Wielka historia powszechna t.6/3

Okładka książki Wielka historia powszechna t.6/3 autorstwa Janusz Iwaszkiewicz, Bronisław Pawłowski, Henryk Wereszycki
Janusz IwaszkiewiczBronisław Pawłowski Wydawnictwo: Kurpisz historia
historia
1999-01-01
1999-01-01
83-87621-59-5
reprint;
Pierwodruk Wielkiej historii powszechnej ukazał się w latach 1934-1938 w 7 tomach podzielonych na 11 części. Wydawca reprintu tego dzieła - mając na uwadze m.in. względy praktyczne, poręczność w posługiwaniu się publikacją - zrezygnował z pójścia śladem pierwszego wydania dzieła i publikowania go w 11 częściach o dużej objętości. Reprint Wielkiej historii powszechnej liczy (przy zachowaniu pierwotnego, podstawowego podziału na 7 tomów) 26 części, w przeciętnej objętości ok. 320 stron każda.

Na siedem tomów Wielkiej historii powszechnej (które w reprincie ukazały się w 26 częściach) składa się ok. 8 tysięcy stron druku, 7 tysięcy ilustracji, 112 map jednobarwnych, 35 map kolorowych oraz 43 barwne plansze ilustracyjne. Dzięki walorom języka wykładu, bogatej faktografii i licznym ilustracjom należy Wielka historia powszechna do czołowych osiągnięć popularyzatorskich i wydawniczych dwudziestolecia międzywojennego. Jej wartość poznawcza i użyteczność jest bezsporna również dzisiaj. W przetrzebionych pożogą ostatniej wojny bibliotekach publicznych i księgozbiorach rodzinnych Wielka historia powszechna jest w komplecie rzadkością. Dzięki reprintowej edycji Wydawnictwa KURPISZ dzieło to znów może znaleźć się w rękach licznych w Polsce miłośników historii.

Tom VI (podzielony na 4 części) - zatytułowany Od Wielkiej Rewolucji do wojny światowej - poświęcony jest dziejom powszechnym w latach 1789-1914. Omawia m.in. Rewolucję Francuską, epopeję napoleońską w Europie, lata restauracji starego porządku, Wiosnę Ludów, politykę kolonialną mocarstw europejskich, antagonizm Niemiec z Francją i Anglią, rywalizację rosyjsko-austriacką, przesłanki rozwoju potęgi Stanów Zjednoczonych Ameryki.
Ta książka nie została jeszcze oceniona NIE MA JESZCZE DYSKUSJI

Bądź pierwszy - oceń książkę

Kup Wielka historia powszechna t.6/3 w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Wielka historia powszechna t.6/3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wielka historia powszechna t.6/3

Tagi i tematy do książki Wielka historia powszechna t.6/3

Okładka książki Korespondencja. Stefan Kieniewicz - Henryk Wereszycki 1947-1990 Stefan Kieniewicz, Elżbieta Orman, Henryk Wereszycki
Okładka książki Wielka historia powszechna t.6/2 Józef Feldman, Janusz Iwaszkiewicz, Marian Kukiel, Bronisław Pawłowski, Adam M. Skałkowski, Henryk Wereszycki
Okładka książki Wielka historia powszechna t.6/1 Józef Feldman, Janusz Iwaszkiewicz, Marian Kukiel, Bronisław Pawłowski, Adam M. Skałkowski, Henryk Wereszycki
Okładka książki Powstanie Styczniowe 1863-1864. Wrzenie, Bój, Europa, Wizje. Ryszard Bender, Krzysztof Dunin-Wąsowicz, Stanisław Frybes, Krzysztof Groniowski, Zdzisław Grot, Sławomir Robert Kalembka, Irena Koberdowa, Eligiusz Kozłowski, Janina Leskiewiczowa, Bogusław Mansfeld, Jan Prosnak, Franciszka Ramotowska, Jerzy Skowronek, Wiktoria Śliwowska, Zbigniew Stankiewicz, Henryk Wereszycki, Andrzej Wroński, Jerzy Zdrada

Cytaty z książki Wielka historia powszechna t.6/3

Dodaj cytat z książki Wielka historia powszechna t.6/3