Miecz i bułat. Czternaście wieków wojny między islamem a Zachodem

Okładka książki Miecz i bułat. Czternaście wieków wojny między islamem a Zachodem autora Raymond Ibrahim, 9788383382050
Raymond Ibrahim Wydawnictwo: Rebis historia
historia
2025-04-22
2025-04-22
9788383382050
Adam Bukowski

Kup Miecz i bułat. Czternaście wieków wojny między islamem a Zachodem w ulubionej księgarnii

Oceny książki Miecz i bułat. Czternaście wieków wojny między islamem a Zachodem

OPINIE i DYSKUSJE o książce Miecz i bułat. Czternaście wieków wojny między islamem a Zachodem

Być może ta książka idealizuje zbytnio chrześcijaństwo i przedstawia dzieje islamu w zbyt czarnych barwach ale raczej w to wątpię. Jest faktem że to nie chrześcijanie jako pierwsi podbili Arabię ale muzułmanie jako pierwsi dokonali podboju świata chrześcijańskiego (I to zdecydowanie jego większej części: Całego chrześcijańskiego wschodu z wyjątkiem części Wschodniego Rzymu, Syrii Egiptu i całej Afryki Północnej oraz przejściowo niemal całej obecnej Hiszpanii i Portugalii ) Bo w dyskursie poprawnych politycznie jaki obecnie panuje na Zachodzie to wyłącznie chrześcijanie są obwiniani za wyrządzenie wszelkich historycznych krzywd muzułmanom a nigdy odwrotnie. Poprawni politycznie idealizują też stosunek muzułmanów do podbitych chrześcijan. Owszem chrześcijanie na podbitych obszarach często byli przez muzułmanów tolerowani ale zawsze jako ludność drugiej kategorii której los zależał od łaski aktualnego muzułmańskiego władcy który w każdej chwili mógł zacząć religijne prześladowania zależnie od kaprysu co zdarzało się dość często. Poprawni politycznie ignorują na przykład fakt że po względnej tolerancji religijnej Umajjadów w Hiszpanii, nastała epoka znacznie bardziej fanatycznych Almorawidów i Almohadów a te dynastie stosowały szerokie prześladowania religijne wobec i chrześcijan i Żydów Bo sam widziałem program telewizyjny gdzie wychwalano rzekomą nienaganną tolerancję religijną jaką mieli się charakteryzować muzułmanie w Hiszpanii wobec chrześcijan bez uwzględnienia tego jaki charakter miała ta tolerancja i że miała ona wybitnie zmienny charakter.

Książka jest niestety rozczarowująca. Miałem nadzieję na porządną pozycję która przedstawi rzadko tak dokładnie eksplorowane wątki historyczne konfliktów między światem Islamu oraz Zachodu. I pozycja spełnia to zadanie, jest nawet oparta o źródła historyczne, jednakże jest napisana w bardzo stronniczy i jednogłośny sposób. Ma też z góry narzuconą tezę, która może być szkodliwa dla osób, które nie są obeznane z historią kultury i świata.

Cywilizacja Islamu jest przedstawiana w książce jako z gruntu nacechowana negatywnie, brutalna machina zagłady, która przez wieki wciąż atakuje broniące się kraje katolickie, zostawiając po sobie gwałt, krew i pożogę. Nadrzędnym celem Islamu jest w tej książce podbój niewiernych. Wszelkie inne przejawy życia tej religii, takie jak kultura, świat nauki, są przemilczane i pomijane. Podboje nie są zaś osadzone w strukturze warunków gospodarczych i historycznych danej epoki.

Z kolei państwa katolickie są wybielane, ukazywane w superlatywach, a ich działania, takie jak krucjaty średniowieczne, są sankcjonowane i usprawiedliwiane, przy czym pomijane są wszelkie informacje dotyczące tego, w jak okrutny i niechlubny sposób one wyglądały. Zaskoczył mnie brak wzmianki o złupieniu Konstantynopola podczas omawiania IV krucjaty na początku XIII wieku, a to tylko jeden z niewielu przykładów stronniczości autora.

Nie polecam - chyba, że dla osoby już obeznanej z tematem, która jest w stanie wyłapać wszelkie przeinaczenia. Autor mimo wszystko korzystał z bezpośrednich źródeł z epoki, dzięki czemu pierwsze rozdziały są interesujące, bo ukazują wzajemne spojrzenie Islamu i religii katolickiej w początkach średniowiecza. Obawiam się, że wiele osób po przeczytaniu tej książki przyjmie negatywny obraz świata Islamu, pielęgnując swoje obawy i uprzedzenia wobec tej religii.

Znakomicie odkrywać różne aspekty początku konfliktu między napadniętym chrześcijaństwem a islamem szukającym niewolników i realnych hurys. Niespotykane opisy świadków przemocy na przestrzeni wieków. Obowiązkowa lektura dla twórców Zielonej granicy. Chociaż wątpię, że zrozumieją to zagrożenie jakim jest islam.

246 użytkowników ma tytuł Miecz i bułat. Czternaście wieków wojny między islamem a Zachodem na półkach głównych
41 użytkowników ma tytuł Miecz i bułat. Czternaście wieków wojny między islamem a Zachodem na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Miecz i bułat. Czternaście wieków wojny między islamem a Zachodem

Cytaty z książki Miecz i bułat. Czternaście wieków wojny między islamem a Zachodem

Dodaj cytat z książki Miecz i bułat. Czternaście wieków wojny między islamem a Zachodem

Ciekawostki historyczne