Fraszki

Okładka książki Fraszki autorstwa Adam Korczyński
Okładka książki Fraszki autorstwa Adam Korczyński
Adam Korczyński Wydawnictwo: Ossolineum Seria: Biblioteka Narodowa: Seria I literatura piękna
Biblioteka Narodowa: Seria I
1950-01-01
1950-01-01

Ta książka nie posiada jeszcze opisu.

Kup Fraszki w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Fraszki

Opinie i dyskusje o książce Fraszki

18 użytkowników ma tytuł Fraszki na półkach głównych
4 użytkowników ma tytuł Fraszki na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Fraszki

Okładka książki I w odmianach czasu smak jest. Antologia polskiej poezji barokowej Krzysztof Arciszewski, Józef Baka, Jakub Boczyłowic, Klemens Bolesławiusz, Daniel Bratkowski, Henryk Chełchowski, Wojciech Stanisław Chróściński, Sebastian Grabowiecki, Stanisław Grochowski, Albert Ines, Stanisław Serafin Jagodyński, Jan z Kijan, Adam Jarzębski, Karol Mikołaj Juniewicz, Jan Jurkowski, Olbrycht Karmanowski, Piotr Kochanowski, Wespazjan Kochowski, Adam Korczyński, Stanisław Herakliusz Lubomirski, Kasper Miaskowski, Hieronim Morsztyn, Jan Andrzej Morsztyn, Stanisław Morsztyn, Zbigniew Morsztyn, Daniel Naborowski, Krzysztof Niemirycz, Krzysztof Opaliński, Łukasz Opaliński, Walerian Otwinowski, Wacław Potocki, Hiacynt Przetocki, Samuel Przypkowski, Walenty Roździeński, Dominik Rudnicki, Maciej Kazimierz Sarbiewski, Mikołaj Sęp Szarzyński, Anna Stanisławska, Szymon Starowolski, Stanisław Samuel Szemiot, Jerzy Szlichtyng, Jakub Teodor Trembecki, Kasper Twardowski, Samuel Twardowski, Adam Władysławiusz, Jan Żabczyc, Andrzej Zbylitowski, Piotr Zbylitowski, Józef Bartłomiej Zimorowic, Szymon Zimorowic
Adam Korczyński
Adam Korczyński
Polski poeta epoki Oświecenia. Ważniejsze utwory: Wizerunek złocistej przyjaźnią zdrady, powst. koniec XVII w., wyd. krytyczne R. Pollak przy współudziale S. Saskiego pt. "Złocista przyjaźnią zdrada", Kraków 1949, BPP nr 89; rękopis Biblioteki Narodowej, sygn. Pol. Q. XIV, 17, zniszczony w 1944; odpis w posiadaniu R. Pollaka Fraszki (159 fraszek, zamieszczone po każdej części/stronie "Złocistej przyjaźnią zdrady"),wyd. A. Brückner "Język Wacława Potockiego", Rozprawy AU Wydział Filologiczny, t. 31 (1900) i odb., s. 334 (70),382 (118),(12 fraszek); wyd. krytyczne R. Pollak, Wrocław 1950, Biblioteka Narodowa, seria I, nr 134, (140 fraszek); wyd. R. Pollak "Notatki na marginesie utworów A. Korczyńskiego", Pamiętniki Literackie, rocznik 43 (1952) i odb. (10 fraszek); rękopis Biblioteki Narodowej, sygn. Pol. Q. XIV, 17, zniszczony w 1944; odpis w posiadaniu R. Pollaka

Cytaty z książki Fraszki

Dodaj cytat z książki Fraszki