Zabijcie wszystkich, Bóg swoich rozpozna

Okładka książki Zabijcie wszystkich, Bóg swoich rozpozna autora Violetta Domagała, 9788381474665
Okładka książki Zabijcie wszystkich, Bóg swoich rozpozna
Violetta Domagała Wydawnictwo: Novae Res powieść historyczna
powieść historyczna
2019-06-26
2019-06-26

Kup Zabijcie wszystkich, Bóg swoich rozpozna w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zabijcie wszystkich, Bóg swoich rozpozna

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zabijcie wszystkich, Bóg swoich rozpozna

Ta książka jest niemożebnie słaba. A dokładniej - niemożebnie słaba jest pierwsza połowa, po której zrezygnowałem.

1. Opisy jak w Nad Niemnem, ale, że autorka nie jest Elizą, to mamy opisy dań, od których odbiera apetyt za to rzyga się z nudów.

2. Postacie są tak płaskie jak papier, na którym je wydrukowano.

3. Dialogi porywają podobnie jak opisy. A oba te elementy nie wnoszą nic do treści i nie posuwają akcji.

4. Poziom pretensjonalności sprawia, że szkliwo z zębów schodzi.

Omijajcie!

2. Postacie są tak płaskie jak papier, na którym je wydrukowano.

3. Dialogi porywają podobnie jak opisy. A oba te elementy nie...

Lubię powieści historyczne i czasem daję szansę tytułom i nazwiskom kompletnie mi nieznanym. Zwłaszcza w przypadku tych fragmentów dziejów, które interesują mnie bardziej od innych. Zwykle to wtopa, czasem jednak trafia się tytuł wart lektury. No i tym razem się niestety nie udało, porzuciłem lekturę cirka w 1/4. Przede wszystkim konstrukcja bohaterów, dialogi i warsztat stricte literacki to bardzo słabe aspekty, również sama fabuła to przykład na banalność i nudę. Próba implementacji wiedzy historycznej bardzo często niezgrabna. Wszystko to razem spinają uzupełniające się pojęcia w rodzaju: naiwność, pretensjonalność, infantylizm i nieporadność, dając najbardziej klasyczny przykład pensjonarskiej narracji. Regulaminowe, grafomańskie "muszem, bo się uduszem".

Pewnym ostrzeżeniem powinien być dla mnie tytuł. Użycie frazy, która już od jakiegoś czasu uważana jest za nieprawdziwą w kontekście historycznym, przez autora pretendującego do miana znawcy tematu, jest podwójnie słabe. Raz, że to nieprawda, dwa, że sugeruje "taniość" podejścia do tematu.

Do tego wszystkiego lektor, Jakub Kamieński, próbował nadać rzeczy wymiar aktorski i czynił to niestety bardzo niezgrabnie.

To zdecydowanie słaba literatura.
3/10

Książka bardzo infantylna w początkowej fazie , po przekroczeniu połowy jest już zdecydowanie lepiej, a końcowa część powieści na tyle wzbudziła moje zainteresowanie, że czekam na kolejny tom.
Opisów rzeczywiście dużo - jak wspomina jedna z opinii na LC, ale niestety opisów nic nie wnoszących dla umiejscowienia powieści w czasie i przestrzeni. Opis posiłku (na przykład spożywanego wspólnie przez Eleonorę i Rajmunda) składa się z opisów wyglądu poszczególnych osób spożywających posiłek skupiając się na ich fizjonomii, nie wspominając praktycznie o tym w co i jak są ubrani, przedstawieniu wyglądu i architektury otoczenia, ani nawet tego co i w jaki sposób jedzą. Akcja powieści mogłaby się toczyć w dowolnym miejscu (w Europie),w dowolnym okresie średniowiecza (a może nawet i później) i czytelnik nie zauważyłby różnicy.
Z dobrych stron momentami ciekawe i zabawne dialogi (m.in Rajmunda z Tuluzy z Eleonorą Akwitańską),toczone jednak w sposób, który można by raczej przypisać osobom z mentalnością i sposobem myślenia charakterystycznym dla wieku dwudziestego, a nie średniowiecza.
Dobrze również odzwierciedlona jest rzeczywistość "polityczna" ówczesnej Europy.
Autorka skupiła się również mocno na tym by przedstawić sytuację jednostki za równo ze społecznych wyżyn jak i nizin i co moim zdaniem dość dobrze jej się udało. Ukazuje jak mało znaczył człowiek w tamtych czasach, w szczególności jeśli był z pospólstwa. Czasy były brutalne i bezwzględne, i autorce udało się to dość wiarygodnie ukazać. Przeciąganie niektórych "nie przyjemnych" sytuacji (jak dla mnie osoby z innej epoki i innej rzeczywistości) graniczyło wręcz z sadyzmem wobec czytelnika - z drugiej strony takie były czasy i ludzie żyli z tym na co dzień.
Książka może i zasługiwałaby na nieco wyższą notę, ale niestety nie udało mi się bardziej związać emocjonalnie z postaciami z powieści (a przynajmniej z częścią z nich).

97 użytkowników ma tytuł Zabijcie wszystkich, Bóg swoich rozpozna na półkach głównych
17 użytkowników ma tytuł Zabijcie wszystkich, Bóg swoich rozpozna na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Zabijcie wszystkich, Bóg swoich rozpozna

Dodaj cytat z książki Zabijcie wszystkich, Bóg swoich rozpozna