Kwatera 139. Opowieść o marszałku Rydzu-Śmigłym

Okładka książki Kwatera 139. Opowieść o marszałku Rydzu-Śmigłym autora Cezary Leżeński, 8322205511
Okładka książki Kwatera 139. Opowieść o marszałku Rydzu-Śmigłym

Kup Kwatera 139. Opowieść o marszałku Rydzu-Śmigłym w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kwatera 139. Opowieść o marszałku Rydzu-Śmigłym

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kwatera 139. Opowieść o marszałku Rydzu-Śmigłym

Dwa tomy, każdy inny.

Po pierwszym byłem rozczarowany. Historia do sierpnia 1939 przedstawiona jest bardzo wyrywkowo. Poza kilkoma fragmentami Pierwszej Wojny Światowej i wojny polsko-radzieckiej Śmigłego jest bardzo mało. Niektóre rozdziały autor chyba dodał bo wypadało wspomnieć o przełomowych zdarzeniach z Dwudziestolecia ale o Rydzu dało się podać tylko krótkie wzmianki. Wygląda to tak, że pojawia się on zupełnie nagle w momencie śmierci Piłsudskiego. A i potem nie za bardzo widać Śmigłego-Rydza. Jego wysiłki zmierzające do modernizacji armii są ledwie zaznaczone a o jego działalności politycznej nie ma prawie nic, a na to liczyłem bardzo. Trudno mi sobie wyrobić zdanie czy miał on w tym zakresie własną wizję i sam był motorem napędzającym to, co wówczas się w Polsce politycznie działo, czy też tylko firmował to co robiło jego środowisko, począwszy od Adama Koca i innych "narodowych piłsudczyków". Być może ta książka byłaby lepsza bez tego tomu.

Drugi tom jest bez porównania lepszy. Może chciałbym więcej widzieć o rozterkach marszałka z okresu Września ale są tu inne źródła. Za to wszystko to co działo się już po ucieczce do Rumunii (a może próbie przejazdu przez Rumunię?) aż do śmierci w Warszawie to jest bardzo ciekawe i o tym dotychczas czytałem tylko fragmentarycznie. Tu już autor korzysta z własnych źródeł, niepublikowanych i nawet jeśli trudnych do potwierdzenia to bardzo ciekawych. Mimo iż tu o marszałku jest tu już o wiele więcej to nadal jednak nie bardzo można zrozumieć czy to on kierował akcją powrotu do kraju i miał własny plan polityczny czy też był sterowany przez swój "dwór" w rodzaju Wacława Lipińskiego.

Intrygująca sprawa, że o człowieku, który przez 4 lata był lub miał być Wodzem niezbyt wiele wiemy. Albo on był taki skryty (wiele na to wskazuje) albo o nim nie bardzo było co powiedzieć - może jest tak, jak sugeruje Michał Ogórek w "Sto lat!" my po prostu potrzebujemy Wodza i wykreowaliśmy sobie na siłę Rydza-Śmigłego?

Dwa tomy, każdy inny.

Książkę czyta się bardzo dobrze, szybko i niemal jak powieść sensacyjną. Polecam zainteresowanym tematyką wojenną i historią naszego kraju. Nie jest to książka czarno - biała i nie skupia się - jakby na to wskazywał tytuł - wyłącznie na Rydzu - Śmigłym, ale na losach Polski i Polaków w ogóle. Główna postać potraktowana "bez owijania w bawełnę" w równowadze z cechami chwalebnymi i niekoniecznie, ale każdy ma szansę wyrobić sobie własny obraz tej narodowej postaci. Książka została wydana w roku "przemian" 1989 w Lublinie, i po latach całość składa się na opowieść o straconych złudzeniach Polaków... Chociaż tekst nie młody, ale jakoś bardzo aktualny i skłania do przemyśleń nad tym, co teraz. W końcu, historia nauczycielką życia jest...

43 użytkowników ma tytuł Kwatera 139. Opowieść o marszałku Rydzu-Śmigłym na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł Kwatera 139. Opowieść o marszałku Rydzu-Śmigłym na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Kwatera 139. Opowieść o marszałku Rydzu-Śmigłym

Cezary Leżeński
Cezary Leżeński
Pochodził ze szlacheckiej rodziny herbu Nałęcz. W okresie okupacji był członkiem Szarych Szeregów. Jako kilkunastoletni chłopiec brał udział w Powstaniu Warszawskim jako łącznik plutonu szturmowego AK, za co został odznaczony Krzyżem Walecznych. W 1952 ukończył filologię polską i dziennikarstwo na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie. W latach 1969–1981 był redaktorem naczelnym "Kuriera Polskiego" w Warszawie, gdzie mieszkał i pracował. Był członkiem Stowarzyszenia Pisarzy Polskich. W latach 1976–1981 był przewodniczącym, a następnie w okresie 1992–2006 (do śmierci) Kanclerzem Międzynarodowej Kapituły Orderu Uśmiechu. Order Uśmiechu po jego wystąpieniu przed zgromadzeniem plenarnym ONZ w Nowym Jorku został umiędzynarodowiony i uznany za jedyne dziecięce odznaczenie międzynarodowe. Wchodził w skład władz Stronnictwa Demokratycznego, był członkiem Prezydium Centralnego Komitetu w latach 1990–1991, następnie działał w Kongresie Liberalno-Demokratycznym. Pełnił obowiązki prezesa Towarzystwa Kontroli Rekordów Niecodziennych oraz wiceprezydenta Fundacji Młodej Polonii. W latach 1998–2006 był prezydentem Polskiej Federacji Międzynarodowego Mieszanego Zakonu Wolnomularskiego Le Droit Humain. Został pochowany 12 grudnia 2006 na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach w Warszawie w Panteonie Żołnierzy Polski Walczącej.

Cytaty z książki Kwatera 139. Opowieść o marszałku Rydzu-Śmigłym

Dodaj cytat z książki Kwatera 139. Opowieść o marszałku Rydzu-Śmigłym