Poza wyobraźnią. Opowieści Davida Copperfielda i innych autorów

Okładka książki Poza wyobraźnią. Opowieści Davida Copperfielda i innych autorów autorstwa Kevin J. Anderson, Peter S. Beagle, Greg Bear, Janet Berliner, Edward Bryant, Robyn Carr, Katherine Dunn, Karen Joy Fowler, Neil Gaiman, George Guthridge, David Kotkin, Eric van Lustbader, Anne McCaffrey, Robert Silverberg, Steve Rasnic Tem, Tad Williams, Charles de Lint
David KotkinEric van Lustbader Wydawnictwo: Rebis fantasy, science fiction
David Copperfield's Beyond Imagination
1998-01-01
1998-01-01
8371205872
Jan Pyka, Tomasz Hornowscy
David Copperfield już po raz drugi zaprosił swoich ulubionych pisarzy do świata magii. To co powstało, to coś więcej niż książka. Udało się stworzyć atmosferę niezwykłego pokazu cudów. jaka towarzyszy prawdziwym seansom najbardziej podziwianego iluzjonisty świata. Najsłynniejsi współcześni pisarze zadedykowali magię swoich opowiadań wielbicielom niezwykłości, wyobraźni, cudów - słowem wszystkiego tego, czego uosobieniem jest Copperfield. W opowiadaniach czytelnik znajdzie więc mistykę i rozkosz, olśnienie i zachwyt, marzenia i koszmary. Puszczamy wodze fantazji, jakbyśmy poddawali się mocy czarodzieja. Spotykamy tu znikającą dziewczynę, samotnika, który podbił Las Vegas, czarownika zbyt dobrego w czarach. Znajdziemy też dwunastowieczne miasto, które pojawia się raz w roku w Chicago, odkryjemy tajemnice voodoo... Cuda są możliwe. Tym razem ich istnienie zawdzięczamy pisarzom.
Autorzy opowiadań: Raymond E.Feist; David Copperfield; Eric Lustbader; Edward Bryant; Tad Williams; Katherine Dunn; Peter S.Beagle; Anne McCaffrey; Greg Bear; George Guthridge; Roberty Silverberg; Robyn Carr; Kevin J.Anderson; Karen Joy Fowler; Charles De Lint; Steve Rasnic Tem; Neil Gaiman; Janet Berliner
W książce zamieszczono również biogramy autorów.

Kup Poza wyobraźnią. Opowieści Davida Copperfielda i innych autorów w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Poza wyobraźnią. Opowieści Davida Copperfielda i innych autorów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Poza wyobraźnią. Opowieści Davida Copperfielda i innych autorów

Niektóre opowiadania fajne inne nie.

Niektóre opowiadania fajne inne nie.

Recenzja z nieistniejącego „Techno Party” nr 12 / 1999 r.:

David Copperfield, słynny amerykański iluzjoni­sta kreowany na nowego Houdiniego, jest człowie­kiem renesansowym. Wśród licznych jego zaintere­sowań poczesne miejsce zajmuje literatura współ­czesna.

Niniejszy zbiór jest już drugim z serii. Copper­field, tak jak poprzednio, zamieścił w nim opowiada­nia swoich ulubionych autorów. W większości fanta­styczne, nawiązują do romantycznej stylistyki E.A. Poego czy E.T.A. Hoffmanna. Wiodącymi tematami są: magia, magicy, iluzjoniści. Literacko zbiór stoi na wysokim poziomie, choć większości utworów bra­kuje głębszego przesłania - chodziło o przyrządze­nie zajmujących historyjek z dobrze przeprowadzo­nym suspensem i nieoczekiwanym zakończeniem. Mimo warsztatowej sprawności autorów, wartość nowelek jest bardzo nierówna. Paradoksalnie, naj­bardziej znani autorzy rozczarowują: Anne Mc Caffrey z historyjką o wampirzycy, czy Robert Silverberg z widmowym cesarstwem z przeszłości u bram

Chicago eksploatują wytarte, a puste semantycznie schematy fantastyki. Robią to nawet zajmująco, ale cóż z tego. W zamian jednak mamy dwa rewelacyjne opowiadania mniej znanych autorów: Greg Bear "Upadek Domu Escherów" i Charles De Lint "Niewi­dzialni".
Pierwsze z nich to w pewnym sensie słynny "Upa­dek Domu Usherów" Poego przeniesiony w daleką przyszłość. Wizja społeczeństwa przyszłości jest nie­samowita, a dziś, w dobie Internetu i rzeczywistości wirtualnych, wcale prawdopodobna. Ku nauce i prze­strodze.

Drugie z wymienionych opowiadań to lite­racka egzemplifikacja tezy, że widzimy świat jedynie takim, jakim nauczono nas go widzieć. Wielu istnie­jących realnie, ale nie mieszczących się w naszym światopoglądzie fenomenów po prostu nie dostrze­gamy. Możemy niektóre z nich zobaczyć, musimy jednak jakoś „wejść" w świadomość bardziej wrażli­wych jednostek. Pomóc nam w tym może sztuka, która jest najbardziej „bezpośrednim" przekazem odczuć, wrażeń, sposobu widzenia świata. Tezy pro­ste, oczywiste, ale wcale nie tak powszechnie uświa­damiane, wyłożone zostały tutaj w świetnej literac­kiej formie.
[Igor Kurowski]

zapraszam na blog: tesinblog.wordpress.com

Recenzja z nieistniejącego „Techno Party” nr 12 / 1999 r.:

Na półkach: , , , , , ,

Kiedy miałam 12 lat, otrzymałam tę książkę w prezencie od swej siostry.
Po przeczytaniu jednego czy dwóch opowiadań, schowałam ją i nie zaglądałam do niej przez 3 lata. Taki odczuwałam lęk wobec zbioru, w którym przerażające światy były zbyt podobne do rzeczywistości. Jednak w końcu się przemogłam i ponownie sięgnęłam po opowiadania, tym razem skończywszy książkę w całości. Mimo, że nie napawała mnie ona już taką grozą (moja pierwsza reakcja była stanowczo przesadzona),mogę zapewnić, że spodoba się wszystkim osobom lubującym się w odczuwaniu gęsiej skórki. Szkoda tylko, że nie wszystkie historie są zadowalające- zarówno pod względem fabularnym, jak i stylu.

Kiedy miałam 12 lat, otrzymałam tę książkę w prezencie od swej siostry.

66 użytkowników ma tytuł Poza wyobraźnią. Opowieści Davida Copperfielda i innych autorów na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Poza wyobraźnią. Opowieści Davida Copperfielda i innych autorów na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Poza wyobraźnią. Opowieści Davida Copperfielda i innych autorów

Okładka książki Sky Dragons Anne McCaffrey, Todd McCaffrey
Okładka książki Smoczy ogień Anne McCaffrey, Todd McCaffrey
Smoczy ogień Anne McCaffrey, Todd McCaffrey
Anne McCaffrey
Anne McCaffrey
Anne Inez McCaffrey - amerykańska pisarka. Absolwentka Radcliffe College w Cambridge, USA (języki słowiańskie i literatura). Pisała głównie powieści science-fiction, z których wiele ukazało się w polskim przekładzie. Pierwsza żeńska laureatka nagrody za powieść SF. Autorka serii książek pt. "Jeźdźcy smoków z Pern" ("Dragonriders of Pern", 1968-2011). Oprócz tego wraz z Mercedes Lackey, Stephenem Michaelem Stirling i Jody Lynn Nye napisała cykl "Statek" ("The Ship", 1969-1997),zaś z Elizabeth Ann Scarborough cykle "Acorna" (1997-2007) oraz "Petaybee" (1993-1995). Anne McCaffrey żyła 85 lat. Mąż: Horace Wright Johnson (1950-08.1970, rozwód),3 dzieci: córka Georgeanne "Gigi" Kennedy (ur. 1959) i dwóch synów: Alec Anthony (ur. 1952) oraz Todd (ur. 1956).

Porwanie Jane E. Jasper Fforde
Porwanie Jane E.
Jasper Fforde
Agentka Thurstday Next pracuje jako detektyw literacki i tropi literackie zbrodnie - podróby rękopisów, przypisanie autorstwa, zmiana bohaterów... Pewnego dnia ktoś kradnie supercenny rękopis "Martina Chuzzlewita" autorstwa Dickensa. Thurstday zostaje do tego wezwana, ponieważ podejrzewa się, że zna sprawcę... I rzeczywiście! to jej były profesor z uniwersytetu, który potrafi zmieniać postać, wpływać na ludzi i nie rejestruje się na taśmie. Agentka podejmuje akcję, której początek idzie bardzo źle. Zostaje ranna, nikt jej nie wierzy w przebieg wydarzeń... Dlatego podejmuje prawie że samodzielne śledztwo, w którego toku dzieje się jeszcze więcej niesamowitych rzeczy, a wszystko staje się sprawą osobistą. Ciężko mi jest oceniać tę książkę. Poleciła mi ją koleżanka i w sumie rozumiem to polecenie - lektura pełna jest inteligentnego humoru oraz aluzji literackich i politycznych. Jest tam też nieco fantastyki w tym stylu, który lubię, ale... No właśnie. Więcej jest tam fantastyki w stylu science fiction - wiele rzeczy autor próbuje tłumaczyć naukowo, co mi mocno spowalniało czytanie. Za dużo jest tam też polityki - tłem wszystkiego jest wojna na Krymie, której Next jest weteranką. Wokół tego krąży jej życie prywatne (były facet i brat),zawodowe i pośrednie. W każdym rozdziale jest jakieś nawiązanie do tej wojny, właściwie okazuje się, że główna intryga ma z nią bardzo wiele wspólnego. Akcja dzieje się w latach '80 XX wieku, więc też nie jest to okres szczególnie dla mnie interesujący - już nie fantastyczno-mroczne klimaty, a jeszcze nie nowoczesność. Z tego też powodu pewnie pojawiają się słowa, których zrozumienie sprawiało mi trudność (jak "rep"). Dużym plusem jest na pewno zabawa literaturą. Zabawny był wątek dotyczący autorstwa sztuk Szekspira i bardzo podobało mi się przenikanie światów powieściowych z rzeczywistym. I to że przez zmianę w rękopisie czy jakimś wydaniu można było zmieć całą fabułę. Szkoda mi nieco polskiego tytułu, bo człowiek cały czas czeka na tę Jane E., która właściwie pojawia się dopiero w drugiej połowie książki i nie wydaje mi się tam najważniejsza... Na pewno czas na lekturę nie był czasem zmarnowanym, ale nie czuję wielkiego żalu, że dorobek autora nie został w całości przetłumaczony na polski.
Via - awatar Via
oceniła na63 lata temu
Pieśń Łowcy Tad Williams
Pieśń Łowcy
Tad Williams
„Pieśń Łowcy” to zaskakująco urokliwa i nietypowa opowieść fantasy, w której głównym bohaterem nie jest żaden rycerz czy mag, lecz rudowłosy kot o imieniu Łowca. Książka, choć z pozoru może brzmieć jak bajka dla młodszych czytelników, skrywa w sobie znacznie więcej — jest to pełnoprawna przygodowa historia z elementami mistycyzmu i magii, która potrafi wciągnąć zarówno młodszych, jak i starszych fanów gatunku. Świat przedstawiony przez Williamsa jest klasyczny, wręcz retro w swoim stylu: społeczność kotów, ich wierzenia, legendy, niebezpieczeństwa czające się poza znanymi terenami i wędrówka bohatera, która ma go nie tylko zaprowadzić do zaginionej przyjaciółki, ale i przemienić wewnętrznie — to wszystko brzmi jak dobrze znane fantasy, lecz autor potrafi to opowiedzieć z prawdziwym wyczuciem i wdziękiem. Największą siłą książki jest właśnie jej klimat i sposób, w jaki Williams naprawdę wczuwa się w kocie postrzeganie świata — to nie tylko przygody i walki, lecz także zmysłowe opisy, subtelne relacje między postaciami i sposób, w jaki odbierają otoczenie. Dzięki temu łatwo poczuć więź z Łowcą i jego towarzyszami, nawet jeśli momentami fabuła jest dość tradycyjna i przewidywalna jak w klasycznej fantasy. Narracja bywa prosta i spokojna, co dla mnie działało raczej na plus niż minus — choć nie spodziewałam się po tej książce czegoś szczególnie nowatorskiego, sposób prowadzenia historii był na tyle przyjemny, że czytało się ją płynnie i z sympatią dla bohaterów. Czasem brakowało mi nieco większego napięcia lub zaskoczenia, ale jeżeli czyta się ją jako przygodową sagę z kocim twistem, to naprawdę daje się w nią wciągnąć. Ostatecznie oceniam „Pieśń Łowcy” na 8/10 — to ciepła, dobrze napisana i klimatyczna opowieść fantasy o nietypowym bohaterze, która bawi i porusza, choć nie jest to absolutne arcydzieło gatunku.
Samanta_Eko - awatar Samanta_Eko
ocenił na81 miesiąc temu
Legendy II Anne McCaffrey
Legendy II
Anne McCaffrey Robert Silverberg Robin Hobb Elizabeth Haydon Neil Gaiman Tad Williams Raymond E. Feist George R.R. Martin Orson Scott Card Terry Brooks Diana Gabaldon
Druga część ,,Legend" jest bardzo podobna do poprzedniczki. Ponad połowa autorów z poprzedniego tomu, pojawia się również w następnym. W drugiej części zabrakło tekstów Stevena Kinga, Terrego Pratchetta, Terrego Goodkinda, Ursulii LeGuin i Nicka Jordana. Wszystkie pozostałe teksty są częścią tych samych sag co wcześniej, dlatego klimat jest bardzo podobny. Opowiadanie Robina Hobba ,,Powrót do domu", będące częścią cyklu ,,Kraina najstarszych" to świetna historia grupki kolonistów wysłanych na podbój tropikalnej krainy. Nowy świat nie okazał się jednak zielonym rajem, a bagnistym piekłem, w którego głębi kryją się tajemnicze, złowrogie siły... Ta opowieść, przedstawiona w formie pamiętnika, to ciekawa opowieść o chciwości, walce człowieka z naturą oraz tego, jak niebezpieczeństwa wpływają na normy społeczne. Jestem pod wrażeniem. Klasę pokazał również G. Martin, przedstawiając dalszy ciąg przygód ser Dancana wysokiego, legendarnego rycerza z czasów na sto lat przed wydarzeniami z ,,Gry o tron". Akcja opowiadania rozgrywa się w czasach teoretycznego pokoju, jednak nawet wtedy siedem królestw jest dalekie od spokoju. Drobny sąsiedzki konflikt jest okazją do intryg nie ustępujących w niczym ,,Grze o Tron" i, nawiasem mówiąc, dużo bardziej podobało mi się od stylu sagi. Opowiadanie Orsona Carda, z ,,Opowieści o Alvinie Stwórcy" jest bliźniaczo podobne do poprzedniczki - tym razem poruszony zostaje motyw niewolnictwa i zbliżającej się wojny secesyjnej (chociaż w stanach Carda Ameryka jest podzielona od samego początku istnienia). Główny bohater znowu spotyka znane osoby - tym razem są początkujący prawnik Abraham Lincoln oraz były kowal Dawid Bowie. Opowiadanie jest nieco poważniejsze od tego z pierwszej części - w końcu porusza poważniejszy temat niż sprawę nieuczciwego młynarza, ale forma nadal nie przypada mi do gustu. Przede wszystkim, irytuje mnie główny bohater, dysponujący niemal boską mocą, a mimo to próbujący (niezbyt udolnie) silić się na pomysłowość. ,,Lord John i sukkub" Diany Gabeldon to ciekawe pomieszanie gatunków. Chociaż jest częścią cyklu fantasy, jednak opowiadanie jest... kryminałem. Rozgrywającym się w XVIII wieku, na froncie francusko-niemieckim, ale jednak. Interesujące rozwiązanie, chociaż fabuła rozwija się powoli, a kończy błyskawicznie. ,,Księga zmian", napisana przez autora zbioru, ponownie przenosi nas do Majipooru. Tym razem jest to historia genialnego eposu i okoliczności jego powstania. Morał jest taki - sztuka wymaga wyrzeczeń. Lepsze od poprzedniego, ma swój głęboki sens, ale do serii nadal nie jestem zbytnio przekonany... ,,Chłopiec który znalazł szczęście po śmierci" to historia umierającego dzieciaka, którego osobowość została przeniesiona do wirtualnego świata. To dosyć pesymistyczna (a może nie?) opowieść o tym, jak traci on powoli kontakt z dawnym światem, zadaje również pytania na temat wirtualnego świata. Tyle, że fabuła nie rzuciła mnie na kolana. ,,Poza pomiędzy" Anny McCaffrey przedstawia historię z perspektywy jeźdźców smoków. Zwierzęta te znały niezwykłą sztukę teleportacji, jednak nie było to niebezpieczne, gdyż groziło uwięzieniem pomiędzy wymiarami. I właśnie to spotyka główną bohaterkę. Muszę przyznać że historia Morety, podobnie jak całe uniwersum, nie przypadła mi do gustu. Nie dosyć, że jest bardzo niekonsekwentny, to jeszcze nic się w nim nie dzieje. Jeżeli ,,Legendy" miały przekonać mnie do Pern, to im się nie udało. Bohater opowiadania Raymonda E. Feista również jest kurierem. I chociaż ma o wiele bardziej banalny środek transportu, to całe opowiadanie ,,Kurier" jest w całości wypełnione akcją. Wszystko zaczyna się, gdy w związku z nadejściem zimy armie Kelewanu rozpoczynają odwrót na leża zimowe. Jak się okazuje, moment ten został uznany za dogodny moment do ataku. Opowiadanie jest klasyczną historią drogi, chociaż wątek wojenny również jest nie bez znaczenia. Szybka, łatwa i przyjemna lektura. Opowiadanie ,,Próg" Elizabeth Haydon to jeden z najlepszych fragmentów zbioru. To epicka historia świata skazanego na zagładę.Czekające na największą w dziejach tragedię królestwo opuszczają prawie wszyscy mieszkańcy. Prawie, bo nad przebiegiem ewakuacji czuwać ma kilku ochotników. W ostatniej chwili okazuje się, że możliwe jest ocalenie. Ale za jaką cenę? Akcja opowiadania Neila Gemaina ,,Władca górskiej doliny" rozgrywa się w świecie powieści ,,Amerykańscy bogowie". Cień, jego główny bohater, trafia do Szkocji, gdzie ma odbyć się pojedynek decydujący o losach rywalizacji dobra ze złem. Szybko jednak się okazuje, że nie określenia ,,dobro" i ,,zło" są czysto umowne. Wymowa opowiadania jest ciekawa, podobnie jak odwołania do szkockich legend, ale fabuła rozwija się raczej mozolnie i sporo się wynudziłem podczas lektury. Ten naprawdę dobry tomik zakończony został słabym opowiadaniem ,,Niepokonany" Terrego Brooksa. Strasznie się przy nim męczyłem: najpierw główny bohater nie chcę ratować świata, potem ci którzy go do tego namówili chcą go zniechęcić, a potem wszyscy ruszają w drogę, martwiąc się że to niebezpieczne... W zasadzie mogłoby zajmować dwie strony. Podsumowując, drugi tom ,,Legend" jest dobrą kontynuacją poprzedniej części i z pewnością spodoba się wszystkim, którym przyjemność sprawiła lektura poprzedniego tomu. Z tego samego powodu, nie spodoba się tym, którzy ,,jedynka" do gustu nie przypadła. Kilka opowiadań jest na naprawdę wysokim poziomie, ale kilka nie wypadło najlepiej. Największą niespodzianką było dla mnie opowiadania ,,Próg" i ,,Powrót do domu" bo wstęp nie wyglądał zachęcająco. Ponownie jak w poprzedniej części autor zamieścił obszerne wstępy, zawierające dużą ilość, często niepotrzebnych, spoilerów.
Xarthras - awatar Xarthras
Kraina Baśni Paul McAuley
Kraina Baśni
Paul McAuley
Mamy tu realia dość niedalekiej przyszłości wypełnionej elementami typowymi dla cyberpunku, jakiegoś biopunku, posthumanizmu (pojęcia typu genżynieria, nanoinżynieria czy memoinżynieria) i postępującej, burzliwej emancypacji istot myślących stworzonych przez człowieka. Tam gdzie Dick w "Czy androidy marzą o elektrycznych owcach?" powiedział A i zadawał pytania, McAuley dołożył z pół alfabetu. Powstała rzeczywistość jest mocno różna od tej nam znanej. Autor pisząc powieść beletrystyczną porusza się na osi pomiędzy znanym a nieznanym. Jeśli obecność pierwiastka "nieznane" jest bliskie ekstremum, czytelnik odbiera rzecz jako chaos nie będąc w stanie do niczego się odnieść. Jeśli jednak mamy sytuację odwrotną i dzieło składa się jedynie ze "znanego" otrzymujemy wtórność i nudę. Zadaniem twórcy jest znaleźć złoty środek, który, matematycznie ujmując, będzie się zawierał w jakimś akceptowalnym przedziale. Część czytelników będzie preferowała lektury zbliżające się do jednego krańca, część do drugiego, większość będzie się dobrze czuła gdzieś pośrodku. W Krainie Baśni - McAuley zbliża się mocno, a pewnie dla sporej grupy odbiorców przekracza, kraniec w którym dominuje "nieznane", przez co spora część czytelników może się odbić od lektury. Książka, w przeciwieństwie do oryginalnego rynku, nie została u nas doceniona. Wiązać się to może z tym, że to lektura trudna, pełna "nieznanego", wymagająca nieustannego skupienia i elastyczności umysłu, ale również z błędem wydawniczym. Oryginalny tytuł "Fairyland" przełożony został na "Krainę Baśni" co ma sens, jednak dołożona do tego została generyczna okładka fantasy mająca się nijak do treści (jest to chyba swoisty rekord niedopasowania). Potencjalny czytelnik widzi tytuł fantasy, do tego dostaje okładkę fantasy, a w środku hardkorowy wieloaspetowy punk. Ergo docenić publikację jest w stanie czytelnik bardzo mocno świadomy. Oryginalna, nie idąca na skróty, ambitna powieść. 8/10
Fidel-F2 - awatar Fidel-F2
Ilustrowany Człowiek i inne opowiadania Ray Bradbury
Ilustrowany Człowiek i inne opowiadania
Ray Bradbury
Czytając po wielu, bardzo wielu latach te klasyczne opowiadania Bradburego, zorientowałem się z miłym (?) zaskoczeniem, że opisywana przez niego tak krytycznie konsumpcyjno-egoistyczno-narcystyczna Ameryka, to dzisiejsza Polska. Tak jak ona przyziemna i niezdolna do zmierzenia się z czymś, co niepojęte, ponadzmysłowe,, a przede wszystkim - nieprzeliczalne na pieniądze. "Jesteśmy pospolici, zgadza się? I tu, na Ziemi, szczycimy się tym. Nadszedł czas zwykłego człowieka. Jesteśmy dumni ze swej małości" - deklaruje w przerysowany może nieco sposób w "Betoniarce" Ziemianin Marsjaninowi. A gdy ten rozmawia z chętną Ziemianką, to gasi jej apetyty na siebie, gdy wspomina coś o książkach, kiedy ona zaprasza go do kina. W koncu mówi mu, że "przypomina jej komunistę"..... Jako społeczeństwo, jesteśmy gdzieś w tym właśnie miejscu. Nie zestarzało się zupełnie metafizyczne opowiadanie "Człowiek" o spotkaniu na innej planecie z Jezusem - nierozpoznanym przez zadufanego kapitana ziemskiej rakiety. W efekcie, gdy w opowiadaniu "Miasto" tytułowy żywy organizm mści sie okrutnie za Ziemianach za ich winy sprzed tysiącleci, to nawet im przesadnie nie współczujemy. To uczucie pojawia się zaś tylko podczas lektury opowiadania "Ostatnia noc przed końcem świata" - a koniec świata jest tu niemal taki jak u Miłosza: "A którzy czekali błyskawic i gromów Są zawiedzeni A którzy czekali znaków i archanielskich trąb Nie wierzą że staje się już Dopóki słońce i księżyc są w górze Dopóki trzmiel nawiedza róże Dopóki dzieci różowe się rodzą Nikt nie wierzy Że staje się już Tylko siwy staruszek który byłby prorokiem Ale nie jest prorokiem bo ma inne zajęcie Powiada przewiązując pomidory Innego końca świata nie będzie Innego końca świata nie będzie"
Łukasz Starzewski - awatar Łukasz Starzewski
Późne lato John Crowley
Późne lato
John Crowley
Długo miałam tą książkę na liście 'kup', ale jak do tej pory dużo innych książek okazywało się wazniejszych do nabycia. Jednak ciekawość w końcu zwyciężyła i kupiłam 'Późne Lato'. Treść w dwóch trzecich tej opowiści jest cudownie intrygująca - przedstawia wyimaginowaną historię postapokalipycznej osady ludzi żyjących 'po staremu' tj. sprzed ery industrializacji Ziemi, którzy zbierają pozostałości i budują z tego nowe obiekty. Są tu delikatne wzmianki o społeczności sprzed 100 lat (zwanej Aniołami, ponieważ nie tylko byli bardzo rozwinięci technologicznie),która zamieszkiwała Wielką Korporację, o jakiejś burzy, która trwała rok i przetrzebiła ludzkość oraz o wojnie, która także dokonała zniszczenia. Pozostali przy życiu Aniołowie zbudowali miasto pod kopułą, na którym odlecieli i dryfują wokół Ziemi. Dzieci Aniołów, które pozostały na powierzchni planety, zestarzały się tu i mają wiedzę o przeszłości, uznawani są za mędrców. Nowych tubylców fascynują np. slajdy, których szamanki używają do wróżenia przyszłości osadników. W osadzie jest pełno dziwnych artefaktów pozbieranych z ruin budynków, (które to rzeczy dla nas ludzi XXI w. są zwyczajne, a dla osób żyjących w czasie po zniszczeniu rozwiniętej technologicznie cywilizacji, którzy nigdy ich nie widzieli, stanowią zagadkę),np. sztuczna noga, obrazy, kryształy, itp. Zapada w pamięć scena, kiedy ojciec i syn palą ognisko na szosie i patrzą na pozostałości dawnej cywilizacji - kręte autostrady, węzły drogowe, mosty, zrujnowane miasta i zastanawiają się nad ich ówczesnym zastosowaniem. 'Droga służyła do zabijania'. No tak, pośrednio :) Syn zakochany w dziewczynie ze swojej osady postanawia wyruszyć na jej poszukiwanie, kiedy ona odchodzi z grupą handlarzy. Związek ten przypomina mi relację osoby uzależnionej z unikową. Chłopak goni za dziewczyną, a ona ma go gdzieś. W końcu jakimś sposobem okazuje się, że przekształca się w Anioła z tych mieszkających ponad Ziemią... I właśnie te pozostale 1/3 książki, kiedy pojawia się temat pięciu tajemniczych kuli przechowujących ważne awatary Aniołów, i które w innej osadzie z pomocą osób wtajemniczonych wchodzą w określone osoby i dzięki temu odżywają w ludzkim ciele, cała ta późniejsza filozofia i przeskok do Aniołów i ich egzystencji, tego już mój mózg nie mógł przetrawić. Brakuje jakichś fundametalnych danych, żeby sobie poskładać w głowie co do czego pasuje w całej tej historii. Jednak ta opowieść mogłaby z powodzeniem służyć jako scenariusz do animowanego filmu utrzymanego w przyrodniczo-dystopijnym klimacie. Na koniec dodam, że bardzo podobała mi się scena odnalezienia przy drodze gipsowej głowy jakiegoś pomnika, w której główny bohater pomieszkiwal przez jakiś czas :) Jak ktoś lubi dziwne książki, to polecam.
Draconina - awatar Draconina
oceniła na74 miesiące temu

Cytaty z książki Poza wyobraźnią. Opowieści Davida Copperfielda i innych autorów

Dodaj cytat z książki Poza wyobraźnią. Opowieści Davida Copperfielda i innych autorów