W cieniu klątwy

- 2011-01-12
- 2011-01-12
- 2009-10-17
- Dobromiła Jankowska
Ever i Damen towarzyszyli sobie w poprzednich niezliczonych wcieleniach: wspólnie zwalczyli najpotężniejszych wrogów, by zawsze móc być razem. I kiedy już szczęście jest w zasięgu ręki, na Damena spada okrutna klątwa. Teraz każdy dotyk czy muśnięcie ust może oznaczać jego nagłą śmierć i wtrącenie do Shadowlandu – krainy cieni. Pragnąc ocalić ukochanego, Ever zaczyna interesować się magią. Pomaga jej nieoczekiwany sprzymierzeniec – surfer o imieniu Jude. Mimo że ci dwoje dopiero się poznali, czują, że spotkali się już wcześniej, dużo wcześniej. Choć Ever jest lojalna wobec Damena, coś przyciąga ją do Jude’a – zielonookiego blondyna o złotych włosach, z talentem do magii i tajemniczą przeszłością. Ever zawsze wierzyła, że to Damen jest jej bratnią duszą, jej przeznaczeniem. A jeśli los miał wobec tej dwójki inne plany? Wieczna miłość nieśmiertelnych zostaje wystawiona na ciężką próbę.
Kup W cieniu klątwy w ulubionej księgarni
Oceny książki W cieniu klątwy
5532 użytkowników ma tytuł W cieniu klątwy na półkach głównych- Przeczytane 3 947
- Chcę przeczytać 1 527
- Posiadam 1 148
- Fantastyka 43
- 2011 36
- Fantasy 35
- Nieśmiertelni 21

OPINIE i DYSKUSJE o książce W cieniu klątwy
Z tego co widzę, to Ever i Damen ciągle wymyślają to nowe powody, aby tym razem nie być razem i sobie cierpieć i wzdychać w samotności.
Pojawia się Jude, który wcale nie jest taką nową postacią. A w sumie jest nawet ciekawszy niż Damen, a na pewno bardziej wyluzowany. W tej części raczej widzimy Damena smętnego, sztywnego, poważnego, smutnego. A czasem się ma takich postaci dość.
Wątek bliźniaczek też się rozwija, zobaczymy dokąd nas to zaprowadzi, tego niestety nie pamiętam. Tak samo jak zupelnie nie pamiętałam zakończenia, więc udało się troszkę mnie zaskoczyć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPojawia się Jude, który wcale nie jest taką nową postacią. A w sumie jest nawet ciekawszy niż Damen, a na pewno bardziej wyluzowany. W tej części raczej widzimy Damena smętnego, sztywnego, poważnego, smutnego. A czasem się ma takich...
Trzecia część cyklu o historii miłosnej Ever i Damena. Ta książka jest o wiele słabsza niż dwie poprzednie. Główna bohaterka wyjątkowo działała mi na nerwy i nie mogłam już czytać jej dialogów, jak dla mnie gdyby mogła nałożyłaby na siebie wór pokutny i dalej samobiczowała. Gołym okiem widać że w porównaniu z poprzednimi częściami zarówno poziom historii jak i klimatu książki spadł z dachu wieżowca do studzienki kanalizacyjnej. Bardzo ciężko było przetrwać przez wszystkie rozdziały i nawet plot twist ma końcu niczego nie uratował.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajsłabsza ze wszystkich 3 części. Przez całą książkę prawie nic się nie dzieję, a akcja wlecze się w ślimaczym tempie. Na plus jednak że są jakieś konsekwencje wobec postaci, Damien który postanawia „odpokutować”, czy Ever która musi teraz znaleźć rozwiązanie, bo przez złą decyzje nie może nawet dotknąć własnego chłopaka. Poznajemy Juda który podobnie jak główna bohaterka żyje w kolejnym cieleniu, i w przeszłości miał z nią związek. Mam nadzieję że odegra jeszcze jakąś role w kolejnych tomach, bo potencjał jest. Natomiast na pewno role odegra Heaven jako nowa nieśmiertelna. Na końcu dostajemy taki zwrot akcji, ale to dosłownie 15 ostatnich kartek, mam nadzieje że będzie lepiej w następnych tomach. A nie kolejne smolenie i zwrot akcji w ostatnich 2 rozdziałach.
Najsłabsza ze wszystkich 3 części. Przez całą książkę prawie nic się nie dzieję, a akcja wlecze się w ślimaczym tempie. Na plus jednak że są jakieś konsekwencje wobec postaci, Damien który postanawia „odpokutować”, czy Ever która musi teraz znaleźć rozwiązanie, bo przez złą decyzje nie może nawet dotknąć własnego chłopaka. Poznajemy Juda który podobnie jak główna bohaterka...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to103/22
103/22
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ jednej strony ciekawią mnie dalsze losy Ever ale z drugiej, kiedy pomyślę o umartwianiu się i nieustannym samobiczowaniu książkowej pary mam mdłości.... Nazywam serię nie Nieśmiertelni a "Moja wina", z czyjejkolwiek postaciowo perspektywy...
nieco gorsza cześć, chyba najnudniejsza ze wszystkich, ciężko było przez nią przebrnąć
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo tak, i koniec zbliżeń i innych czułości, Romano ich załatwił. Damen, irytujący w poprzednim tomie, teraz zachowuje się dla mnie jak nie ten Damen z pierwszego tomu, ułożony, koniec bad boya. Ever, irytuje w zasadzie od pierwszego tomu, jej decyzje ciągle blednę, sama musi wszystko zrobić i zrozumieć. Oczywiście pojawia się ten trzeci i mamy trójkąt miłosny. Również styl pisania autorki jest jakby... początkujący, nie jest to zaawansowana literatura, więc w zasadzie czego można się spodziewać,
No tak, i koniec zbliżeń i innych czułości, Romano ich załatwił. Damen, irytujący w poprzednim tomie, teraz zachowuje się dla mnie jak nie ten Damen z pierwszego tomu, ułożony, koniec bad boya. Ever, irytuje w zasadzie od pierwszego tomu, jej decyzje ciągle blednę, sama musi wszystko zrobić i zrozumieć. Oczywiście pojawia się ten trzeci i mamy trójkąt miłosny. Również styl...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW każdym tomie główna bohaterka jest irytująca i denerwujące jest to, że każdą decyzję podejmuje źle.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo pułapce Romano, w którą wpadła Ever w poprzedniej części, dziewczyna próbuje znaleźć antidotum dla Damena i uratować ich związek. Chłopak odczytał jednak minione wydarzenia jako karę za swoje egoistyczne zachowanie w poprzednich stuleciach. Chcąc naprawić złą karmę pozbywa się wszelkich rzeczy i wygód. Ever zostaje zmuszona przez ciotkę do znalezienia wakacyjnej pracy. Poznaje w niej tajemniczego Jude'a. Mimo miłości do Damena , coś ją przyciąga do nowo poznanego chłopaka. Czy rzeczywiście w jej poprzednich wcieleniach zawsze kochała tylko Damena? Może chłopak nie pokazał jej całej przeszłości?I czy Ever w końcu przechytrzy Romano?
W recenzji drugiej części cyklu "Nieśmiertelni"chwaliłam główną bohaterkę za bardziej dojrzałe zachowanie. Niestety teraz Damen jest znowu obok i Ever dziwnie się zachowuje. Chociaż muszę przyznać, że w porównaniu do pierwszej części stara się myśleć bardziej samodzielnie. Ciągle podejmuje złe decyzje, ale autorka zadbała o to, by bohaterka ponosiła ich konsekwencje. Patrząc na jej decyzje przez pryzmat tego, że jest to historia dla nastolatek wierzę, że czytelniczki mają wyciągnąć z książek odpowiednią lekcję.Bardzo podoba mi się wątek Jude'a- dzięki niemu relacja Ever i Damena przestaje być taka czarno-biała. Przyznaję, ze w głębi duszy liczę na to, że nowa postać jeszcze dużo wniesie do życia głównej bohaterki- jakoś po tych wszystkich kłamstwach Nieśmiertelnego straciłam do niego zaufanie.
Po pułapce Romano, w którą wpadła Ever w poprzedniej części, dziewczyna próbuje znaleźć antidotum dla Damena i uratować ich związek. Chłopak odczytał jednak minione wydarzenia jako karę za swoje egoistyczne zachowanie w poprzednich stuleciach. Chcąc naprawić złą karmę pozbywa się wszelkich rzeczy i wygód. Ever zostaje zmuszona przez ciotkę do znalezienia wakacyjnej pracy....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny tom serii o Nieśmiertelnych przyniósł kolejną niezwykłą historię, niesamowite postacie, dużo uczuć i magii, a także wiele emocji, które pojawiły się podczas czytania.
Zaczynając od początku, Alyson Noël potrafi pisać w taki sposób, że ja szczerze płynę przez całość. Strony i rozdziały uciekają mi wyjątkowo szybko i wiem, że gdyby nie brak czasu, pochłonęłabym tę historię w jeden dzień.
Podczas czytania czuć magię, która wyrywa się z książki i nie chodzi o magię "hokus-pokus, czary-mary", ale o dosłowne motylki w brzuchu przy czytaniu. Wielokrotnie się ekscytowałam, pojawiała się nadzieja, chęć rzucenia książka przez pokój, a nawet zamknęłam ją nagle po przeczytaniu jednego zdania i siedziałam z otwartymi ustami, zastanawiając się, czy jej nie zostawić i wyjechać w Bieszczady, żeby się nie denerwować.
Wybrałam jednak opcje zdenerwowania się, oczywiście nie dosłownie, i powróciłam prawie od razu do lektury, do Ever i jej idealnie nieidealnego życia, pełnego ciągłych pułapek. Szczerze muszę przyznać, że mimo mojego uwielbienia dla tych postaci oraz podziwu zachowania określonych charakterów i cech, Ever i Damen wyjątkowo mnie drażnili. Z jednej strony mamy wielką, wieczna i nieśmiertelna miłość a z drugiej ciągłe problemy i niedogadywanie się. Czuję ich miłość, czuję to uczucie, ale szczerze mnie irytują. Kibicuje im przez cały czas, jednak ile można o jednym i tym samym?
Historia sama w sobie jest jednocześnie bardzo ciekawa i denerwująca, ciężko mi określić, jak się dokładnie czułam podczas czytania. Z łatwością wpadłam w ten świat i ciężko było mi go opuszczać, jednak często przewidywalne lub denerwujące zachowania bohaterów skutecznie mnie z niego wrzucały.
Mimo wszystko ta książka bardzo mi się podobała i mam nadzieję, że uda mi się do niej jeszcze kiedyś wrócić. Z niecierpliwością biorę się za kolejny tom i wiem, że będzie mi brakowało tej historii, gdy dojdę już do ostatniego tomu. Polecam tę książkę każdemu, kto lubi romanse ze wzlotami i upadkami, a także magię, powinno się wam spodobać!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaczynając od początku, Alyson Noël potrafi pisać w taki sposób, że ja szczerze płynę przez całość. Strony i rozdziały uciekają mi wyjątkowo szybko i wiem, że gdyby nie brak czasu, pochłonęłabym tę...
Kolejna książka o losach Ever i Damena jest odrobinkę mniej porywająca, ale nadal jest to ciekawa i magiczna lektura na jesienne wieczory. Bardzo fajna, nowa postać Jude'a, który szybko został moim faworytem do serca Ever:) Zakończenie zostawia wiele spraw niewyjaśnionych, więc zaraz sięgam po następną część!