Poza wyobraźnią. Opowieści Davida Copperfielda i innych autorów
- fantasy, science fiction
- David Copperfield's Beyond Imagination
- Rebis
- 1998-01-01
- 1998-01-01
- 8371205872
- Jan Pyka, Tomasz Hornowscy
- magia czary opowiadania cud wyobraźnia sztuczki tajemnice
David Copperfield już po raz drugi zaprosił swoich ulubionych pisarzy do świata magii. To co powstało, to coś więcej niż książka. Udało się stworzyć atmosferę niezwykłego pokazu cudów. jaka towarzyszy prawdziwym seansom najbardziej podziwianego iluzjonisty świata. Najsłynniejsi współcześni pisarze zadedykowali magię swoich opowiadań wielbicielom niezwykłości, wyobraźni, cudów - słowem wszystkiego tego, czego uosobieniem jest Copperfield. W opowiadaniach czytelnik znajdzie więc mistykę i rozkosz, olśnienie i zachwyt, marzenia i koszmary. Puszczamy wodze fantazji, jakbyśmy poddawali się mocy czarodzieja. Spotykamy tu znikającą dziewczynę, samotnika, który podbił Las Vegas, czarownika zbyt dobrego w czarach. Znajdziemy też dwunastowieczne miasto, które pojawia się raz w roku w Chicago, odkryjemy tajemnice voodoo... Cuda są możliwe. Tym razem ich istnienie zawdzięczamy pisarzom.
Autorzy opowiadań: Raymond E.Feist; David Copperfield; Eric Lustbader; Edward Bryant; Tad Williams; Katherine Dunn; Peter S.Beagle; Anne McCaffrey; Greg Bear; George Guthridge; Roberty Silverberg; Robyn Carr; Kevin J.Anderson; Karen Joy Fowler; Charles De Lint; Steve Rasnic Tem; Neil Gaiman; Janet Berliner
W książce zamieszczono również biogramy autorów.
Dodaj cytat z książki Poza wyobraźnią. Opowieści Davida Copperfielda i innych autorów
Dodaj cytat
Kiedy miałam 12 lat, otrzymałam tę książkę w prezencie od swej siostry.
Po przeczytaniu jednego czy dwóch opowiadań, schowałam ją i nie zaglądałam do niej przez 3 lata. Taki odczuwałam lęk wobec zbioru, w którym przerażające światy były zbyt podobne do rzeczywistości. Jednak w końcu się przemogłam i ponownie sięgnęłam po opowiadania, tym razem skończywszy książkę w całości. Mimo, że nie napawała mnie ona już taką grozą (moja pierwsza reakcja była stanowczo przesadzona),mogę zapewnić, że spodoba się wszystkim osobom lubującym się w odczuwaniu gęsiej skórki. Szkoda tylko, że nie wszystkie historie są zadowalające- zarówno pod względem fabularnym, jak i stylu.
Kiedy miałam 12 lat, otrzymałam tę książkę w prezencie od swej siostry.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo przeczytaniu jednego czy dwóch opowiadań, schowałam ją i nie zaglądałam do niej przez 3 lata. Taki odczuwałam lęk wobec zbioru, w którym przerażające światy były zbyt podobne do rzeczywistości. Jednak w końcu się przemogłam i ponownie sięgnęłam po opowiadania, tym razem skończywszy książkę w całości....