Halo: The Fall of Reach

- Halo
- 2010-01-01
- 2010-01-01
- angielski
"The Definitive Edition to the First and Bestselling Halo Novel, Including Twenty-seven Pages of New Material"
***
Legends are not simply born...they are willed into existence.
Humanity has expanded beyond the Sol System. There are hundreds of planets we now call "home."
The United Nations Space Command now struggles to control this vast empire.
After exhausting all strategies to keep seething insurrections from exploding into interplanetary civil war, the UNSC has one last hope.
At the Office of Naval Intelligence, Dr. Catherine Halsey has been hard at work on a top secret program that could bring an end to all this conflict...and it starts with seventy-five children, among them a six year old boy named John.
Halsey never guessed that this little boy would become humanity's final hope against a vast alien force hell-bent on wiping us out.
This is the story of John, Spartan-117...the Master Chief, and of the battles that brought humanity face to face with its possible extinction.
***
This new Tor edition will serve as the definitive version of the novel that started Halo fans reading the series, and features brand-new material, including:
Kup Halo: The Fall of Reach w ulubionej księgarni
Oceny książki Halo: The Fall of Reach
73 użytkowników ma tytuł Halo: The Fall of Reach na półkach głównych- Chcę przeczytać 38
- Science Fiction 2
- Scifi 1
- Poszukiwane 1
- Na półce 1
- Owned 1
- Wyszły z domu... 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Halo: The Fall of Reach
Naczytałem się na forach pozytywnych opinii o książce - być może opisuje kanon i rozszerza świat Halo, natomiast jako książka, ignorując młodzieńczą nostalgię, to średnio napisana książka. Polskie tłumaczenie jest za to fatalne, iglaki czy trepy to naprawdę nienaturalne słowa dla osoby która wychowała się na grach. Myślę, że w oryginale byłoby dużo lepsze, natomiast tłumaczenie dosyć słabe, co obniża moją ocenę książki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZazwyczaj nie czytuje fantastyki militarnej, tylko przygodową, więc nie do końca mam porównanie. Niemniej jestem pod wielkim wrażeniem.
Zabawnym jest, że książka powstała w celu... zareklamowania gry komputerowej, która mimo, że świetna to jednak nie dorasta do pięt prequelowi w postaci Halo: Upadek Reach. Przedstawione uniwersum, postacie, opisy bitew - nie mam się do czego przyczepić. Wszystko jest spójne i logiczne. Historia jest bardzo żywa, mamy nawet angażujące wątki poboczne.
Chyba najbardziej zaskakuje mnie fakt, że książkę można zaliczyć do fanstatyki "twardej". To umowny termin oznaczający, że autor przynajmniej próbuje wyjaśnić cudowne technologie faktycznymi prawami fizyki. Jest to raczej niespodziewane biorąc pod uwagę charakter historii i fakt, że jak już wspomniałem książka jest "tylko" dodatkiem do strzelanki. Dodaje to naprawdę mnóstwo realizmu i pewnej powagi przedstawionym zdarzeniom, tym samym opisy nie są przesadnie złożone i da się zrozumieć co się dzieje.
Muszę wytknąć liczne i kuriozalne błędy w tłumaczeniu. Nawet w datach, co potrafi trochę namieszać. Natomiast główną wadą książki jest to, że jest moim zdaniem troszkę za krótka i przede wszystkim nie ma porządnej kontynuacji. Teoretycznie są dwie równoległe kontynuacje: gra Halo: Combat Evolved i książka Halo: The flood (nie ma tłumaczenia). Głównym walorem gry jest akcja, a książkowa kontynuacja, która ma fabułę tożsamą do gry jest pisana przez innego autora i nie wzbudziła mojego większego zainteresowania. Nie jest to oczywiście wina autora, ale jest to coś, co warto mieć na uwadzę sięgając po ten tytuł.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZabawnym jest, że książka powstała w celu... zareklamowania gry komputerowej, która mimo, że świetna to jednak nie dorasta do pięt prequelowi w postaci Halo: Upadek Reach. Przedstawione uniwersum, postacie, opisy bitew - nie mam się do...
Niesamowicie wciągająca książka, pochłonąłem ją w mgnieniu oka (co na moje standardy jest na prawdę niespotykane).
Jednak kosmiczne starcia to nie wszystko, są przecież jeszcze fantastycznie wykreowani bohaterowie - chociażby, mój ulubiony, kapitan Keyes - oraz owiani tajemnicą obcy wraz ze swoją technologią przewyższającą ludzką.
Żeby być w pełni obiektywnym, i już tak nie słodzić dodam, że w przekładzie na język Polski, lub w druku, wkradła się masa literówek - co parę stron można natknąć się na jakąś: siłyów zamiast siły, czy trepyy zamiast trepy. Mi jednak w żadnym stopniu nie wpłynęło to na odbiór, i cały czasy utrzymuje, że "Halo: Upadek Reach" jest fantastyczną książką.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie najmocniejszą stroną "Halo: Upadek Reach" są genialnie napisane, absolutnie widowiskowe starcia flot UNSC i Przymierza. Zapierające dech w piersiach bitwy na długo po zamknięciu książki pozostają w pamięci.
Jednak kosmiczne starcia to nie...
9/10
9/10