Zmysły, śmierć i diabeł w literaturze romantycznej

Okładka książki Zmysły, śmierć i diabeł w literaturze romantycznej autora Mario Praz, 9788374538725
Okładka książki Zmysły, śmierć i diabeł w literaturze romantycznej
Mario Praz Wydawnictwo: Państwowy Instytut Wydawniczy Seria: Klasyka Światowej Humanistyki językoznawstwo, nauka o literaturze
językoznawstwo, nauka o literaturze
Klasyka Światowej Humanistyki
La carne, la morte e il diavolo nella letteratura romantica
2010-01-01
2010-01-01
Krzysztof Żaboklicki

Kup Zmysły, śmierć i diabeł w literaturze romantycznej w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zmysły, śmierć i diabeł w literaturze romantycznej

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zmysły, śmierć i diabeł w literaturze romantycznej

Bardzo erudycyjna, a zarazem napisana konkretnie i soczyście książka analizująca perwersyjne elementy literatury romantycznej i dekadenckiej, jej fascynację wszystkim, co brzydkie, niesamowite, okrutne i sadystyczne. Bardzo ciekawe spostrzeżenie o tym, że byronicznego bohatera-dręczyciela z początku stulecia zastąpiła dręczycielka w typie Salome. Dużo do myślenia dają też uwagi o twórcach spod znaku "Lasciva est nobis pagina, vita proba", snujących tym bardziej szalone fantazje, im bardziej wstrzemięźliwe było ich życie. To chyba uniwersalna prawidłowość, tłumaczy też różne współczesne nastoletnie fanfiki.

Jednocześnie Praz wyraźnie stoi na stanowisku, że w tej literaturze jest pełno po prostu chorej perwersji; nie próbuje jej wybielać ani akceptować, jak niektórzy nowsi badacze, postulujący, by wszytsko doceniać i afirmować jako wyraz indywidualności. Podejście Praza bardziej mi odpowiada, częściowo ze względu na mój własny światopogląd, częściowo ze względu na samą naturę perwersji, przecież pisarze opisywali te mordy, gwałty i uwiedzenia właśnie dlatego, że były perwersyjne, wykraczające poza jakieś zasady, szokujące, w tym był cały ich czar.

159 użytkowników ma tytuł Zmysły, śmierć i diabeł w literaturze romantycznej na półkach głównych
32 użytkowników ma tytuł Zmysły, śmierć i diabeł w literaturze romantycznej na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zmysły, śmierć i diabeł w literaturze romantycznej

Cytaty z książki Zmysły, śmierć i diabeł w literaturze romantycznej

Dodaj cytat z książki Zmysły, śmierć i diabeł w literaturze romantycznej