Runaways, Vol. 1: Pride and Joy

Okładka książki Runaways, Vol. 1: Pride and Joy autora Adrian Alphona, Brian K. Vaughan, 9780785157328
Okładka książki Runaways, Vol. 1: Pride and Joy
Brian K. VaughanAdrian Alphona Wydawnictwo: Marvel Comics Cykl: Runaways (tom 1) komiksy
komiksy
Runaways (tom 1)
2011-04-01
2011-04-01
angielski

Kup Runaways, Vol. 1: Pride and Joy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Runaways, Vol. 1: Pride and Joy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Runaways, Vol. 1: Pride and Joy

W 2003 roku pan Vaughan (znany ot choćby jako scenarzysta i producent serialu LOST, ale też twórca komiksowej „Sagi”) postanowił skleić autorską serię superbohaterską pod skrzydłami Marvela, jednak tworząc całkowicie nowe postaci i nie opierając się jakoś mocno na ustanowionym marvelowskim uniwersum.

Pomysł był zgrabnie młodzieżowy: oto grupa dzieciaków odkrywa, że ich rodzice są członkami potężnej organizacji przestępczej, więc uciekają z domu i postanawiają rodzicieli powstrzymać. A więc mamy tu klimat tych animowanych seriali młodzieżowych z początków lat 2000 (a może i wcześniej),gdzie rodzice są źli, a grupa nastolatków jednoczy się przeciwko nim i operuje za ich plecami. No i odkrywa, że w zasadzie każde z nich ma jakieś supermoce lub supergadżety.

Scenariuszowo jest bardzo rozrywkowo, historia prze naprzód w sposób bardzo rozsądny jeśli chodzi o tempo, zawsze na horyzoncie jest jakaś nierozwiązana tajemnica. Mnóstwo tu mało wybrednych cytatów i nawiązań do popkultury, sporo niedzisiejszego humoru (przyznaję, raz autentycznie się uśmiałem),przewodzi bardzo lubiany przeze mnie motyw nowej, niejako wybranej rodziny.

Ale muszę przyznać, że w tej chwili trochę nie wiem dla kogo ten komiks może być. Trzeba mieć dużą tolerancję na ten kicz opowieści młodzieżowych z przełomu tysiącleci, bo z perspektywy dorosłego jest to zwyczajnie naiwne, w jednocześnie dla współczesnej młodzieży myślę że to komiks niestrawny przez niedzisiejszy ton historii i stopnień oklepania występujących tu motywów. Do tego dochodzi skrajnie nieciekawa kreska.

Ja spędziłem przy „Runaways” naprawdę miło czas, dużo wybaczając i akceptując fakt nie bycia targetem, bo to ze wszech miar nie jest komiks zły. Ale żeby naprawdę wsiąknąć, trzeba nie tylko tolerować, ale zwyczajnie lubić ten klimat, sposób pisania historii, cringe’owy dziś humor, głupiutkie wątki teen dramowe, bohaterów całujących się trzy strony po tym jak się poznali i żarty z „Seksu w wielkim mieście”.

Po więcej zapraszam na IG: @traczytanko

Pomysł był zgrabnie młodzieżowy: oto grupa dzieciaków odkrywa, że ich...

Prawie wcale nie występują w niej bohaterowie Marvela, ale i tak super

Prawie wcale nie występują w niej bohaterowie Marvela, ale i tak super

Moja ocena na pewno nie będzie obiektywna, ponieważ za dziecka śledziłam po angielsku losy uciekających nastolatków, to sam powrót do nich w zeszycie, a nie na ekranie komputera, był sentymentalną wycieczką.

Komiks nie jest wybitny, nie edukuje nas, nie powiewa dramatem. Jest nastoletnią frajdą i z lekkością się go czyta. Poznajemy Alexa, Gertrude, Karolinę, Victora, Molly i Nico, każde z nich inne, z innymi umiejętnościami i poglądami. To, co ich łączy, to rodzice, którzy z jakiegoś powodu trzymają się razem. Już na pierwszych stronach dowiadujemy się, że są po prostu „złolami”. Kreska, kolory, dialogi, język – wszystko tu do siebie pasuje, ale musimy mentalnością (i z przyjemnością) przenieść się do czasów liceum.

Serial też fajny, nastoletnio-marvelowski, ale fabuła płynnie trochę inaczej :)

92 użytkowników ma tytuł Runaways, Vol. 1: Pride and Joy na półkach głównych

Okładka książki Saga. Tom dwunasty Fiona Staples, Brian K. Vaughan
Saga. Tom dwunasty Fiona Staples, Brian K. Vaughan
Okładka książki Saga. Tom Jedenasty Fiona Staples, Brian K. Vaughan
Saga. Tom Jedenasty Fiona Staples, Brian K. Vaughan
Okładka książki Ultimate X-Men. Tom 6 Steve Dillon, Stuart Immonen, Brian K. Vaughan
Ultimate X-Men. Tom 6 Steve Dillon, Stuart Immonen, Brian K. Vaughan
Okładka książki Y - Ostatni z mężczyzn: Tom Piąty Pia Guerra, José Marzán Jr., Goran Sudžuka, Brian K. Vaughan
Okładka książki Saga. Tom Dziesiąty Fiona Staples, Brian K. Vaughan
Saga. Tom Dziesiąty Fiona Staples, Brian K. Vaughan
Brian K. Vaughan
Brian K. Vaughan
Brian K. Vaughan is the award-winning writer of comics like Saga, Y: The Last Man and The Private Eye, a digital, pay-what-you-want series available at his site PanelSyndicate.com. His upcoming works for Image Comics include the futuristic military thriller We Stand on Guard with artist Steve Skroce and the young adult mystery Paper Girls with Cliff Chiang. He sometimes dabbles in television, including stints on the hit series Lost and Stephen King’s Under the Dome.

Okładka książki Spider-Man 2099: Spiderversum Peter David, Will Sliney
Spider-Man 2099: Spiderversum Peter David, Will Sliney
Okładka książki Uncanny X-Force - Tom 1 - Sposób na Apocalypsea Rafael Albuquerque, John Lucas, Leonardo Manco, Jerome Opeña, Rick Remender, Esad Ribić, Chris Sotomayor, Dean White, Matt Wilson
Okładka książki Axis: Carnage i Hobgoblin Javier Rodriguez, Kevin Shinick, Rick Spears
Axis: Carnage i Hobgoblin Javier Rodriguez, Kevin Shinick, Rick Spears
Okładka książki Deadpool: Wszystko, co dobre... Gerry Duggan, Scott Koblish, Brian Posehn
Deadpool: Wszystko, co dobre... Gerry Duggan, Scott Koblish, Brian Posehn
Okładka książki Avengers: Czas się kończy, tom 3 Mike Deodato Jr., Jonathan Hickman
Avengers: Czas się kończy, tom 3 Mike Deodato Jr., Jonathan Hickman
Okładka książki Moon Knight: Z martwych Warren Ellis, Declan Shalvey
Moon Knight: Z martwych Warren Ellis, Declan Shalvey
Okładka książki Guardians of the Galaxy (Strażnicy Galaktyki): Po drugiej stronie lustra Brian Michael Bendis, Frank Cho, Valerio Schiti

Cytaty z książki Runaways, Vol. 1: Pride and Joy

Dodaj cytat z książki Runaways, Vol. 1: Pride and Joy