Z mocy bezprawia. Thriller, który napisało życie

- 2011-09-19
- 2011-09-19
"Z mocy bezprawia. Thriller, który napisało życie", to opowieść o wielomiesięcznej inwigilacji przez służby specjalne III RP dziennikarza śledczego Wojciecha Sumlińskiego, jego bliskich i przyjaciół. Autor bez ogródek odsłania sieć mafijnych interesów z udziałem najważniejszych osób w państwie, pisze o wielkich korporacjach i fundacjach, których jedynym celem było wyłudzenie z kasy publicznej setek milionów złotych, o rosyjskich i ukraińskich zabójcach, którzy za miejsce swych spotkań obrali polski Sejm, o tajnych interesach ludzi Wojskowej Służby Informacyjnej i o ich wpływie na losy poszczególnych osób i całego kraju. Przy okazji Sumliński ujawnia prawie nikomu nieznane kulisy najgłośniejszej a zarazem najbardziej tajemniczej zbrodni politycznej PRL – zabójstwa księdza Jerzego Popiełuszki."
Kup Z mocy bezprawia. Thriller, który napisało życie w ulubionej księgarni
Oceny książki Z mocy bezprawia. Thriller, który napisało życie
1346 użytkowników ma tytuł Z mocy bezprawia. Thriller, który napisało życie na półkach głównych- Przeczytane 671
- Literatura faktu 12
- Audiobooki 5
- Literatura polska 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce Z mocy bezprawia. Thriller, który napisało życie
Niestety mniej Szanowny Panie Sumliński,
szacunek ciężko jest zdobyć, ale łatwo stracić !!!
Pan właśnie mój straciłeś.
Już poprzednia książka, którą przeczytałem " Z mocy nadziei " była zlepkiem na siłę skleconych wątków, czasami słowo w słowo, wziętych z wcześniejszych publikacji.
W recenzowanej pozycji... znowu to samo !!!
Czy nie lepiej z góry uprzedzić, że chce Pan tylko wyciągnąć pieniądze od czytelników ?
Kupiłem zestaw w czteropaku, o Komorowskim, Masie i dodatkowo te dwie badziewne książki napędzające kasę autorowi !!!
Dodatkowe wstawki o sądach, sędziach, prokuratorach czy adwokatach nic nie wnoszą.
Ktokolwiek miał z nimi do czynienia wie, że to... kabaret !!!
Z prawem i praworządnością rzadko mający coś wspólnego.
Nie ma co robić z siebie jedynego męczennika, któremu wiatr w d--- wieje.
Jeśli Giertycha wybrał Pan sobie na pełnomocnika, to tylko pretensje może Pan mieć do siebie !!!
Co żeś Pan myślał i sobie wyobrażał ?
A piszesz Pan, że jako dziennikarz śledczy ma doświadczenie !
Kilka Pana książek oceniłem wysoko ( 10 ) i byłem nimi zachwycony, mam jeszcze jedną nieprzeczytaną o S. Petelickim, ale na tym kończę lekturę pańskich książek, bo wygląda na to, że nie ma Pan nic więcej do dodania.
Nie krytykowałem Pana całkowitego braku warsztatu literackiego i ciągłych powtórzeń, bo treść była dla mnie ważniejsza.
Teraz jestem bardzo rozczarowany i zastanawiam się czy przez te książkowe powtórzenia sam nie jestem w " mocy bezprawia " !!!
Z mniejszym poważaniem,
Ando
Niestety mniej Szanowny Panie Sumliński,
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toszacunek ciężko jest zdobyć, ale łatwo stracić !!!
Pan właśnie mój straciłeś.
W recenzowanej pozycji... znowu to samo !!!
Czy nie lepiej z góry uprzedzić, że chce Pan...
Każdy! Powtarzam, Każdy powinien przeczytać tę książkę. Zimny pot oblewa, że jako my obywatele tworzący to państwo, jesteśmy od tak mieszani z błotem, bo ktoś miał taki kaprys. Tutaj apel do każdego, mianowicie zawsze miejcie szerszą perspektywę, aniżeli ktoś wam podaje! Pozdrawiam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPracowałem w kontroli budżetowej jeszcze w ciągu ostatnich 10 lat. Ilość afer, defraudacji oraz nepotyzmu jaką widziałem, a także zmuszanie na różne sposoby do tuszowania rzeczy wykrywanych jest więcej niż olbrzymią. Nigdy tego nie robiłem przez co sam się zwolniłem, nie chce mieć niczego wspólnego z przestępcami z PiS i PO. Co więcej setki ludzi robi im przysługi za gratyfikacje lub ze strachu o własne wygodne krzesło.
Proszę państwa PiS oraz PO to nic innego jak dosłownie zorganizowane grupy przestępcze. Tam ilość afer mierzy się w tysiącach a nie setkach. Defraudację na dziesiątki lub setki miliardów rocznie na prywatne konta polityków lub ich złodziejskich rodzin.
Takie książki jak Sumińskiego są bardzo ważne. Niestety to nic nie daje. Z tego powodu że obywatele w tym kraju są po prostu głupi. Ilość afer o których dzisiaj wiemy można liczyć już w tysiącach a mimo to ludzie nadal wybierają tych samych przestępców do rządu – to nie tylko jest głupie to jest po prostu skrajnie chore. Zapewniam państwa że nawet nie zdajecie sobie sprawy nawet z jednego procenta apel jaka się dokonuje jesteście okradani całe życie przez przestępców w każdej budżetówce.
Jedyna wada książek autora to to ,że w każdej z nich powtarza te same elementy, czytałem do tej pory pięć różnych książek tego autora, przez co mam wrażenie że w każdej z nich są wykorzystywane te same fragmenty. Oczywiście chodzi o te same sprawy które są poruszane to normalne, ale zbyt częste powtórzenia są tych samych elementów w różnych książkach co poniekąd jest denerwujące gdyż kupuje inną książkę a w połowie mam z opisem tych samych afer które czytałem już w innych pozycjach tego autora.
Wychodzi na to że Budzyński to także przestępca, skoro załatwił pracę osobie ze znajomych zupełnie niekompetentnej na wysokim stanowisku w budżetówce poczcie polskiej. Autor nie porusza żadnych z tysięcy afer PiS. Mam wrażenie że PiS oraz PO to wyłącznie grupy przestępcze najgorszego sotru razem z lewica.
Pracowałem w kontroli budżetowej jeszcze w ciągu ostatnich 10 lat. Ilość afer, defraudacji oraz nepotyzmu jaką widziałem, a także zmuszanie na różne sposoby do tuszowania rzeczy wykrywanych jest więcej niż olbrzymią. Nigdy tego nie robiłem przez co sam się zwolniłem, nie chce mieć niczego wspólnego z przestępcami z PiS i PO. Co więcej setki ludzi robi im przysługi za...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka pokazująca jak w Polsce niszczy się prawdę, do czego można się posunąć żeby nie dopuścić do ujawnienia prawdy. Książka także o służbach specjalnych III RP choć w tym przypadku należałoby powiedzieć o służbach specjalnych PRL -bis.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ mocy krętactwa
Pewne fragmenty tekstu są powtarzane, np. ten o "mapie drogowej życia", oraz kilka religijnych bzdetów. Tak jakby na siłę chciano przedłużyć książkę. Widać że wszystko sklecone jest w pośpiechu i trudno żeby się to podobało.
Co do treści. Dużo religijnego pieprzenia, po pierwszej tzw. udręce w areszcie, coraz więcej pokrętnych rozmyślań. Książka przez to traci na wiarygodności a zyskuje na ckliwości. A ja wcale nie chciałem czytać o tym, jak to Bóg nas ocali, i jak to bardzo się kochamy ojojojojoj. Wyliczanka z nazwisk ludzi którzy są mi przyjaciółmi, a ci drudzy to ci źli. Wokół tego ta książka się kręci mam wrażenie. Już myślałem że w konsekwencji tego religijnego mambo jambo zacznie pisać że był świadkiem cudu. A najlepiej to weźmy Sumlińskiego i ogłosimy świętym, jak papieża Polaka, chociaż bliżej mu do Kolbe. To może Sumliński jako święty męczennik WSI i ABW. W każdym razie jak inaczej nazwać człowieka, który nie wyjeżdża nigdy z Polski i chodzi na pielgrzymki, niż fanatyk-pojeb? No cóż, po prostu nie lubię religijnego pierdolenia, bo fanatyzm religijny kojarzy mi się z chorobami psychicznymi, i nic dziwnego, bo autor siedział przecież w psychiatryku. No to oczywiste, przecież lepiej podciąć sobie żyły siedząc w kościele i poczekać na karetkę, niż dać się zamknąć w pierdlu za niewinność. Tu się akurat zgadzam z pomysłem autora.
Ale jakbym chciał akurat o tym naszym lokalnym Bogu czytać, to kupiłbym coś z wiejskiej poczty, tam leży tego pełno.
Książka kończy się jakoś po połowie, reszta to różne dokumenty, artykuły prasowe i opinie.
Ogólnie książki nie polecam, jest bardzo chaotycza. Zaskoczyło mnie to na przykład, że nic nie zrozumiałem z tego zakończenia. Był na przesłuchaniu komisji, potem wyszedł i napisał że trzeba mieć nadzieję... I nara, koniec. Bez sensu to zakończenie, ani puenty ani nic.
Te opinie na okładce, które mnie skusiły do kupienia, to również imo niezłe farmazony. Zgadzam się może z tym, że autor uchyla trochę kurtynę afer. Ale że jest to "trzymająca w napięciu sensacyjna opowieść" to nie, oj nie.
Z mocy krętactwa
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJa nie wiem jak oni to wypuścili, ale najwyraźniej bez korekty, bo przecież praktycznie na każdej stronie jest literówka, połączone słowa i spacje w złych miejscach. Duży minus za brak ładu.
Okres sowieckiej okupacji dokonał tak głębokiego przeorganizowania naszego myślenia, że fakty które autor opisuje brzmią, jak powieść sensacyjna. Komunistyczne złogi pozostałe w różnych dziedzinach naszego życia jeszcze przez wiele lat będą determinowały losy Polski. Pamiętam histerię jaka się rozpętała podczas próby lustracji i dekomunizacji. Obecnie mamy powtórkę przy tworzeniu komisji ds. badania wpływów rosyjskich. Czyżby to był przypadek?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGenialny thriller aż trudno uwierzyć że to prawda. A do tego informacje których z naszych mediów nie uzyskasz.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPanie Sumliński. Piszę to z perspektywy paru lat, kiedy to "dzieło" miałem w dłoniach, ale z tamtymi odczuciami.
Jesteśmy równolatkami - wydawałoby się podobny zasób doświadczeń - schyłek komunizmu (już łagodniejszy, niż był udziałem naszych rodziców),wszechobecna propaganda, degrengolada społeczna i gospodarcza, a potem początki nowego. Te same czynniki, a jak różnie kształtują.
Wykorzystaj Pan swoje wykształcenie do autoterapii. Chyba, że ta seria "załatwiaczy prywatnych spraw" przyodzianych w obfite fragmenty cudzej twórczości, do tego mieszaninę literatury faktu z beletrystyką (ze szkodą dla faktów i beletryskyki) i w "dokumenty" - co kto powiedział o kimś, kto powiedział - to właśnie ta terapia. Skuteczna?
Powodzenia - bez zwodzenia :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJesteśmy równolatkami - wydawałoby się podobny zasób doświadczeń - schyłek komunizmu (już łagodniejszy, niż był udziałem naszych rodziców),wszechobecna propaganda, degrengolada społeczna i gospodarcza, a potem początki nowego. Te same czynniki, a jak różnie...
Thriller na faktach autentycznych. Naprawdę polecam. To działo i dzieje się.
Thriller na faktach autentycznych. Naprawdę polecam. To działo i dzieje się.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka nie jest typową monografią. Momentami czyta się jak niezły kryminał. Niestety oparty o fakty, które skłaniają de refleksji, że Okrągły Stół niczego nie zmienił.