Ktoś kradnie diamenty ze sklepu jubilerskiego Muhammeda Karata. Codziennie ginie jeden. Wszystko wskazuje na to, że złodziejem musi być ktoś z personelu - Siv Leander, Ture Modig lub Lollo Smitt. Policja jest bezradna. Sprawa zostaje powierzona młodym detektywom Lassemu i Mai.
Porównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
W tej części serii Lasse i Maja, dwójka młodych detektywów, zostają wciągnięci w sprawę związaną z tajemniczym zaginięciem diamentów. W miasteczku dochodzi do kradzieży cennych klejnotów, a Lasse i Maja postanawiają rozwikłać tę zagadkę. Podczas śledztwa muszą zmierzyć się z wieloma pułapkami i fałszywymi tropami, ale ich bystrość i umiejętność dedukcji pozwalają im stopniowo zbliżyć się do rozwiązania.
Książka pełna jest wciągających zwrotów akcji, a także doskonale zbudowanego napięcia, które utrzymuje młodych czytelników w niepewności aż do samego końca. "Tajemnica diamentów" to opowieść, która rozwija zdolności logicznego myślenia, spostrzegawczości oraz umiejętności rozwiązywania problemów.
Martin Widmark dorastał w Linköping , ale od 1980 roku na stałe mieszkaj w Sztokholmie. Z zawodu jest nauczycielem. Przez 10 lat pracował w szkole podstawowej w Rinkeby .
Obecnie, oprócz pisaniem książek, zajmuje się równiez uczeniem imigrantów języka szwedzkiego. Pisze książki dla dzieci i podręczniki. W maju 2011 roku ogłoszono, że Widmark został uznany za najlepszego pisarza roku 2010 w kategorii 6 +. Był to siódmy rok z rzędu, kiedy dzieci głosowały na jego książki.
OPINIE i DYSKUSJE o książce Tajemnica diamentów
fajne zagadki dla lassego i maji
fajne zagadki dla lassego i maji
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślę, że jest to odpowiednia książka, aby zachęcić młodą osobę do czytania. Przygoda, zagadka i fajni bohaterowie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak w niedostrzegalny dla otoczenia sposób można ukraść diamenty? Kto okaże się być winnym? Do wspólnego rozwiązywania owej tajemnicy zapraszają młodzi detektywi - Lasse i Maja. "Tajemnica diamentów" to pierwszy tom niezwykłej serii "Biuro detektywistyczne Lassego i Mai" M. Widmarka ze wspaniałymi ilustracjami H. Willis. Książka godna uwagi dla każdego młodego czytelnika.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa książka dla młodego początkującego miłośnika kryminału. Głównymi bohaterami są koledzy ze szkoły, Maja i Lasse, którzy otwierają biuro detektywistyczne. Pierwszą tajemnicą do rozwikłania jest zagadka znikających diamentów. Nasi bohaterowie mają trzech podejrzanych. Czy uda im się dobrze wytypować sprawcę? Książka jest przeznaczona dla dzieci w wieku ok. 7-9 lat. To dobra pozycja do samodzielnego czytania - ma dużą czcionkę, proste słownictwo i wciągającą historię. Dzieci będą zadowolone. Zagadka kryminalna do najprostszych nie należy, za co plus - rozwija dziecięcą wyobraźnię i logikę. Książka w sam raz na godzinne czytanie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest pełna zagadek, emocji i tajemnic, co czyni ją ciekawą lekturą dla młodszych czytelników, którzy lubią odkrywać zagadki i rozwiązywać problemy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tej części serii Lasse i Maja, dwójka młodych detektywów, zostają wciągnięci w sprawę związaną z tajemniczym zaginięciem diamentów. W miasteczku dochodzi do kradzieży cennych klejnotów, a Lasse i Maja postanawiają...
Od tej książki wszystko się zaczęło, moja miłość do kryminałów jak i do czytania. Zdecydowanie kupię całą serie mojemu dziecku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toniema komisaża policji
niema komisaża policji
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLektura ilealna by zachęcić dzieci do czytania. Ciekawa i wciągająca. Zdecydowanie polecam:)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam
Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy tom z serii o młodych detektywach z małego miasteczka, którzy rozwiązują zagadki. Zabawne rysunki i duże litery mogą zachęcać do samodzielnej lektury. Zagadki uczą logicznego i nieszablonowego myślenia.