Niebo istnieje... Naprawdę!

- 2011-01-01
- 2011-01-01
- 2010-11-02
- Olga Pieńkowska-Kordeczka
Kiedy Colton Burpo cudem wyzdrowiał po nagłej operacji wycięcia wyrostka robaczkowego, jego rodzina nie posiadała się z radości. Nie spodziewała się jednak, że w ciągu następnych kilku miesięcy usłyszy piękną i wyjątkową historię o podróży małego chłopca do nieba i z powrotem.
Niespełna czteroletni Colton oznajmił rodzicom, że opuścił swoje ciało podczas zabiegu, wiarygodnie opisując, co jego rodzice robili, gdy on leżał na stole operacyjnym. Opowiadał o wizycie w niebie i przekazywał historie ludzi, z którymi spotkał się w zaświatach, a których nigdy wcześniej nie widział. Wspominał nawet o zdarzeniach mających miejsce jeszcze przed jego narodzinami. Zaskoczył swoich rodziców opisami i mało znanymi szczegółami o niebie, dokładnie pasującymi do tego, co podaje Biblia, a przecież nie mógł ich stamtąd znać, bo jeszcze nie umiał czytać.
Z rozbrajającą niewinnością i typową dla dziecka prostolinijnością Colton opowiadał o spotkaniach z członkami rodziny, którzy już dawno odeszli z tego świata. Opisywał Jezusa i anioły, twierdził, że Bóg jest „bardzo, bardzo duży” i naprawdę nas kocha.
Historia ta – opowiedziana przez ojca przywołującego proste słowa własnego syna – ukazuje miejsce, które czeka na nas wszystkich, gdzie, jak mówi Colton, „nikt nie jest stary i nikt nie nosi okularów”.
"Niebo istnieje... naprawdę!" na zawsze zmieni sposób, w jaki myślisz o wieczności, pozwalając ci przyjąć perspektywę dziecka i uwierzyć jak ono.
Kup Niebo istnieje... Naprawdę! w ulubionej księgarni
Oceny książki Niebo istnieje... Naprawdę!
5953 użytkowników ma tytuł Niebo istnieje... Naprawdę! na półkach głównych- Przeczytane 4 034
- Chcę przeczytać 1 875
- 2014 81
- Religia 21
- 2018 21
- E-book 18

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niebo istnieje... Naprawdę!
Istnieje, to prawda; ale są też tacy, którzy tam byli, widzieli, i wrócili z powrotem. Dla wielu osób będzie to książka z pogranicza SF, ale osobiście ufam w to co zostało opowiedziane. Nie mogę tego wytłumaczyć, ani nie będę próbował. Ufam, że obok mnie jest rzeczywistość niedostrzegalna, której nie muszę realnie widzieć ani doświadczać. Książeczka jest naprawdę bardzo prosta. Narratorem jest tato głównego bohatera – chłopca o imieniu Colton. Sam będący pastorem w jakiś czas po ogromnych problemach zdrowotnych syna, które niemal spowodowały jego ziemską śmierć, zaczyna dostrzegać rzeczy niewytłumaczalne. Colton opowiada rodzicom (bardzo po dziecięcemu) o rzeczywistości, której nie mógł znać. Z czasem w głowie i sercu taty rodzi się przekonanie, że jego syn tam był i to widział. Prosta narracja, banalne dialogi, ale wszystko o wcale niebanalnym doświadczeniu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStyl pisania jest bardzo lekki. bardzo szybko się ją czyta. Wątek fabuły postanawia zmusić czytelnika do refleksji na istnieniem nieba.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Niebo istnieje… Naprawdę!” to poruszająca opowieść oparta na prawdziwych wydarzeniach, w której mały Colton Burpo po ciężkiej operacji opowiada rodzicom o swojej podróży do nieba. Jego relacje, pełne szczegółów, których nie mógł znać, stają się źródłem otuchy i refleksji dla najbliższych. Książka łączy elementy świadectwa wiary z osobistą historią rodziny, dzięki czemu czyta się ją z dużym zaangażowaniem. To wzruszająca i inspirująca lektura, która skłania do zastanowienia się nad nadzieją, wiarą i tym, co czeka człowieka po śmierci.
„Niebo istnieje… Naprawdę!” to poruszająca opowieść oparta na prawdziwych wydarzeniach, w której mały Colton Burpo po ciężkiej operacji opowiada rodzicom o swojej podróży do nieba. Jego relacje, pełne szczegółów, których nie mógł znać, stają się źródłem otuchy i refleksji dla najbliższych. Książka łączy elementy świadectwa wiary z osobistą historią rodziny, dzięki czemu...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWydarzenia, które miały miejsce 13 marca 2003 roku, stały się punktem zwrotnym w życiu rodziny Burpo. Po tym, jak Colton przeszedł drugą operację, jego stan zaczął się poprawiać, ale to, co wydarzyło się później, okazało się naprawdę nieziemskie. Colton zaczął opowiadać o swojej podróży do nieba, przekazując szczegóły, które zaskoczyły nie tylko jego rodziców, ale również każdego, kto miał styczność z tą historią. Jego opowieści były pełne niewinności i prostoty, co tylko potęgowało ich wiarygodność.
Wspomnienia o spotkaniach z członkami rodziny, którzy już dawno odeszli, a także opisy Jezusa, aniołów, czy samego nieba, sprawiają, że czytelnik zaczyna wierzyć, że niebo naprawdę istnieje i że życie po śmierci jest możliwe.
„- Colton, mówiłeś, że byłeś w niebie, że tyle widziałeś, że robiłeś tyle rzeczy… Jak długo cię nie było? Spojrzał mi prosto w oczy i bez wahania odparł: - Trzy minuty.” s. 101
Książka porusza ważny temat duchowości i modlitwy, która – jak się okazuje – może otworzyć serce na potrzeby innych. Skłania do refleksji nad tym, czym jest wiara, jak powinna kształtować nasze życie, a także jak postrzegamy wieczność. Opisane przez niego niebo nie jest miejscem pełnym smutku, ale radości – nie ma tam starości ani bólu. To wspaniała perspektywa, która zmienia sposób postrzegania świata i samego siebie.
Po więcej zapraszam na IG - https://www.instagram.com/p/DHIOw_1tqAV/
Wydarzenia, które miały miejsce 13 marca 2003 roku, stały się punktem zwrotnym w życiu rodziny Burpo. Po tym, jak Colton przeszedł drugą operację, jego stan zaczął się poprawiać, ale to, co wydarzyło się później, okazało się naprawdę nieziemskie. Colton zaczął opowiadać o swojej podróży do nieba, przekazując szczegóły, które zaskoczyły nie tylko jego rodziców, ale również...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toObejrzałam 2x film i byłam bardzo pozytywnie zaskoczona odmiennością książki i dodatkowymi szczegółami :) tak naprawdę, można mówić o dwóch cudach.. widzenia Pana Boga i uzdrowienia. Myślę, że wiemy tak mało a tyle jest na tym świecie do odkrycia o tym drugim jeszcze, jeśli tylko się chce.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo nie wiem. Wszystko takie przeciągane. Książka napisana na siłę. Książka ma 220 stron z czego większość to opowiadanie o życiu przed operacją chłopca. Plan filmowy, wywiady itp. Szczerze mówiąc myślałam, że dowiem się zdecydowanie więcej. To co widział chłopiec streściłabym w kilku słowach (nie zdaniach). Dobrze, że książkę mam z biblioteki a nie musiałam jej kupować.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZachwycające! Dziecięcy obraz Nieba mnie urzekł. Dla każdego z nas Bóg przedstawia Niebo w inny sposób.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajcudowniejsze pocieszenie dla wielu rodzin - nienarodzone dzieciątka czekają w Niebie na swoje rodziny :)
"Jedną z najpiękniejszych rzeczy, które przydarzają się rodzicom, jest możliwość słuchania modlitw swoich dzieci"
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka i przyjemna, polecam na zimowy wieczór. Dostałam ją na prezent, bo darczyńca wiedział, że uwielbiam książki o tematyce życia po śmierci. Prezent trafiony :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSerdeczna, wesoła, pełna milości.
każdy powinien ją przeczyać, nawet jak nie jest wielkim molem ksiązkowym :)
Polecam !!!!!!!!
Serdeczna, wesoła, pełna milości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tokażdy powinien ją przeczyać, nawet jak nie jest wielkim molem ksiązkowym :)
Polecam !!!!!!!!