Kupiec Wenecki

- utwór dramatyczny (dramat, komedia, tragedia)
- The Merchant of Venice
- 2000-01-01
- 2000-01-01
- 8372201706
- Maciej Słomczyński
- Ekranizacje:
- Kupiec wenecki (2006)
Ta książka nie posiada jeszcze opisu.
Kup Kupiec Wenecki w ulubionej księgarni
Oceny książki Kupiec Wenecki
2172 użytkowników ma tytuł Kupiec Wenecki na półkach głównych- Przeczytane 1 274
- Klasyka 30
- Dramat 16
- Dramaty 14
- Literatura brytyjska 13
- Literatura angielska 11

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kupiec Wenecki
Naprawdę fajnie to się czytało.
Ps. Teraz wypadało by zobaczyć sztukę 😉
Naprawdę fajnie to się czytało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPs. Teraz wypadało by zobaczyć sztukę 😉
Rewelacyjne dzieło mistrza.
Rewelacyjne dzieło mistrza.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiadomo - klasyka!
Wiadomo - klasyka!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to" Lepsze jest wrogiem dobrego "
Dzielenia na " lepsze " i "gorsze ".
Gdyby napisał tylko jeden, ten " najgorszy " utwór to i tak byłoby to arcydzieło.
Przeglądając teraz w pamięci dorobek światowej literatury i poezji, od początku jej istnienia ( wynalezienia pisma ),nie mogę się pozbyć wrażenia, że w naszej pamięci, a co za tym idzie, do naszej współczesności, pozostało jej bardzo niewiele, jeśli przyjąć okres kilku tysięcy lat.
Czy przetrwały najlepsze ?
Na pewno nie.
Wiele uległo zniszczeniu, zaginęło itp.
Myślę, że było ich dużo więcej, ale nie wzbudzały takiego zainteresowania, żeby je przepisywać, drukować, wznawiać, uczyć się z nich, mówić o nich.
Powstawały i znikały. Prawdopodobnie na krótko mogły zyskiwać jakąś sławę, rozsławić autora na tyle, że mógł się z pisania utrzymać, ale w końcu uległy zapomnieniu.
Do czego zmierzam ?
Do tego, że 99,9 % literatury to MAKULATURA.
Autorowi i jego dziełom to nie grozi.
Był, jest i będzie zawsze uznawany za największego dramatopisarza i poetę w historii.
Czy można porównać autora do Leonarda da Vinci ?
No, bo skąd w tym niezbyt wykształconym chłopcu z prowincji znalazło się tyle geniuszu ?
Ilość napisanych utworów nie dziwi. W tamtych czasach zapotrzebowanie na coraz to nowe utwory było ogromne.
W ówczesnych czasach teatry wystawiały po 15 sztuk miesięcznie, w tym dwie lub więcej nowych.
Thomas Heywood twierdził, że napisał ich ponad 220... słyszałeś/aś o nim ?
Spór o autentyczność utworów autora rozpoczął się juz w 1856 r. od roszczeń Miss Deli Bacon spadkobierczyni nazwiska słynnego filozofa F. Bacona, właśnie jemu przypisująca autorstwo wszystkich dzieł poety, który miał być jedynie miernym aktorzyną.
Spór trwa do dzisiaj.
Polecać, jestem tego pewny, nie muszę.
Jeśli nie znasz, to tylko Twoja strata.
" Lepsze jest wrogiem dobrego "
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWybrałem to polskie przysłowie, jako motto do opisania jednego z dzieł autora, aby, już na początku wykluczyć możliwość porównywanie jego utworów.
Dzielenia na " lepsze " i "gorsze ".
Przeglądając teraz w pamięci dorobek światowej literatury i poezji, od...
6,5/10
6,5/10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPostanowiłam zapoznać się z najbardziej znanymi dziełami Szekspira i tym sposobem padło na "Kupca weneckiego".
Świetnie przedstawiona została scena rozprawy sądowej i historia o trzech szkatułkach.
Szekspir porusza wiele uniwersalnych problemów i skłania do refleksji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW dramacie tym, jak to u Szekspira mamy przegląd wszelkich charakterów. Dowcip miesza się z refleksją.
Szekspir porusza wiele uniwersalnych problemów i skłania do refleksji.
Gdy biorę do ręki dzieła Shakespeare, zastanawiam się, jak to jest. Czy on naprawdę znał duszę człowieka na wylot, czy można znaleźć u niego takie prawdy, o których nikt inny nie pisał, albo prawdy mało znane czy kontrowersyjne, albo takie, które nie do końca sobie uświadamiamy. Uważam, że właśnie tak jest, znał człowieka jak mało kto i to w czasach, gdy nie było żadnych psychiatrów, psychologów, psychoanalityków czy psychoterapeutów. Nie znałam wcześniej „Kupca weneckiego”, intryga jest bardzo wciągająca, a ilość różnorakich prawd psychologicznych olbrzymia.
Zaskoczyło mnie pozytywnie przykładowo oczywiście to, co Shakespeare napisał o przyjaźni. Poeci z reguły opiewają miłość. A tutaj Lorenzo mówi do Porcji: „Masz szlachetne, prawdziwe i ścisłe pojęcie o tym, czym jest boska przyjaźń”. Znaczna część utworu odnosi się do przyjaźni, która co do zasady może być nawet trwalsza, bardziej szczera i wartościowa od miłości.
Czasami zapewne wiele osób ma wątpliwości co do sensu czynienia dobra w bezmiarze zła, wydaje się, że to nie ma większego sensu. Ale dramaturg pisze:
„To w naszym domu błyszczy to światełko;
Maleńka świeczka, a widać ja z dala!
Podobnie dobry uczynek jaśnieje
W złym mroku świata”.
całość
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA jestem Team Shylock. Może i autor miał cel ośmieszyć czy obrazić Żydów, ale 500 lat później jedyne co widzę, to jak poniżają, oszukują i znów poniżają rezolutnego człowieka. Oczywiście Shylock nie jest jakimś kryształem, ale niesprawiedliwość dotyka go przez całą powieść. Zaś jego oponenci głównie zajmują się próżniactwem i maskaradami. Ech! Ale fajnie jest poczytać takie stare dzieje :)
A jestem Team Shylock. Może i autor miał cel ośmieszyć czy obrazić Żydów, ale 500 lat później jedyne co widzę, to jak poniżają, oszukują i znów poniżają rezolutnego człowieka. Oczywiście Shylock nie jest jakimś kryształem, ale niesprawiedliwość dotyka go przez całą powieść. Zaś jego oponenci głównie zajmują się próżniactwem i maskaradami. Ech! Ale fajnie jest poczytać takie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toza egzemplarz do recenzji dziękuję bardzo @wydawnictwobukowylas 🤍
,,Świat jest, Gratiano, dla mnie tylko światem:
Sceną, gdzie każdy musi grać swą rolę:
Moja jest smętna."
Jeżeli śledzicie mój profil już od dłuższego czasu to możecie wiedzieć, że uwielbiam twórczość Szekspira i za każdym razem sięgam po nią z ogromną chęcią. I choć posiadam świadomość, że ją uwielbiam, to za każdym razem odkrywam to na nowo i zaskakuję się niezwykle pozytywnie.
Nie inaczej było z tą pozycją- ,,Kupiec wenecki" od pierwszych stron wciągnął mnie w sztukę i ani na moment nie mogłam się od niej oderwać. Z radością wyłapywałam szczegóły, które miały większe czy mniejsze znaczenie- nawet odnalezienie motywu teatru mundi było dla mnie satysfakcjonujące 🫶
Zdecydowanie ,,Kupiec wenecki" stał się jedną z moich ulubionych utworów autorstwa Szekspira. Lekkość języka (choć może jest to kwestia tłumaczenia a jeśli tak, to uważam tłumaczenie za naprawdę świetne!) ogromnie ułatwiła mi przyswojenie fabuły, która była bardzo intrygująca i wciągająca!
Jedynym właściwie minusem, który mnie gryzł w trakcie czytania był antysemityzm, który aż momentami był rzucany nam prosto w twarz 🥲 Ostrzegam was przed tym, bo choć myślałam, że tylko ja czułam się tym zarzucona to osoby w internecie również zwracają na to uwagę.
Jeśli chcecie zapoznać się z twórczością Szekspira to nie pomijajcie tej pozycji! 🤍
,,Albowiem rzecz każdą
Bardziej ogniście ścigamy, niż mamy."
za egzemplarz do recenzji dziękuję bardzo @wydawnictwobukowylas 🤍
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to,,Świat jest, Gratiano, dla mnie tylko światem:
Sceną, gdzie każdy musi grać swą rolę:
Moja jest smętna."
Porcjo, kochana! tyś nie kobiety się strzeż, "bowiem o ile więcej przyjemności jest w życiu i rozmowie, gdy dwóch przyjaciół mieszka razem, niż kiedy mężczyzna mieszka z kobietą".