Sklepy cynamonowe

1933-01-01
1933-01-01

Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00

Kup Sklepy cynamonowe w ulubionej księgarnii

Oceny książki Sklepy cynamonowe

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sklepy cynamonowe

Pięknie napisana ale nie rozumiem do końca o czym, gdzie jest schowany sens tego opowiadania?

Najpiękniej napisana prosta fabuła z perspektywy dziecka, jaką kiedykolwiek czytałam. To nie tylko lektura, to arcydzieło sztuki literackiej.

Piękna, pełna treści książka - choć rozmiary ma niepozorne - z pewnością warta przeczytania.

Z uwagi na panującą aurę i przesadną poetyckość języka gubię sens opowiadań. Niektórym się to może podobać, ale kiedy forma dominuje nad treścią trudno nadążyć za autorem.

Czytałem i myślałem, kurde znów ta oniryczność, drugi Kafka, a że za Kafką nie przepadam to nie dziwne, że i Schulz nie dla mnie. Przykro mi, ale co poradzę.

Opowiadania przepełnione oniryzmem i mitologizacją codzienności, tak charakterystyczne dla autora, które ciężko dokładnie opisać i ująć ich aurę w parę słów.
Przez lata z ciepłem wspominałam Sklepy cynamonowe i cieszę się, że powrót był tak udany. Ponowny pobyt na Ulicy krokodyli to było dla mnie odkrycie nowych rzeczy, spojrzenie na nią z odświeżonej perspektywy. Doceniam też te utwory, które lata temu mi umknęły.

Sklepy cynamonowe to zbiór opowiadań, który wywołał u mnie bardzo nierówną huśtawkę emocji. Dosłownie. Z jednej strony były teksty, które naprawdę mnie wciągnęły, miały klimat, humor, jakiś nieuchwytny czar. Ptaki, Nemrod, Ulica Krokodyli czy tytułowe Sklepy Cynamonowe, w tych opowiadaniach czułam sens, kierunek i piękno pióra Schultza. Z drugiej strony… no cóż. Były też opowiadania, które kompletnie do mnie nie trafiły. Momentami zastanawiałam się, czy to ja czegoś nie rozumiem, czy autor po prostu postanowił zostawić mnie samą w gęstej mgle absurdu. Bez mapy. Bez latarki. Bez sensu. Zdaję sobie sprawę, że opowiadania pisane są z perspektywy dziecka z ogromną wyobraźnią, niemniej jednak, niektóre historie wydały mi się chaotyczne, przekombinowane i nadmiernie seksualizowane.

Ten zbiór jest jak pudełko pralinek, nigdy nie wiesz, czy trafisz na coś pysznego, czy może na smak, który będziesz chciał* popić szklanką wody. Do moich ulubionych tytułów na pewno wrócę jeszcze nie raz. ✨

Uwielbiam tego autora.

Uwielbiam tego autora.

Czasem zdarza mi się sięgnąć po pozycję która nie trafiła w moje ręce w czasie dla niej naturalnym - szkoły średniej. W tym przypadku padło na "Sklepy cynamonowe" Język i opisy z jakimi się tutaj spotkałem tworzą baśniowy świat, który nawet przypadł mi do gustu. Jednak motyw ojca jak dla mnie zbyt surrealistyczny co kładzie się cieniem na odbiór całej książki jak również na moją ocenę. Mam świadomość, że jest ona prawdopodobnie krzywdząca dla tego dzieła, ale przynajmniej zgodna z moimi odczuciami.

Dla niektórych ciężko przebrnąć. Mam swoją teorię dlaczego. Do czynienia mamy tutaj ze spojrzeniem na codzienność, jednak jak odmienne może ono być w oczach dziecka.

Z początku do mnie nie trafiła, jednak dałam jej szanse i wyciągnęłam pewne osobiste refleksje.

Przede wszystkim:
czym dla mnie są martwe ptaki?

Ojciec pogrążony w depresji odnalazł hobby. Sprowadzał z zagranicy jaja ptasie których doglądał a następnie hodował rożne gatunki. Był on wówczas pogrążony w apatii a hobby owo dawało mu sens życia. Likwidowało poczucie nudy i bez kolorowości życia które przedtem prowadził. Hobby to absorbowało go do tego stopnia iż zaczął przeobrażać się w ptaka. W domyśle, dla otoczenia domowego zaczął on znikać. Tracił jakiekolwiek znaczenie w domu z powodu swojego oderwania od rzeczywistości. Choroba ojca przybierała na sile. Na strychu, gdzie trzymane było ptactwo, zrobił się ogromny bałagan.
Pewnego dnia służąca Adela która była dla ojca wcześniejszym obiektem fascynacji, zdecydowała się przerwać ten nonsens. Otworzyła okno, wyzwoliła ptaki i zakończyła obłęd ojca. Nie przeciwstawiał się jej decyzji. Przyjął ja bez najmniejszego znaku protestu.

Gdy po pewnym czasie ojciec wrócił do sklepu, życie zaczęło nabierać starych barw. Praca w sklepie była zwyczajna, mimo, że młody chłopiec opisuje swego tatę jak istotę nadprzyrodzona, która pełni role proroka i wszechmocnego człowieka. Wiąże się to z dziecięcą fascynacją rodzicem. Gdy ptactwo pojawia się masowo na niebie, możemy sądzić, że ojciec ma chwilowy nawrót poprzedniego stanu duszy. Ojciec cieszy się z powrotu nadzwyczajnych barw życia, jednak dostrzega w ptakach pewne defekty, niektóre są kalekie. Zaklinania ojca już nie dają efektu. Ptaki umierają.

Po zderzeniu marzeń z rzeczywistością wygrała rzeczywistość i to jest dla mnie cennym doświadczeniem z obcowania z lekturą "Sklepy cynamonowe" Bruno Schulza.

Opowiadanie "Ulica krokodyli" pokazuje jaki destrukcyjny wpływ na człowieka ma przesada w dążeniu do nowoczesności. Czyż i dziś nie mamy czasem podobnych refleksji?

Cały zbiór jest pięknym obrazem osobistych przeżyć. Uważam, że to ciekawa pozycja w odniesieniu do współczesnych książek. Każdy jest w stanie dostrzec tu coś co do niego trafia i to jest mocna strona tego zbioru.

Przede wszystkim:
czym dla mnie są martwe ptaki?

Ojciec pogrążony w depresji odnalazł hobby. Sprowadzał z...

17650 użytkowników ma tytuł Sklepy cynamonowe na półkach głównych
2609 użytkowników ma tytuł Sklepy cynamonowe na półkach dodatkowych

Okładka książki Opowieści niesamowite z języka polskiego Stanisław Baliński, Jan Barszczewski, Wacław Filochowski, Konstanty Górski, Stefan Grabiński, Józef Korzeniowski, Zygmunt Krasiński, Antoni Lange, Stanisław Lem, Bolesław Leśmian, Janusz Meissner, Franciszek Mirandola, Anna Olimpia Mostowska, Józef Maksymilian Ossoliński, Józef Relidzyński, Władysław Stanisław Reymont, Bruno Schulz, Mieczysław Smolarski, Jerzy Sosnkowski, Józef Tyszkiewicz, Sygurd Wiśniowski, Roman Zmorski

Cytaty z książki Sklepy cynamonowe