ArtykułyMilion euro dla pisarki i burza w branży. Nagroda „Aena de Narrativa“ rozpala emocje
LubimyCzytać7
LubimyCzytać11
LubimyCzytać3
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać446
Fala jest morzem. Rozmowy o duchowości

- popularnonaukowa
- Die Welle ist das Meer. Mystische Spiritualität
- 2008-01-01
- 2008-01-01
- 978-83-88875-18-2
- Zenon Mazurczak
O wspólnych korzeniach wszystkich religii i o wspólnym celu wszelkich religijnych praktyk jakim jest przekroczenie dualizmu i odkrycie zasady jedności.
Kup Fala jest morzem. Rozmowy o duchowości w ulubionej księgarnii
Oceny książki Fala jest morzem. Rozmowy o duchowości
251 użytkowników ma tytuł Fala jest morzem. Rozmowy o duchowości na półkach głównych- Chcę przeczytać 171
- Przebudzenie 2
- Do kupienia 2
- 2015 1
- Z Bogiem na co dzień 1
- Książkowe powroty 1

Inne materiały dotyczące książki Fala jest morzem. Rozmowy o duchowości

5 pytań do czytelnika – Bartosz Bosacki
Cytaty z książki Fala jest morzem. Rozmowy o duchowości
Mnie chodzi o to, żeby dzisiejszemu człowiekowi na nowo udostępnić stare prawdy wiary. Bardzo wielu ludzi zostawiło po prostu za sobą naiwne dziecinne wyobrażenia o Bogu i odwróciło się od Kościoła. Nie można im z tego powodu robić wyrzutów, ponieważ w kościołach nie ma prawie nikogo, kto by się starał doprowadzić ich do religijnej dorosłości. Bóg z psalmów i starotestamentowych opowieści jest Bogiem nomadów, rolników. Słownictwo, którym dysponowali Ojcowie Kościoła, pochodziło z filozofii greckiej. Zostało w większym lub mniejszym stopniu przejęte przez scholastykę i neoscholastykę. Ale nie sposób mówić jej językiem o Bogu w globalnym społeczeństwie przemysłowym i medialnym. To nie jest język, który pasuje do naszych czasów. Nie wyraża on naszego podejścia do życia, naszego myślenia, naszych trosk i potrzeb. Jesteśmy zniewoleni przez pracę, zadania, zainteresowania, plany i przyjemności. Czas jest towarem deficytowym. Mamy inny obraz kultury, inne katastrofy, inne polityczne struktury i organizacje. One zmieniły również świat naszych wyobrażeń religijnych. Dokonaliśmy przełomowych odkryć naukowych, które pozwalają nam zupełnie inaczej stawiać kwestie teologiczne i odpowiadać na nie w inny sposób. Ale Kościoły i teolodzy często tego nie dostrzegają (s. 202-203).
Rozwiń ZwińStaram się jedynie zaproponować człowiekowi XXI wieku taką interpretację prawd wiary, która pomoże mu pokonać lęki i wątpliwości, i nie skaże go na samotną wędrówkę w poszukiwaniu sensu życia. Coraz częściej ludzie cierpią na depresję, coraz rzadziej udaje im się znaleźć w życiu trwały sens. A brak poczucia sensu prowadzi do choroby. To wyzwanie dla Kościoła. Jego zadaniem jest pokazać człowiekowi perspektywę sensu - ale Kościół zdaje się nie docierać do człowieka. Utrwalone przez wieki mityczne obrazy wymagają współczesnej interpretacji. Również moralne zobowiązania, ustanawiane przez Kościół, nie dadzą się bez problemu zrozumieć. Czas najwyższy na odwrót od myślenia "albo - albo": Bóg - diabeł, niebo - ziemia, ciało - duch, grzech - łaska. Religie Wschodu mogą nam pomóc poszerzyć nasz horyzont (s. 205).
Staram się jedynie zaproponować człowiekowi XXI wieku taką interpretację prawd wiary, która pomoże mu pokonać lęki i wątpliwości, i nie skaż...
Rozwiń ZwińStary paradygmat brzmiał: "Jesteśmy istotami ludzkimi, które czynią duchowe doświadczenia". Nowy paradygmat powiada: "Jesteśmy istotami duchowymi, które czynią ludzkie doświadczenia" (s. 110).
Stary paradygmat brzmiał: "Jesteśmy istotami ludzkimi, które czynią duchowe doświadczenia". Nowy paradygmat powiada: "Jesteśmy istotami duch...
Rozwiń Zwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Fala jest morzem. Rozmowy o duchowości
Świetny wywiad. Ciekawe spostrzeżenia na temat duchowości, religii i człowieczeństwa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tota książka, a potem sesja medytacyjna zen/sesshin prowadzona przez WJ, to był początek mojej nowej drogi życia w sensie ścisłym - polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak dla mnie, przełomowa
Jak dla mnie, przełomowa
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSztuka by odnaleźć to co istotne
Sztuka by odnaleźć to co istotne
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezwykle cenna lektura. Integralne podejście do duchowości, łączące ze sobą religie Wschodu i Zachodu. To jest to co do mnie przemawia :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna pozycja. Polecam
Świetna pozycja. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZamiast religii w szkole mogliby czytac takie ksiazki na glos.Wspaniała.
Zamiast religii w szkole mogliby czytac takie ksiazki na glos.Wspaniała.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFantastyczne i świeże spojrzenie na chrześcijaństwo; wspaniała dawka mądrości na temat mistycyzmu, nauki, wiary i modlitwy. Dużo inspiracji. Jaegger sam w sobie, cudowny człowiek.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam każdemu, w szczególności ludziom, którym w chrześcijaństwie realizowanym przez większość współczesnych kościołów czegoś brakuje...
Niezwykła, kojąca, prawdziwa.
Niezwykła, kojąca, prawdziwa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka jest bardzo szczególna. Można do niej wracać tysiące razy i wciąż odczytywać ją na nowo. Willigis Jager - współczesny wielki mistyk, nawiązujący do mistycyzmu chrześcijańskiego z jego bogatą historią, interpretuje duchowość i religijność przez pryzmat własnych przemyśleń w duchu ekumenizmu i głębokiego humanizmu. Jest to rzecz zaiste wspaniała, która może zmienić człowieka w jego dotychczasowym myśleniu i postrzeganiu świata. Czytam ją kolejny raz, wracam do pewnych wypowiedzi i wciąż zaskakuje mnie ta książka swą wielką mądrością. Jest tam głębokie rozumienie naszego jestestwa, jego uwarunkowań i pokazanie wspaniałej drogi, którą należy iść, aby dojść na sam szczyt. Wiele rzeczy staje się po jej przeczytaniu oczywistymi i prostymi...Nie wpisałem daty zakończenia czytania, bo tą książkę można czytać w sposób nieskończony
Ta książka jest bardzo szczególna. Można do niej wracać tysiące razy i wciąż odczytywać ją na nowo. Willigis Jager - współczesny wielki mistyk, nawiązujący do mistycyzmu chrześcijańskiego z jego bogatą historią, interpretuje duchowość i religijność przez pryzmat własnych przemyśleń w duchu ekumenizmu i głębokiego humanizmu. Jest to rzecz zaiste wspaniała, która może zmienić...