeżenia obyczajowe mieszają się harmonijnie z opiniami politycznymi. Następnie mamy blok rozmów z „liderami kontestacji". I tu jedna rzecz mnie zmęczyła. Domosławski w każdej rozmowie nawiązuje do sprawy uwielbienia dla socjalizmu i lewactwa konfrontując to z sytuacją Polski do roku 1989. Działa to na zasadzie: my żyliśmy już w „raju” realnego socjalizmu i wiemy, czym to pachnie... Trochę to naciągane i za bardzo płytkie. Nie mówię, że nie warto tego brać pod uwagę, ale jakoś nie mogłam znaleźć dalszego uzasadnienia dla tych pytań. Może gdyby wątek poszedł dalej i rzeczywiście prowadził do jakiś ciekawych konkluzji, ale tak nie jest.
Potem jeszcze troszeczkę o komendancie Marcosie i powieści Jose Saramago. A na koniec dwie bardzo dobre rzeczy, opatrzone tytułami: Osobny punkt widzenia 1 i 2. W tych rozdziałach znalazły się rozmowy z Fernando Savaterem, filozofem i etykiem oraz Ryszardem Kapuścińskim, którego chyba dorobku przedstawiać nie trzeba. Niezależnie od poglądów „Świat nie na sprzedaż” to lektura warta uwagi i nawet jeśli nie zgodzimy się z intencjami Domosławskiego, to przynajmniej zajmiemy wobec niego własne stanowisko - czego mnie nauczyła lektura Chomsky’ego i kawałki Youth of Today... (Pat)
zapraszam na blog: tesinblog.wordpress.com
Recenzja z punkowego zina „Pasażer” nr 17 (wiosna / lato 2003 r.):
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZapewne wielu się skrzywi, że bierzemy na tapetę produkt autora pracującego dla "Gazety Wyborczej". Jednak nie ma co się zaperzać, bo liczy się każda opinia, niezależnie od środowiska z jakiego pochodzi. No, chyba, że ktoś wychodzi z założenia, że dyskurs dawno umarł, ale na to nic nie poradzę, „twoje ciało,...
Poprzednie książki Domosławskiego, które przeczytałem pokazywały mi, że wtapiając się w klimat panujący wśród mieszkańców krajów Ameryki Łacińskiej, kontestuje wraz z nimi globalizacyjne zmiany, które zachodzą w świecie w ostatnich dekadach, rozwarstwienie społeczne, niesprawiedliwy podział dóbr, dominację silnych nad słabymi.
Książka zaczyna się od rozmów z uczestnikami forum antyglobalizacyjnego w Porto Allegre w Brazylii i do jakiegoś momentu wydaje się, że będzie zbiorem utopijnych fantazji o lepszym świecie. Z satystakcją stwierdziłem jednak później że książka jest wyważona. Prezentuje różne punkty widzenia, więc można odnaleźć w niej swoje własne spojrzenie na te sprawy, a z każdą kartką więcej jest przemyśleń realistycznych, takich co nie bujają w obłokach, tylko próbują tłumaczyć to co właśnie się dzieje. Książkę wydano zaraz po zamachach 11 września. Stasznie ciekawe było czytać ją z perspektywy tych 12 lat, które od tego czasu minęły. W niektórych momentach z wrażenia otwierały mi się usta. Książka kończy się arcyciekawym wywiadem z Ryszardem Kapuścińskim.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka zaczyna się od rozmów z uczestnikami...