Popularne wyszukiwania
Polecamy
Szpital przemienienia

- Czas nieutracony (tom 1)
- 1982-01-01
- 1982-01-01
Od "Szpitala Przemienienia" zaczyna się droga pisarska Lema. Powieść to inna niż pozostałe, bo współczesna, a nawet "wojenna". A przecież udało się w niej autorowi - na małej przestrzeni odciętego od świata szpitala psychiatrycznego - zainscenizować dramat człowieka jako istoty rozdartej dziwacznie między umysł i ciało, a przy tym desperacko poszukującej sensu egzystencji i próbującej ocalić swój etyczny instynkt w obliczu nowego europejskiego nihilizmu, atakującego od zewnątrz i także od środka - pod postacią choroby duszy. Wbrew pozorom, najważniejsze książki fantastyczne Lema tu, w "Szpitalu Przemienienia", mają swoje korzenie. [www.lem.pl]
Kup Szpital przemienienia w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Szpital przemienienia
5083 użytkowników ma tytuł Szpital przemienienia na półkach głównych- Przeczytane 2 937
- Chcę przeczytać 2 073
- Literatura polska 28
- 2021 26
- Stanisław Lem 23
- Audiobooki 20
Tagi i tematy do książki Szpital przemienienia

Stanisław Lem
Pisarz, futurolog i eseista. Jest najczęściej tłumaczonym polskim autorem i jednym z najbardziej znanych twórców literatury SF na świecie. Jego książki zostały przetłumaczone na 41 języków i osiągnęły łączny nakład ponad 30 mln egzemplarzy.
O fenomenie tej popularności stanowi m.in. wielowymiarowość jego twórczości. Książki Lema łączą w sobie analizy społeczne ze złożoną i atrakcyjną fabułą, w której naukowe rozważania przeplatane są futurystycznymi domysłami. Często swoimi powieściami zdawał się przewidywać przyszłość. Najbardziej znanym dziełem Stanisława Lema jest Solaris – wielopoziomowa opowieść o odkrywaniu Innego na obcej planecie, ale także w sobie i w drugim człowieku.
Fascynacja nauką zaowocowała również licznymi esejami poruszającymi tematykę rozwoju techniki i technologii, ewolucji życia na Ziemi, biotechnologii, natury ludzkiej i naszego miejsca we wszechświecie, kontaktów pozaziemskich. Nie brak jednak u Lema także rozmyślań dotyczących wizji społeczeństwa, utopii i antyutopii, krytyki totalitaryzmu.
Oprócz opowiadań science fiction, jak chociażby Dzienniki gwiazdowe czy cykl przygód pilota Pirxa, w dorobku pisarza są także powieści detektywistyczne (Śledztwo),futurologiczne eseje i rozprawy (m.in. Summa technologiae),poezja, listy (m.in. z Sławomirem Mrożkiem i Ewą Lipską),scenariusze słuchowisk, filmów czy dramatów, jak również, jedyne w swoim rodzaju, kosmiczne baśnie Bajki robotów.
Jednym z licznych wyrazów międzynarodowego uznania dla twórczości Stanisława Lema było nazwanie jego nazwiskiem odkrytej we wrześniu 1970 roku planetoidy, a także pierwszego zbudowanego w całości w Polsce satelity naukowego.
Zobacz stronę autora Czytelnicy tej książki przeczytali również
Inne materiały dotyczące książki Szpital przemienienia

Varia
Za nami pierwszy tydzień Plebiscytu Książka Roku 2023 Lubimyczytać i pierwsze sto pięćdziesiąt tysięcy głosów! A w serwisie znajdziecie super konkurs, w którym do wygrania są nie tylko pakiety książek, ale także biżuteria od firmy YES i zaproszenia na uroczystą galę, która oficjalnie zakończy Plebiscyt! Nie zapomnijcie wziąć udziału! A co w naszym tradycyjnym weekendowym kąciku? Konrad zdecydował się na...

Publicystyka
Marcin Waincetel
Stanisław Lem: od czego zacząć czytanie?
Mistrz prozy science fiction, futurolog, myśliciel, wizjoner. Stanisław Lem to ikona polskiej fantastyki naukowej i jeden z najważniejszych twórców literatury na świecie. Autor „Solaris”, „Opowieści o pilocie Pirxie”, „Cyberiady” czy „Niezwyciężonego”. Od czego zacząć czytanie Stanisława Lema? Na jakie książki szczególnie warto zwrócić uwagę? Podpowiadamy!

LubimyCzytać
Darmowe czytanie. Gdzie szukać e-booków za darmo?
Internet pełen jest miejsc, gdzie można znaleźć darmowe e-booki i audiobooki. Przejrzeliśmy wirtualne katalogi bibliotek i sprawdziliśmy legalne źródła tysięcy e-książek. Coś dla siebie znajdą zarówno czytelnicy sięgający po lektury po polsku, jak i ci, których interesują również tytuły obcojęzyczne.

Znalezione w Ninatece: „Solaris” Stanisława Lema
Jak się tak leży godzinami w nocy, to myśleniem można zajść bardzo daleko i w bardzo dziwne strony, wiesz... W dzisiejszym odcinku audiocyklu zachęcamy do wysłuchania najbardziej znanej powieści Lema, zaliczanej do klasyki literatury science fiction. Jej obszerne fragmenty czyta Piotr Fronczewski.

Stanisław Lem skończyłby dziś 91 lat
Pisarz, filozof, wizjoner. Pasjonat motoryzacji, koneser marcepanu, chałwy i muzyki klasycznej. Dziś przypada rocznica urodzin Stanisława Lema, polskiego klasyka science fiction.
Cytaty z książki Szpital przemienienia
Nie żałuj, nigdy nie żałuj, że mogłeś coś zrobić w życiu, a tego nie zrobiłeś. Nie zrobiłeś, bo nie mogłeś.
Był człowiekiem niewątpliwie wykształconym, ale inteligencję miał jak ogródek japoński - niby mostek, dróżki, wszystko piękne, ale bardzo ograniczone i do niczego.
Rozwiń ZwińNikt nie może być mi bliższy ode mnie, a ja, ja jestem sobie czasem taki daleki...
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szpital przemienienia
Przeczytałam tę książkę w dwa dni - częściowo zmuszona deadline'm, a częściowo jednak dlatego, że ta książka dała się przeczytać w ten sposób. A to już świadczy o niej wiele dobrego.
Debiutancka powieść Lema, który, będąc z wykształcenia lekarzem, opisuje historię Stefana - również lekarza udającego się do jednego z polskich szpitali psychiatrycznych, aby podjąć tam pracę. Wszystko dzieje się w czasie II wojny światowej. Autor sam gubi się w tym, kiedy dokładnie, ale nie jest to tutaj elementem przeszkadzającym.
Oprócz pochylenia się nad tematem samej placówki, sposobu jej działania szczególnie w czasach II wś, dostajemy tutaj także niezwykle cenną krytykę człowieczeństwa i postępującej dehumanizacji. Możemy się szybko domyślić, dokąd zmierza ta historia. To tylko dodaje całości tragizmu, ale jesteśmy przecież świadomi, co działo się ze szpitalami psychiatrycznymi w tym makabrycznym okresie historii Polski i świata.
Książka stanowi chwilowy zwrot od opisywania obozowej rzeczywistości czy też powstań w gettach żydowskich. Lem zdecydował się napisać o temacie, który dobrze znał i zrobił to doskonale.
Pozycja godna uwagi. To jeszcze nie lemowska fantastyka, ale już coś, za co można pokochać autora całym sobą.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDebiutancka powieść Lema, który, będąc z wykształcenia lekarzem, opisuje historię Stefana - również lekarza udającego się do jednego z polskich szpitali psychiatrycznych, aby podjąć tam...
O śmierci i życiu, czasem zbyt trudne.
O śmierci i życiu, czasem zbyt trudne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziwna to była książka, dziwna i trudna paradoksalnie bardziej niż jakakolwiek lemowska eskapada w nieznane rejony kosmosu. Tu bowiem pisarz zanurza się nie w obłokach czy w próżni, a w bezmiarze ludzkiej psychiki, która jest rozkładana na czynniki pierwsze niby mózg na operacyjnej sali, co jest porównaniem nad wyraz trafnym. Jako lekarz Lem z pewnością dobrze oddał klimat szpitala psychiatrycznego lat czterdziestych, w którym nowoczesna nauka ciągle miesza się z uprzedzeniami, brutalną przemocą i zwyczajnym zagubieniem wszystkich jego lokatorów, z lekarzami włącznie, a może i na czele. Książka przedstawia wiele ciekawych myśli, które jednak wydają się odrobinę odseparowane od głównego nurtu powieści. Końcówka gwarantuje nieco więcej emocji niż reszta historii, ale trudno nazwać ją satysfakcjonującą. Szpital przemienienia to po części historia tragiczna, po części pytanie otwarte na temat ludzkiej egzystencji. Niestety brakowało mi tutaj skonkretyzowania, jakiegoś wspólnego mianownika, a może po prostu czegoś, co powinno mnie obchodzić. Mam wrażenie, że choć problemy przedstawione przez Lema są ponadczasowe, tak ta konkretna książka już nie i u czytelnika w XXI wieku nie wywołuje takich emocji, jakie wywoływała pół wieku temu, a sama otoczka wokół jej powstania dawno już wyparowała, podobnie jak z powszechnego obrotu wyparowały dwa kolejne tomy. Pozostaje więc szpital przemienienia głosem młodego Lema lat czterdziestych, który choć imponujący i wysoko rezonujący, ma raczej problemy z zainteresowaniem sobą odbiorcy współczesnego, ze względu na chaotyczną fabułę, mnogość otwartych pytań i tematykę tak wertowaną przez lekcje historii, że aż spowszedniałą i niemającą już wielu serc do poruszenia.
Dziwna to była książka, dziwna i trudna paradoksalnie bardziej niż jakakolwiek lemowska eskapada w nieznane rejony kosmosu. Tu bowiem pisarz zanurza się nie w obłokach czy w próżni, a w bezmiarze ludzkiej psychiki, która jest rozkładana na czynniki pierwsze niby mózg na operacyjnej sali, co jest porównaniem nad wyraz trafnym. Jako lekarz Lem z pewnością dobrze oddał klimat...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpotkanie z Lemem nie z nurtu sci-fi to dla mnie coś nowego. Książka brutalnie realistyczna, była cenzurowana w czasie jej pierwszego wydania. Negatywnie zaskoczył mnie brak tłumaczenia niemieckich dialogów - co podobno miało wzmocnić u czytelnika wrażenie trwogi i wyobcowania, jak wyczytałam w różnych źródłach. Rozumiem, ale i tak wolałabym móc sobie choćby póżniej, w przypisach, przeczytać polską wersję tych rozmów, a było ich sporo.
Spotkanie z Lemem nie z nurtu sci-fi to dla mnie coś nowego. Książka brutalnie realistyczna, była cenzurowana w czasie jej pierwszego wydania. Negatywnie zaskoczył mnie brak tłumaczenia niemieckich dialogów - co podobno miało wzmocnić u czytelnika wrażenie trwogi i wyobcowania, jak wyczytałam w różnych źródłach. Rozumiem, ale i tak wolałabym móc sobie choćby póżniej, w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tocenzurowana w PRL, lata '50 - '80 - ingerencje cenzury w opis okupacji, „nieprawomyślność”, konieczność przeredagowania treści...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStanisław Lem. Szpital Przemienienia
Wydawnictwo Literackie sprawiło mi niespodziankę publikując od lat niedostępne kontynuację Szpitala Przemienienia, tj. Wśród umarłych i mam nadzieje w najbliższym czasie Powrót. Przynajmniej taką dostalem odpowiedź z wydawnictwa.
Ponownie więc sięgnąłem po tekst, który czytalem już jakiś czas temu i po raz drugi miałem przyjemność odkryć jak doskonałym pisarzem był Lem.
Filozofia, nauka, medycyna i opowieść o wojnie, to wszystko sklada się na obraz tej historii.
W najbliższych planach mam w końcu zapoznanie się z wersją filmową, bo jak do tej pory nie miałem okazji.
Kto nie czytał, może być zaskoczony jak doskonałym obserwatorem prozy życia był Lem, jak świetnie radził sobie z realizmem i tragizmem za razem. Jak zręcznie wplatał w opowieść, swoje wojenne doświadczenia. I jak bardzo powieść ta odmienna jest od Jego późniejszych dzieł.
Polecam każdemu kto do tej pory nie miał okazji, bo Stanisława Lema czytać, znać i zgłębiać trzeba koniecznie ...
Stanisław Lem. Szpital Przemienienia
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo dość długiej przerwie wróciłem do czytania Lema. Lema którego uwielbiam, nawet jeśli czasami nie do końca rozumiem. Tak miałem np w przypadku Golema czy Głosu Pana.
Książka, którą się chłonie. Wraz z bohaterem wchodzimy w świat, którym on żyje. Ewidentne skojarzenie z "Czarodziejską Górą" Manna. Dostaliśmy polską wersję, ten mikroklimat szpitala i jakby odrębnego miejsca na całej planecie. Młody lekarz zastanawia się nad istnieniem, patrzy na wszystko przez subiektywne oko swego rozumienia, stara się pojąć sens. Książka nie jest obszerna, a zawiera wiele głębi, interesujące treści filozoficzne skłaniające czytelnika do przemyśleń. Osadzenie akcji w czasach okupacji hitlerowskiej nadaje jej jeszcze bardziej wymowny przekaz - jaka jest kondycja całej ludzkości i kim ten człowiek jest, czy ma on w sobie Boga, którego tak szuka, czy śmierć to koniec? Siłą całości jest właśnie ta dysputa kategorii egzystencjalno-etycznych, a przez to zawsze ludzkich. Jakże bowiem każda jednostka tam wspomniana jest zupełnie inna w jednych względach, jednocześnie w niektórych kwestiach będąc podobna. Wartościowa literatura.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLem sprawdza się także jako pisarz spoza nurtu SF. Jest to w pewnym stopniu rodzima wersja "Czarodziejskiej góry" Manna, ale umiejscowienie akcji w szpitalu psychiatrycznym potęguje efekt. No i to kwestionujące wszelkie wartości zakończenie! Nie sposób zostać obojętnym.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSięgając po "Szpital Przemienienia", kierowało mną przede wszystkim zaciekawienie twórczością Stanisława Lema sprzed epoki jego słynnych powieści science fiction. Byłam usatysfakcjonowana, że trafiłam na powieść tak bardzo "osadzoną" w rzeczywistości – bez fantastycznych wizji i kosmicznych metafor, za to z wyraźną, ludzką problematyką. Doceniam, jak Lem podejmuje tu filozoficzne rozważania nad naturą człowieka, granicami człowieczeństwa oraz kondycją psychiatrii na początku XX wieku. Opisuje świat, w którym granica między normalnością a szaleństwem jest płynna.
Pewnie wtedy, gdy książka została po raz pierwszy wydana podjęcie przez autora tematu eksterminacji osób chorych psychicznie przez nazistów mogło być czymś nowym i wstrząsającym. Choć Lem odważnie mierzy się z tym trudnym zagadnieniem, te tematy – choć fundamentalne – były od tamtego czasu wielokrotnie opisywane, analizowane i komentowane w literaturze. W efekcie lektura nie przynosi mi nowego spojrzenia, a raczej powiela znane już refleksje o dehumanizacji i zagrożeniach płynących z bezrefleksyjnego poddania się ideologii.
Intrygujące jest jednak, jak Lem pokazuje ludzkie słabości i mechanizmy psychologiczne w obliczu zagrożenia. Postać Sekułowskiego, który w bezpiecznych warunkach głosi wyższość ducha nad ciałem, w sytuacji realnego niebezpieczeństwa porzuca swoje ideały. To trafna ilustrację tezy, że łatwo jest być bohaterem w cieple i spokoju, lecz prawdziwy sprawdzian wartości człowieka następuje dopiero w momencie realnej próby. Na tym tle wyróżnia się cichy, niepozorny doktor Pajączkowski – to on potrafi zdobyć się na odwagę, kiedy inni zawodzą.
Ostatecznie "Szpital Przemienienia" pozostawił mnie z refleksją, że nawet jeśli nie wnosi nic nowego, to wciąż przypomina o istotnych pytaniach: gdzie leży granica człowieczeństwa, jak zachowujemy się w obliczu zagrożenia i czy potrafimy pozostać wierni swoim wartościom, gdy świat wokół nas się wali. Lektura tej "normalnej" powieści Lema okazała się dla mnie wartościowym doświadczeniem – właśnie przez swoją zwyczajność i uczciwość.
Sięgając po "Szpital Przemienienia", kierowało mną przede wszystkim zaciekawienie twórczością Stanisława Lema sprzed epoki jego słynnych powieści science fiction. Byłam usatysfakcjonowana, że trafiłam na powieść tak bardzo "osadzoną" w rzeczywistości – bez fantastycznych wizji i kosmicznych metafor, za to z wyraźną, ludzką problematyką. Doceniam, jak Lem podejmuje tu...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to jedyna książka Lema, jaką do tej pory przeczytałam. I jeśli się nie mylę, to jest to też jedyna w jego dorobku powieść realistyczna. Brutalna, porusza wyjątkowo trudny temat lekarzy i pacjentów szpitala psychiatrycznego w czasach II wojny światowej. Pacjentów, którzy zostali uznani za zagrożenie dla stabilności III Rzeszy i skazani na masową eksterminację.
Na podstawie książki w 1978 roku powstał film w reż Edwarda Żebrowskiego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa...