Szkatułki Newerlego

Okładka książki Szkatułki Newerlego autora Jan Zieliński (historyk literatury),9788374145985
Okładka książki Szkatułki Newerlego
Jan Zieliński (historyk literatury) Wydawnictwo: W.A.B. Seria: Fortuna i fatum biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
Fortuna i fatum
2012-05-30
2012-05-30

Kup Szkatułki Newerlego w ulubionej księgarnii

Oceny książki Szkatułki Newerlego

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szkatułki Newerlego

I jeszcze parę grudniowych remanentów. Ubiegły rok zakończyłem lekturą nietuzinkowej biografii. Dla czytelników przyzwyczajonych do linearnego przedstawienia życiorysu znanej osoby zastosowana formuła będzie nieco denerwująca. Rzeczywiście mamy do czynienia z licznymi szkatułkami przechowującymi okruchy z życia Igora Newerlego. Mam słabość do tego pisarza, chyba za sprawą „Chłopca z Salskich Stepów” – jednej z nielicznych dawnych lektur szkolnych, która potrafiła autentycznie zainteresować.
Te szufladki przypadły mi do gustu, chociaż czasem można mieć wrażenie zbaczania z tematu. Ale jednak za sprawą tej książki było mi dane poznać bliższe szczegóły biograficzne – rodzina i pochodzenie, kalectwo, zmienne koleje losu, kajakowe wędrówki, współpraca z Januszem Korczakiem. A przede wszystkim: uświadomiłem sobie jak wiele wątków osobistych zostało wplecione w prozę Newerlego. Bardzo ciekawa publikacja, nie nudziłem się ani przez chwilę.

Byłaby ciekawa, gdyby nie była taka nudna. W sensie: ciekawe życie niezwykłego pisarza opisane w mało zachęcający do czytania sposób. Szkoda. Może to dlatego, bo autor jest historykiem nie pisarzem ?

2070

Kiedy myślę sobie o książkach Igora Newerlego, to coraz wyraźniej widzę, że wiele im zawdzięczam. Pierwszą był "Chłopiec z Salskich Stepów", który wstrząsnął, ale jednocześnie spełnił rolę szczepionki, pozwalającej na lekturę innej lektury obozowej. Potem wyciągnięta z zapadłego kąta biblioteki rodziców "Pamiątka z celulozy" czytana w okresie, gdy termin socrealizm nic mi jeszcze nie mówił, ale za to z wypiekami na policzkach. Ta książka sprawiła, że łatwiej mi było już po latach wielu z jaką taką łagodnością odnosić się do lewicowych idei. I wreszcie dwie książki, moje ukochane - "Leśne morze" i "Wzgórze Błękitnego Snu", które przeniosły mnie na głęboką Syberię tak skutecznie, że nie mogę minąć obojętnie żadnej książki na ten temat. I wreszcie "Zostało z uczty bogów", podsumowanie bogatego życia, świadectwo cnoty lewicowości. I najważniejsze - Newerly uczynił ze mnie, osoby o poglądach zdecydowanie liberalnych, kogoś otwartego na tych, którzy mają serce po lewej stronie. Uważam, ze to cenne.
Biografia Zielińskiego ma bardzo adekwatny tytuł. To szkatułki, czyli skrzyneczki do przechowywania czegoś cennego, a książka składa się ze szkatułek-rozdziałów z ledwością trzymających się chronologii. Nie czuję się całkowicie usatysfakcjonowana. Autorowi najwyraźniej wydaje się najistotniejsze trochę co innego niż mnie. Z mojego punktu widzenia to wada tej książki, pewno z innych może być inaczej:)

87 użytkowników ma tytuł Szkatułki Newerlego na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł Szkatułki Newerlego na półkach dodatkowych