Ręka farbiarza i inne eseje

- publicystyka literacka, eseje
- Biblioteka Krytyki Współczesnej
- 1988-01-01
- 1988-01-01
- Jan Zieliński
Wybór esejów jednego z najwybitniejszych poetów XX w. (1907-1973).
Zawiera m.in. eseje: O czytaniu; Matka Boska i prądnica; Bezosobowe "Ja"; Pod Kulą Ziemską; Poezja amerykańska; Uwagi o komizmie; Muzyka u Szekspira; Grecy i my; Herezje, Edgar Allan Poe; Bardzo wścibski starszy gość; Sprawiedliwość przyrody.
Kup Ręka farbiarza i inne eseje w ulubionej księgarni
Oceny książki Ręka farbiarza i inne eseje
60 użytkowników ma tytuł Ręka farbiarza i inne eseje na półkach głównych- Chcę przeczytać 46
- Literatura XX-wieku 1
- Fragmentarycznie 1
- USA + 1
- Z biblioteczki plenerowej 1
- Studia 1
- 2019 1
- Lektury kl. I 1
Tagi i tematy do książki Ręka farbiarza i inne eseje
Cytaty z książki Ręka farbiarza i inne eseje
Z całą stanowczością stwierdzam, że jednej rzeczy nie wymagam od krytyka, a mianowicie, by dyktował mi, co winienem pochwalać, a co ganić. Nie mam nic przeciwko temu, by mówił mi, które książki i których autorów lubi, a których nie lubi. Co więcej, warto o tym wiedzieć, znając bowiem jego preferencje w odniesieniu do utworów, które czytałem, dowiaduję się, w jakiej mierze gotów...
Rozwiń dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ręka farbiarza i inne eseje
Bardzo dawno temu czytałam eseje pana Audena,nawet miałam gdzies powypisywane całe fragmenty,które jeśli odnajdę to umieszczę w cytatach.
Polecam lekturę:)
Pozdrawiam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO tej książce przypomniałam sobie przy okazji pisania o innej lekturze,która nie była warta poświeconego jej czasu,a do Audena chetnie bym wróciła,tylko nie mam żadnej biblioteki pod ręką,a nie wiem,czy było wznowienie "Ręki..".
Polecam...