ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać349
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać7
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać13

- 2026-04-21
- 1959-10-01
- 1990-01-01
- Adam Szymanowski
Po wojnie jądrowej pozostali przy życiu ludzie atakują tych, których uznali za winnych katastrofy – naukowców i techników. Znękany świat pogrąża się w jeszcze większym szaleństwie i chaosie, a ludzkość cofa się do poziomu barbarzyństwa. W tych nowych wiekach ciemnych mnisi z Albertyńskiego Zakonu Leibowitza, żyjący w klasztorze na pustyni w stanie Utah, starają się ocalić wiedzę poprzednich pokoleń – pieczołowicie gromadzą i kopiują fragmenty starych tekstów, nawet jeśli ich już nie rozumieją. Jednakże prędzej czy później także oni będą musieli stawić czoło nowej brutalnej rzeczywistości…
Kup Kantyczka dla Leibowitza w ulubionej księgarnii
Kantyczka dla Leibowitza
Sięgając po tą książkę nie miałem do końca sprecyzowanych wymagań. Liczyłem, że na klasyce fantastyki się nie zawiodę. Czy tak do końca było. Trudno powiedzieć. Plusy: - ciekawie wykreowana wizja świata postapo po wojnie atomowej; - oryginalne przedstawienie trzech wycinków życia w zdewastowanym świecie w różnych etapach rozwoju społecznego i przemysłowego; - kilkuset letnie przeskoki w fabule początkowo zaskakują, ale i intrygują; - oryginalnie wykreowane postacie zakonników w każdym z epizodów; - niszczenie dorobku naukowego doprowadzi do analfabetyzmu i powrotu do „wieków ciemnych”; - walka mnichów o ocalenie resztek wiedzy, literatury i sztuki; - ludzkość oprócz wielkich osiągnięć będzie też popełniała fatalne w skutkach błędy; - czy człowiek ciągle będzie dążył do samozagłady?; - dylematy moralne dotyczące eutanazji osób z chorobą popromienną; - zmusza do refleksji nad życiem, naturą człowieka, wiarą; - wizja zakonników w kosmosie trochę absurdalna, ale oryginalna. Minusy: - słabo czuć atmosferę nuklearnej zagłady i zniszczeń; - za dużo przekonania, że tylko kościół jest w stanie ponownie scalić cywilizację. Ogółem książka dobra.
Oceny książki Kantyczka dla Leibowitza
2459 użytkowników ma tytuł Kantyczka dla Leibowitza na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 504
- Fantastyka 35
- Ebook 13
- Postapokalipsa 12
- Do kupienia 11

Cytaty z książki Kantyczka dla Leibowitza
Czy pragnienie, żeby złożyć ostateczne i wieczyste śluby nie jest pokrewne motywacji kota, który staje się ornitologiem, by uwznioślić ornitofagię, pożerając, jak przystało na wtajemniczonego, penthestes atricapillus, ale nigdy nie zjadając sikorek?
Rozwiń Zwiń Książka stanowiła satyryczny wierszowany dialog między dwoma agnostykami, którzy, posługując się wyłącznie przyrodzonym rozumem, próbowali udowodnić, że posługując się wyłącznie przyrodzonym rozumem, nie można udowodnić istnienia Boga.
Udało się im jedynie udowodnić, że matematyczna granica nieskończonego ciągu “powątpiewali w pewność, z jaką rzecz wątpliwa uznawana jest za niepoznawalną, skoro owa
«rzecz wątpliwa» pozostaje stwierdzeniem poprzedzającym wobec «niepoznawalności» rzeczy wątpliwej", otóż że granica tego procesu w nieskończoności może być jedynie
równoważna ze stwierdzeniem absolutnej pewności, aczkolwiek wyrażonej jako nieskończony ciąg negacji pewności.
Książka stanowiła satyryczny wierszowany dialog między dwoma agnostykami, którzy, posługując się wyłącznie przyrodzonym rozumem, próbowali u...
Rozwiń ZwińGdyby nie pielgrzym, który opasał biodra swoje, a ukazał się podczas wielkopostnych umartwień młodego nowicjusza na pustyni, brat Francis Gerard z Utah nigdy by nie odkrył świętych dokumentów.
Gdyby nie pielgrzym, który opasał biodra swoje, a ukazał się podczas wielkopostnych umartwień młodego nowicjusza na pustyni, brat Francis Ge...
Rozwiń Zwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kantyczka dla Leibowitza
Dla mnie słaba i dość ciężka książka.
Dla mnie słaba i dość ciężka książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZjadliwy jest wyłącznie pierwszy segment powieści, a i on nie jest wybitny.
Zjadliwy jest wyłącznie pierwszy segment powieści, a i on nie jest wybitny.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJako fan gier "Fallout" musiałem przeczytać tę książkę, gdyż podobno stanowiła podwaliny pod "Bractwo Stali".
Sama książka bardzo ciekawa - losy ludzkości po wojnie atomowej z perspektywy klasztoru pod wezwaniem tytułowego Leibowitza. Moim zdaniem świetny pomysł z zakonem zbierającym dokumenty sprzed apokalipsy. W trakcie lektury pojawia się parę filozoficznych kwestii (czy eutanazja jest zła, czy ciało z dwiema głowami ma jedną czy dwie dusze, czy "postęp" musi być zawsze "zdehumanizowany" itp.). Trudno powiedzieć aby świat przedstawiony był jakoś bardzo plastycznie przedstawiony, ponieważ akcja dzieje się głównie na pustyni i w klasztorze, więc jakichś wielkich opisów świata tutaj się nie doświadczy. Książka jest podzielona na 3 części, a w każdej części jest inny bohater. Bohaterowie są dobrze skonstruowani, zapadający w pamięć. Przez całą powieść czuć lęk przed wojną atomową, warto przeczytać i doświadczyć tego w powieści :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSama książka bardzo ciekawa - losy ludzkości po wojnie atomowej z perspektywy klasztoru pod wezwaniem tytułowego Leibowitza. Moim zdaniem świetny pomysł z zakonem zbierającym dokumenty sprzed apokalipsy. W trakcie lektury pojawia się parę filozoficznych kwestii...
Ile dzieli nas od średniowiecza czy też wieków ciemnych, zabobonów czy dzikich plemion? Ta książka pokazuje że jest do nich bliżej niż się wydaje. Książka składa się z trzech odsuniętych od siebie w czasie historii. Każda toczy się w pobliżu opactwa Leibowitza, które w każdej odbywa dużą rolę ale każda też jest opowieścią o religii, ale głównie o ludziach i ludzkości... Smutne to, ale warto.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo pierwszych jakiś trzydziestu stronach mówię sobie, że to będzie dobra ksiażka - już wiemy co mogli czytać w młodości twórcy Fallouta.
A potem fabuła idzie w zupełnie innym kierunku.
Tak, jak zauważają inni przychylam się do opinii, że pierwsza część jest najlepsza. Pozostałe dwie (będące luźno powiązanymi) były bardziej w stylu filozoficznym.
Całość wpisuje się w ówczesny trend obaw o świat i ludzkość po wojnie ostatecznej.
Gdyby była napisana dzisiaj dałbym mocne 3/10 ale, że książka ma prawie 70 lat to wybaczam jej to.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA potem fabuła idzie w zupełnie innym kierunku.
Całość wpisuje się w...
Pieśń pochwalna dla świętego męczennika, który tuż przed śmiercią przez powieszenie i spalenie, miał zażądać podania do picia kielich oleju opałowego.
Takiego Fallout Survival Shelter do którego wpada jeden z bohaterów, Bethesda by się nie powstydziła.
Mnóstwo kościelno-zakonnego zaplecza, a książka jest jeszcze przedsoborowa, więc Autor podaje czytelnikom sporo łaciny z Liturgii Godzin, dorzuca nieco języka hebrajskiego.
Warto!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka stoi klimatem, zdecydowanie najciekawsza jest księga pierwsza 'Fiat Homo'.
Mnóstwo kościelno-zakonnego...
Trzy oddalone od siebie w czasie historie o świecie po kataklizmie jak dla mnie luźno ze sobą powiązane. Patrząc analitycznie książka ma walory o których może sobie porozmawiać dwóch mądrych ludzi po przeczytaniu. Jako rozrywkowo i rekreacyjna sprawdza się kiepsko choć ma swoje momenty. Coś jak guma którą żujesz ale już dawno straciła smak i tylko cię boli szczęka.
W środkowej części wyłączyłem mózg bo i tak nie wiedziałem o czym czytam, na szczęście potem znów zaczęło się coś dziać sensownego, nawet nie przegapiłem nic co miałoby wpływ na dalsze wydarzenia hehe.
Na końcu wszyscy na ziemi zginęli, pora na csa.
Nie warto. Dużo łaciny jeśli ktoś chce poczuć się mądrzej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW...
Opowieść zaczyna się od czasów postapokaliptycznych i widzimy na przestrzeni lat ludzkość wraca do czasów przed.
Książka ta też w fajny sposób wytyka sposób działania kościoła, w trochę prześmiewczym tonie ale to nadaje książce trochę przestrzenności. To tyle dobrego teraz ponarzekam, książka przeskakuje z etapu rozwojowego do kolejnego często nie nakreślając nam skoku, czytelnik sam musi się domyśleć i wykoncypować co właśnie się zadziało i nakierować się na nowy tor. Po drogie książka była nudna, nie mogliśmy też oprzeć żadnej sympatii do postaci bo zmieniały się one tak szybko że nie mieliśmy sposobności poznać a co dopiero polubić którąś z nich.
Plus w dzisiejszych czasach jest ona nadal aktualna mimo że pochodzi z lat 50. Rozumiem też dlaczego była tam doceniana i jest nadal ale mi nie przypadła za bardzo do gustu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW książeczce znajduje się dużo rzeczy przestrzegających nas przed tym do czego nie chybanie dojrzymy a mianowicie doprowadzenie ludzkości na skraj zagłady.
7 bo tak naprawdę tylko pierwszy rozdzial wciaga, serio, kto grywal w Fallouty w 97-98 pojmie o co chodzi, pozniej to juz straaaaaaaaaaaaaaszne SF z milionem postaci, ciezko sie polapac, ale sam 1 z 3 rozdzialow to solidne 10!!!!!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tota ksiazka jest naprawde swietna. niespotykane podejscie do literatury postapo. akcja moze nie jest wartka jak gorski strumien, ale spojrzenie na sprawe z zupelnie niespotykanej strony wszystko rekompensuje.