Dziewczyna na Times Square

Okładka książki Dziewczyna na Times Square autora Paullina Simons, 9788377990322
Okładka książki Dziewczyna na Times Square
Katarzyna Malita

Kup Dziewczyna na Times Square w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dziewczyna na Times Square

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dziewczyna na Times Square

Życie Lily Quinn - nowojorskiej studentki - zmienia się, gdy znika jej przyjaciółka, a ona sama otrzymuje wygrany los na loterii.

Książka ma kilka mocnych wątków, które można by podzielić na kilka powieści.
Historia jest niezwykle wciągająca. Rodzina Lily mocno irytuje, niezrozumiałe jest dla mnie zachowanie rodziców bohaterki.

Książka ma kilka mocnych wątków, które można by podzielić na kilka powieści.

Szczęście w nieszczęściu, tak mogłabym ją zatytułować.

Nie jest to radosna, piękna książka. To książka owszem piękna, ale z tych co łączą powieść obyczajową z nutką kryminału.

Mamy tutaj zaginięcie, chorobę jaką jest rak i też inną postać - alkoholizm, wiadomości o przeszłości życia w Polsce i obozach koncentracyjnych, ale i jest miłość, czasami miła, a czasami przytłaczająca.

Główna bohaterka nie ma lekko, od samego początku coś jest nie tak. Najpierw zostawia ją chłopak, odchodzi od niej i nawet zabiera jej łóżko. Matka mieszkająca na Hawajach ma cały czas problemy zdrowotne i w momencie gdy Lily wyjeżdża do niej, jej przyjaciółka z którą mieszka ma status zaginionej. Gdyby nie detektyw, dziewczyna pewnie nawet by nie wiedziała, że Lily zaginęła. Gdy wraca do miasta, poznaje detektywa i tak zaczyna się przygoda.

Nie jest to prosta historia, bo choroba, rak jest tuż tuż. A Lily pracuje dorywczo jako barmanka, nie skończyła studiów, ledwo wiąże koniec z końcem. Ale uśmiecha się do niej los. Wygrana na loterii. Niestety czym jest wygrana na loterii względem walki z chorobą?

Nie jest to proste.

Jej życie nie jest proste, jako najmłodsza ma najtrudniej. Brat kongresmen, jedna siostra jest już matką dwójki dzieci, druga jest dziennikarką, a ona jakoś stara się żyć.

Ta książka wydawałaby się prosta w przekazie, ale ma bardzo dużo wątków, które są ważne. Nie mówię tutaj o zaginięciu przyjaciółki, czy romansach.

Ale chodzi i o chociażby alkoholizm jako chorobę, pokazaną z dwóch różnych stron, wpływ sekty na człowieka, chorobę nowotworową i przede wszystkim relacje w rodzinie.

Te relacje w tej rodzinie są naprawdę dziwne i bardzo trudne.

Nawet samo rodzeństwo w obliczu wygranej na loterii, czy też choroby siostry, albo też zachowanie matki są tak dalekie od normalności, że czytając to wszystko ma się nadzieje, że dziewczyna zerwie z nimi kontakt.

Czytałam książkę z zapartym tchem, chciałam więcej i więcej i nie patrzyłam na godzinę. Musiałam przeczytać ją do końca.

Jestem zachwycona.

polecam

Szczęście w nieszczęściu, tak mogłabym ją zatytułować.

3854 użytkowników ma tytuł Dziewczyna na Times Square na półkach głównych
721 użytkowników ma tytuł Dziewczyna na Times Square na półkach dodatkowych

Paullina Simons
Paullina Simons
Paullina Simons urodziła się w Leningradzie (ZSRR) w 1963r. Kiedy miała 10 lat wyemigrowała razem z rodziną do Stanów Zjednoczonych. Najbardziej znaną powieścią Simons jest wydany w 2000r. w USA Jeździec miedziany (The Bronze Horseman). Pisarka przedstawia w nim losy romansu Tatiany i Aleksandra w objętym wojną Leningradzie.

Cytaty z książki Dziewczyna na Times Square