Halo: The Fall of Reach

Okładka książki Halo: The Fall of Reach autora Eric S. Nylund, 9780765328328
Okładka książki Halo: The Fall of Reach
Eric S. Nylund Wydawnictwo: Tor Books Cykl: Halo (tom 1) Seria: Halo fantasy, science fiction
Halo (tom 1)
Halo
2010-01-01
2010-01-01
angielski

Kup Halo: The Fall of Reach w ulubionej księgarnii

Oceny książki Halo: The Fall of Reach

OPINIE i DYSKUSJE o książce Halo: The Fall of Reach

Naczytałem się na forach pozytywnych opinii o książce - być może opisuje kanon i rozszerza świat Halo, natomiast jako książka, ignorując młodzieńczą nostalgię, to średnio napisana książka. Polskie tłumaczenie jest za to fatalne, iglaki czy trepy to naprawdę nienaturalne słowa dla osoby która wychowała się na grach. Myślę, że w oryginale byłoby dużo lepsze, natomiast tłumaczenie dosyć słabe, co obniża moją ocenę książki.

Zazwyczaj nie czytuje fantastyki militarnej, tylko przygodową, więc nie do końca mam porównanie. Niemniej jestem pod wielkim wrażeniem.

Zabawnym jest, że książka powstała w celu... zareklamowania gry komputerowej, która mimo, że świetna to jednak nie dorasta do pięt prequelowi w postaci Halo: Upadek Reach. Przedstawione uniwersum, postacie, opisy bitew - nie mam się do czego przyczepić. Wszystko jest spójne i logiczne. Historia jest bardzo żywa, mamy nawet angażujące wątki poboczne.

Chyba najbardziej zaskakuje mnie fakt, że książkę można zaliczyć do fanstatyki "twardej". To umowny termin oznaczający, że autor przynajmniej próbuje wyjaśnić cudowne technologie faktycznymi prawami fizyki. Jest to raczej niespodziewane biorąc pod uwagę charakter historii i fakt, że jak już wspomniałem książka jest "tylko" dodatkiem do strzelanki. Dodaje to naprawdę mnóstwo realizmu i pewnej powagi przedstawionym zdarzeniom, tym samym opisy nie są przesadnie złożone i da się zrozumieć co się dzieje.

Muszę wytknąć liczne i kuriozalne błędy w tłumaczeniu. Nawet w datach, co potrafi trochę namieszać. Natomiast główną wadą książki jest to, że jest moim zdaniem troszkę za krótka i przede wszystkim nie ma porządnej kontynuacji. Teoretycznie są dwie równoległe kontynuacje: gra Halo: Combat Evolved i książka Halo: The flood (nie ma tłumaczenia). Głównym walorem gry jest akcja, a książkowa kontynuacja, która ma fabułę tożsamą do gry jest pisana przez innego autora i nie wzbudziła mojego większego zainteresowania. Nie jest to oczywiście wina autora, ale jest to coś, co warto mieć na uwadzę sięgając po ten tytuł.

Niesamowicie wciągająca książka, pochłonąłem ją w mgnieniu oka (co na moje standardy jest na prawdę niespotykane).
Zdecydowanie najmocniejszą stroną "Halo: Upadek Reach" są genialnie napisane, absolutnie widowiskowe starcia flot UNSC i Przymierza. Zapierające dech w piersiach bitwy na długo po zamknięciu książki pozostają w pamięci.
Jednak kosmiczne starcia to nie wszystko, są przecież jeszcze fantastycznie wykreowani bohaterowie - chociażby, mój ulubiony, kapitan Keyes - oraz owiani tajemnicą obcy wraz ze swoją technologią przewyższającą ludzką.

Żeby być w pełni obiektywnym, i już tak nie słodzić dodam, że w przekładzie na język Polski, lub w druku, wkradła się masa literówek - co parę stron można natknąć się na jakąś: siłyów zamiast siły, czy trepyy zamiast trepy. Mi jednak w żadnym stopniu nie wpłynęło to na odbiór, i cały czasy utrzymuje, że "Halo: Upadek Reach" jest fantastyczną książką.

Jednak kosmiczne starcia to nie...

73 użytkowników ma tytuł Halo: The Fall of Reach na półkach głównych
25 użytkowników ma tytuł Halo: The Fall of Reach na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Halo: The Fall of Reach

Okładka książki Other Worlds Tom Angleberger, Ray Bradbury, Shannon Hale, D.J. MacHale, Eric S. Nylund, Kenneth Oppel, Rick Riordan, Jon Scieszka, Neal Shusterman, Shaun Tan
Okładka książki Halo: Evolutions Tobias S. Buckell, Tessa Cum, Brian Evenson, Jonathan David Goff, Kevin Grace, Robt McLees, Eric S. Nylund, Frank O'Connor, Eric Raab, Karen Traviss, Fred Van Lente, Jeff VanderMeer

Cytaty z książki Halo: The Fall of Reach

Dodaj cytat z książki Halo: The Fall of Reach