Salam

Kup Salam w ulubionej księgarnii

Oceny książki Salam

OPINIE i DYSKUSJE o książce Salam

Świetna proza wspomnieniowo-podróżniczo-zaangażowana. Wiele opinii, które mogą się nie podobać „tu i teraz”.

Fantastyczne są wspomnienia Autora z PRL, kraiku bardziej tragikomicznego niż złowrogiego - dobrze pamiętam , bom to samo pokolenie co on.

W tym kontekście ważne wyznanie Autora: „Wcale mi się nie spodobała nowa Polska. Czułem, ze ci kolesie w czerwonych garniturach w swoich zachodnich samochodach, którymi zajeżdżali jak paniska przed knajpy z krewetkami to takie same mendy jak peerelowskie dyrektory albo jeszcze gorsze”.

W związku z tym muszę się przyznać do sporej naiwności: w 1989 r. byłem przekonany, że nowe polskie państwo będzie fajne, przyjazne ludziom i (niemal) bezgrzeszne. Cóż, za naiwność zawsze się płaci, bo jacy ludzie – takie i państwo. A przecież z każdym rokiem - co ja piszę - z każdym miesiącem, coraz bardziej spadamy w bezdenną ciemność…

No i te wszystkie historie opisywane przez Autora, który lubi naprawdę mocne klimaty, a wie, jak je przedstawiać by przemawiały same przez się. Spotkanie z młodzieńczą miłością po latach wyglądałoby na wymyślone, gdybym nie ufał, ze musiało było prawdziwe.

Acha, no i fajnie pisze Kalwas o Teheranie, gdzie na każdym kroku księgarnie, a ludzie na ulicy masowo czytają książki. Brzmi jak s-f w kraju, gdzie księgarnie upadają na rzecz bardziej potrzebnych przybytków: banków, telefonii komórkowych czy kolejnego sklepu z tym samym sieciowym odzieżowym badziewiem, do wyrzucenia po dwóch praniach (niedawno sobie podliczyłem: kiedyś - czytaj w PRL - na Nowym Świecie i Krakowskim było osiem księgarni – dziś dwie).

Gorzka lektura., ale chyba rozczarowanie jako takie jest wliczone w koszty egzystencji...

Dzielę tę książkę na dwie części - wspomnienia z młodości i podróż do Mauretanii. Część mauretańska była pełna kalwasowego magicznego pisania - ciężko powiedzieć co konkretnie sprawia, że to jest magiczne, ale tak jest. Część wspomnieniowa polska była dla mnie niemożebnie nudna i po kilka fragmentach zaczęłam je omijać.
I mimo zachwytu nad stylem pisania ujawniającym się jak tylko Piotr Ibrahim udaje się w odległe kraje, oraz mimo samych zapewnień autora, że nie będzie to książka religijna - czuć w niej pewien zapał neofity. Dlatego z rozbawianiem porównuję Salam z Egipt. Halal, haram - gdzie już Piotr Ibrahim chyba ogarnął, że brak chęci afrykańskich muzułmanów do rozważania wątpliwości wiary nie do końca wynika z żarliwości, a raczej z braku tradycji i kultury wspierania rozumu.

I mimo zachwytu nad stylem pisania ujawniającym się...

Ciekawa książka, fajnie się czyta, dużo ciekawostek.

Ciekawa książka, fajnie się czyta, dużo ciekawostek.

159 użytkowników ma tytuł Salam na półkach głównych
25 użytkowników ma tytuł Salam na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Salam

Okładka książki Archipelag islam Piotr Ibrahim Kalwas, Jakub Winiarski
Archipelag islam Piotr Ibrahim Kalwas, Jakub Winiarski
Okładka książki NieObcy Jan Bajtlik, Joanna Bator, Katarzyna Bonda, Halina Bortnowska, Sylwia Chutnik, Joanna Fabicka, Paweł Huelle, Piotr Ibrahim Kalwas, Ignacy Karpowicz, Hanna Krall, Jarosław Mikołajewski, Łukasz Orbitowski, Magdalena Parys, Małgorzata Rejmer, Paweł Smoleński, Olga Stanisławska, Andrzej Stasiuk, Dionisios Sturis, Ziemowit Szczerek, Małgorzata Szejnert, Olga Tokarczuk, Mirosław Wlekły

Cytaty z książki Salam